DOC/ A fost majorat plafonul de acces la ajutorul pentru perioada rece a anului. Proiectul de Hotărâre, aprobat de Guvern

18 ianuarie 2023, 16:04 Societate 154
Bancnote de 200 lei.  Sursa: www.moldova.org

Executivul a aprobat astăzi proiectul de majorare a plafonului de acces la ajutorul pentru perioada rece a anului, fapt ce va asigura continuitatea prevederilor dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale în cazul anulării stării de urgență de pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest sens, multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, a fost majorat de la 2,2 până la 2,6. Astfel, mai multe familii defavorizate pot beneficia de ajutor lunar, în valoare de 700 de lei, acordat în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023.

Totodată, Guvernul a aprobat extinderea termenului de luare a deciziei privind acordarea sau neacordarea dreptului la ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului până la 40 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii cu toate documentele necesare. Această ajustare este necesară din cauza majorării volumului de muncă al personalului din structurile de asistență socială în contextul implementării mai multor măsuri noi de protecție socială destinate suportului populației defavorizate în sezonul rece al anului.

De menționat că veniturile familiilor defavorizate, care au în componența sa pensionari, persoane cu grad de dizabilitate, copii – beneficiari de diferite prestații sociale, de asemenea au crescut în urma indexărilor sau majorărilor cuantumurilor acestora, ceea ce ar putea servi temei pentru a nu se califica la dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.

În cazul în care vor fi necesare mijloace financiare suplimentare pentru acordarea prestației vizate pentru anul 2023, ministerul va înainta propunerile corespunzătoare în acest sens în proces de rectificare a legii bugetului de stat pentru anul 2023, reieșind din numărul familiilor defavorizate care vor solicita și se vor califica pentru dreptul la ajutor pentru perioada rece a anului.


Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media