VIDEO/ Ședința Parlamentului din 3 decembrie. Care sunt deciziile adoptate de deputați

3 decembrie 2021, 10:59 Politică 248
Deputați noi în Parlament.  Sursa: Parlament.md

Legislativul s-a convocat vineri, 3 decembrie, în ședința plenară. Astăzi deputații au examinat mai multe subiecte, printre care proiectele de hotărâre privind numirea în funcție a doi viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldove, a candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului și a directorului general al furnizorului public național de servicii media Compania „Teleradio-Moldova”.

ACTUALIZARE: 15:55
Deputații au aprobat ordinea de zi pentru ședința de luni, 6 decembrie. Ședința a luat sfârșit.

ACTUALIZARE: 15:10
Preșdintele Parlamentului a anunțat pauză de 20 de minute.
ACTUALIZARE: 15:09
Deputații au aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede modificarea unor acte normative și are scopul de a revizui legislația penală și contravențională, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare și sancționare a corupției politice și electorale.
Documentul urmărește îmbunătățirea legislației, pentru organizarea și desfășurarea corectă și liberă a procesului electoral. Inițiativa vizează aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de vot și implicarea organizațiilor necomerciale în campania electorală.

Pentru acest proiect de lege au votat 85 de deputați.
ACTUALIZARE: 13:22
Deputații au aprobat proiectul de lege cu privire la serviciile publice, în prima lectură. Potrivit lui Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare, scopul documentului constă în crearea cadrului juridic pentru sistemul de prestare a serviciilor publice care să asigure accesibilitatea, calitatea și eficiența, dar și echilibrul între așteptările beneficiarilor și interesul public.
ACTUALIZARE: 12:43
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului din 18 august 2017 la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare. Pentru acest proiect au votat 58 de deputați.
ACTUALIZARE: 12:20
Deputații au acceptat demisia lui Ștefan Creangă din funcția de director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
ACTUALIZARE: 12:15
Tatianei Ivanicichina a fost numită în funcția de viceguvernator al BNM cu votul a 58 de deputați. Ivanicichina activat în domeniul finanțelor publice în cadrul Ministerului Finanțelor din anul 2010, de la consultant în Direcția Generală Datorii Publice până la secretar de stat. În perioada ianuarie-august 2021 Ivanicichina a exercitat, de facto, funcția de ministru interimar al Finanțelor. Ea ar urma să-i ia locul lui Ion Sturzu.
ACTUALIZARE: 12:05
Arcadie Albul a fost numit în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei cu votul de 57 de deputați. Albul este absolvent ASEM și a participat la mai multe programe de instruiri și programe de formare profesională la universitățile din SUA. În perioada 2010-2012 a activat în cadrul Băncii Centrale Europene, iar din 2012 până în prezent – în cadrul Băncii Reglementărilor Internaționale.
ACTUALIZARE: 11:57
Deputații au aprobat cererea de demisie a Alei Popescu din funcția de membru al Consiliului Concurenței, cu 70 de voturi.
ACTUALIZARE: 11:46

Parlamentul a aprobat, cu votul a 86 de deputați, componența Consiliului Audiovizualului, pe un termen de 6 ani.

Fiecare candidat în parte a acumulat:

Dabija Orest - 82 de voturi
Turea Larisa - 85
Crestenco Tatiana - 85
Mihalevschi Ruslan - 80
Vițu-Eșanu Liliana - 85
Gonța Ana - 84
Rîbca Eugeniu - 84

ACTUALIZARE: 11:23
Deputatul Șor, Vadim Fotescu, a anunțat că fracțiunea „Șor” din Parlament va părăsi sala de plen în semn de protest pentru demersul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală la alegerile locale noi pentru Primăria Bălți. Parlamentarul a anunțat, de asemenea, că el și colegii săii său se vor deplasa la Bălți pentru a-i acorda candidatei Șor „toată susținerea”.
ACTUALIZARE: 11:11
Deputatul PAS, Vasile Șoimaru, i-a dat vicepreședintelui Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrîncea, o hartă a României. Gestul are legătură cu incidentul din 2016, când deputatul PSRM a rupt harta României în plenul Parlamentului.
ACTUALIZARE: 11:08
Ședința a început cu prezența a 94 de deputați.


Urmăriți ședința Live:

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media