Camera de Comerț și Industrie a României și Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova au semnat un memorandum de colaborare. Principalele prevederi

10 septembrie 2021, 14:11 Vinurile Moldovei 33
Secretarul general adjunct al CCIR, Bogdan Vișan, și directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, Cristina Frolov.  Sursa: ccir.ro

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova au semnat un Memorandum de Colaborare privind organizarea de activități promoționale comune în piețe de interes din Orientul Indepartat, continentul american sau alte piețe extracomunitare unde se pot promova regiunile vitivinicole din cele două state.

Memorandumul de Colaborare are în vedere promovarea vinurilor din soiurile indigene comune, promovarea regiunii oeno-turistice și în calitate de traseu turistic din cele două state, schimburi de experiență și vizite de studiu, cooperare, precum și acordarea de suport reciproc în identificarea noilor oportunități de export, se arată în nota emisă de Camera de Comerț și Industrie a României.

„Relația dintre CCIR și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este una specială, dacă nu chiar una dintre cele mai apropiate. Dovadă sunt multiplele activități desfășurate împreună pe parcursul ultimilor ani și bazate pe protocolul instituțional de colaborare semnat încă din 2014.

Semnarea Memorandumului de Colaborare de astăzi, dintre CCIR și Oficiul Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, ne onorează și, în egală măsură, ne obligă în demersul nostru de a susține companiile din cele două țări din domeniul vitivinicol și, implicit, sectorul economic în sine. Fie că vorbim de simpla promovare a companiilor dintre cele două state, fie de oenoturismul național și inter țări, suntem foarte încrezători că această colaborare dintre organizațiile noastre va conduce la o creștere economică sustenabilă și la un grad mai ridicat de bunăstare la nivelul cetățenilor moldoveni și români”, a declarat secretarul general adjunct al CCIR, Bogdan Vișan.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, Cristina Frolov, a menționat că semnarea acestui memorandum creează toate premisele unei colaborări mai strânse între companiile românești și moldovenești

„Semnarea acestui memorandum creează toate premisele unei colaborări mai strânse între companiile românești și moldovenești ceea ce sperăm ca se va concretiza și într-o extindere a afacerilor și pe alte continente. Piața din România este foarte importantă pentru noi, dar Republica Moldova nu-și dorește o concurență deschisă cu producătorii din țara dumneavoastră.

Aceasta solicitare de colaborare este o urmare a principiului de parteneriat. România importa 10-12% din vinul pe care îl consumă, iar noi ne dorim să luăm din această cotă de import și să se bea mai mult vin produs în Republica Moldova. Piața românească crește, în fiecare an, cu aproximativ 2,8%, așa cum s-a întâmplat în 2020, iar pe noi ne interesează să luăm o cotă maximă din acest procent al vinurilor de import fără să intrăm în competiție directă cu producătorul român”, a declarat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului din Republica Moldova, Cristina Frolov.

Potrivit datelor ONRC, valoarea totală al schimburilor comerciale România-Republica Moldova era de 1,7 miliarde de euro la sfârșitul anului trecut și de peste 805 de milioane de euro la sfârșitul lunii mai 2021. La nivelul lunii iulie 2021, în România activau un număr de 6522 companii din Republica Moldova, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 45,9 milioane de euro.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media