Presa rusă: Gazprom ar putea opri livrările gazelor naturale către Republica Moldova în 48 de ore din cauza lipsei de plată în temeiul actualului contract

22 noiembrie 2021, 19:10 Economie 198
gaz, Moldovagaz, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Gigantul rus „Gazprom” ar putea opri livrările gazelor naturale către țara noastră în 48 de ore din cauza lipsei de plată în temeiul actualului contract. De asemenea, partea rusă se arată extrem de dezamăgită de neîndeplinirea de către Republica Moldova a obligațiilor care îi revin în baza contractului de furnizare a gazelor naturale, care a fost semnat practic în condițiile autorităților moldovenești, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kupriyanov, în cadrul unei emisiuni de la postul rus „Россия 24”, scrie ria.ru.

Potrivit sursei citate, de mult timp Gazprom poartă negocieri cu Republica Moldova pe problema de aprovizionare cu gaze, încheind un contract corespunzător pe această temă.

Kupriyanov susține că că propunerile Gazprom pentru contract, pentru prețul gazului au fost „absolut bazat pe piață și a fost formate pe baza tranzacțiilor bursiere pentru gaz”. Partea moldovenească, a spus el, a insistat asupra unor prețuri mai preferențiale.

Reprezentantul Gazprom a mai subliniat că „pe fondul situației dificile privind situația economică și financiară din Republica Moldova, precum și ghidat de dorința de a păstra pentru Republica Moldova posibilitatea de a-și achita obligațiile față de Gazprom”, cât și de poziția președintelui rus Vladimir Putin, compania a decis să semneze contractul practic în condițiile părții moldovenești, dar cu un punct esențial și important: Moldova face 100% din plățile curente pentru gaze la timp”.

Kupriyanov a mai adăugat că astăzi Gazprom „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a spus Kupriyanov, transmite TASS.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media