VIDEO/ Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu pleacă mâine la Moscova: Vom discuta despre prelungirea contractului privind livrarea gazelor

20 octombrie 2021, 16:28 Economie 169
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu pleacă mâine, 21 octombrie la Moscova, pentru a discuta despre prelungirea contractului de livrare a gazelor din Federația Rusă în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Andrei Spînu, astăzi, 20 octombrie, în cadrul conferinței de presă.

„Țin să vă informez că Republica Moldova are un dialog activ în domeniul securității energetice. Avem un dialog susținut cu Federația Rusă. Am primit o invitație pentru a merge în luna noiembrie la Moscova pentru a avea o întâlnire cu Serghei Lavrov. Mâine și poimâine mă voi afla la Kiev pentru a discuta subiectul cu privire la securitatea energetică”, a declarat Nicu Popescu.

„Mâine împreună cu Vlad Kulminski mă voi afla la Moscova, unde vom discuta despre prelungirea contractului livrării gazelor din Rusia în Republica Moldova. Reiterez că vom instista ca prelungirea contractului să aibă loc cu condițiile pe care le-am avut în contractul din 2020-2021. Vineri vom anunța opinia publică despre rezultate”, a subliniat Spînu.


Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că în ultima săptămână Republicii Moldova a primit anumite volume de gaz prin conducta Iași-Ungheni pentru a menține presiunea în rețeaua de distribuție. În acest context, șefa Executivului de la Chișinău și-a exprimat recunoștința față de România pentru suportul oferit.

Amintim că la 13 octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova. Potrivit ministrului, starea de alertă este pentru ca instituțiile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor în acest sens.Decizia a venit după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții gigantului rus Gazprom, pe care a avut-o la Summit-ul de la Sankt Petersburg.

Delegația Republicii Moldova, din care a făcut parte Andrei Spînu și reprezentanții Moldovagaz, a cerut Gazprom să extindă contractul de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova la condițiile de anul trecut, întrucât prețul actual pe care îl plătește țara noastră este „nejustificat și nerealist”.

De menționat că, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se află în Polonia unde poartă discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova.

Marți, 19 octombrie, șefa Executivului, Natalia Gavrilița, a declarat că Guvernul a început procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative prin intermediul companiei Energocom și că pentru această achiziție va fi rectificat bugetul de stat. Gavrilița declarat că Republica Moldova se confruntă cu o criză „dramatică” a asigurării țării cu resurse energetice, pe fundalul creșterii prețurilor pe plan internațional.

Prim-ministra a spus că joi, 21 octombrie, vicepremierul responsabil pentru Reintegrare, Vlad Kulminski va merge la Moscova unde va avea discuții cu reprezentanții administrației prezidențiale ruse pe subiectul asigurării cu gaz. În aceeași zi, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu va purta discuții la Kiev cu autoritățile ucrainești.
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media