Ministrul Culturii solicită primarului Ion Ceban să stopeze construcția parcării multietajate de lângă Biblioteca Națională: „Acum vrem acțiuni constructive și din partea Primăriei”

17 septembrie 2021, 20:26 Societate 213
Chisinau Troleibuze.  Sursa: Replica Media

Sergiu Prodan, Ministrul Culturii a expediat o solicitare oficială primarului capitalei, Ion Ceban prin care cere stoparea construcției parcării multietajate din preajma Bibliotecii Naționale și a schimbării viziunii de prezervare a centrului capitalei prin elaborarea mai întâi a Planului Urbanistig General și abia apoi a celui Zonal.

Ministrul spune că solicitarea vine după întrevederea pe care a avut-o recent cu primarul Ion Ceban, care potrivit lui Prodan, „a confirmat că primarul împărtășește viziunea Ministerului Culturii, de a proteja monumentele istorice din capitală”.

„Doar că mi-aș dori ca aceste intenții nobile să nu fie doar declarații pentru Facebook, mai degrabă, acțiuni concrete, materializate prin decizii ale Consiliului municipal sau dispoziții ale Primarului General”, a mai scris ministrul culturii.

În context, „drept garant de care are nevoie Ministerul pentru a simți suportul autorității locale”, Sergiu Prodan solicită edilului capitalei 2 lucruri. Stoparea construcției parcării multietajate de pe „terenul istoric al monumentului „Clădirea fostului Seminar Teologic” (astăzi partajat de Bioblioteca Națională și UTM) care aduce prejudicii grave integrității și autencității acestui bun de patrimoniu”.

De asemenea, Ministerul cere ca întreg centrul capitalei, monumentul de categorie națională „Nucleul istoric al Chișinăului” să fie privit prin prisma unei decizii a Parlamentului din 2013 care obligă Primăria să modifice Planul Urbanistic General în concordanță cu statutul său de monument/zonă protejat național.

Astfel, în scrisoare se precizează că înainte de a realiza Planul Urbanistic Zonal, Primăria ar trebui să-l facă pe cel General.

„Noi am făcut primul pas bazat pe acțiuni concrete, am solicitat câteva lucruri care ne vor ajuta să facem ordine în tot ce se întâmplă pe segmentul de patrimoniu și monumente istorice, acum vrem acțiuni constructive și din partea Primăriei”, a încheiat Prodan.

Am solicitat o reacție din partea Primarului Ion Ceban și o vom publica imediat ce o vom primi.Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media