Președintele turc Recep Tayyip Erdogan expulzează 10 ambasadori, printre care pe cei din SUA, Germania şi Franţa

24 octombrie 2021, 16:13 Externe 92
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan .  Sursa: www.globaltimes.cn

Preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat ieri că Turcia urmează să-i declare „persoane non grata” pe mai mulți ambasadori, printre care și pe cei din Statele Unite şi Germania.

Cei 10 ambasadori - din Germania, SUA, Franța, Canada, Finlanda, Danemarca, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia și Suedia - au lansat luni un apel pentru eliberarea opozantului turc Osman Kavala.

''Am dispus ministerului nostru de externe să declare cât mai repede aceşti zece ambasadori persona non grata'', a spus Erdogan în timpul unei deplasări în centrul Turciei. Declararea oficială a unui diplomat ca fiind persona non grata reprezintă primul pas spre expulzarea din țara respectivă. Erdogan nu a specificat însă dacă acești diplomați, pe care i-a acuzat de lipsă de decență, ar urma să fie obligați să părăsească Turcia.

Cei 10 ambasadori au fost convocaţi marţi la Ministerul Afacerilor Externe al Turciei pentru a li se transmite că apelul lor lansat într-un comunicat comun pentru eliberarea opozantului Osman Kavala este "iresponsabil".

Activistul pentru drepturile omului Osman Kavala, o personalitate importantă a societății civile turce, se află în detenție din 2017, fără o sentință, acuzat că ar fi finanțat protestele de amploare din 2013, din Parcul Gezi, și că ar fi fost implicat în tentativa de puci din 2016. În plus, Erdogan îi reproșează antreprenorului care a sprijinit financiar proiecte vizând diversitatea culturală și drepturile minorităților din Turcia, că ar fi reprezentantul miliardarului american George Soros.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a solicitat în 2019 eliberarea lui Kavala, arătând că a fost arestat pe motive politice, fără dovezi rezonabile, dar justiția turcă a ignorat verdictul.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media