Prim-ministra a participat la Summitul Global al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă 2021: Prioritățile enunțate de Natalia Gavrilița în acest sens

15 decembrie 2021, 16:28 Politică 152
Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița.  Sursa: gov.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat astăzi,15 decembrie, la Summitul Global al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP Global Summit). Evenimentul, ajuns la cea de-a zecea ediție, a avut loc în format online și a fost găzduit în anul curent de către Republica Coreea. Summitul a reunit șefi de guverne din mai multe state, reprezentanți ai societății civile, care au analiza progresul OGP și au setat noi priorități pentru următorul deceniu, bazate pe consolidarea spațiului civic și implicarea sectorului asociativ în elaborarea politicilor publice, combaterea corupției și promovarea inovației digitale incluzive.

În luarea sa de cuvânt, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că transparența și responsabilitatea, de rând cu eliminarea corupției din sistemul public, reprezintă angajamente cheie ale Guvernului față de cetățenii Republicii Moldova.

Digitalizarea este o altă prioritate a Guvernului.

„Soluțiile digitale ar trebui să fie o normalitate în relația statului cu cetățenii, mediul de afaceri și societatea civilă. Digitalizarea serviciilor publice va spori transparența, fiind un instrument excelent pentru atenuarea riscului de corupție”, a declarat Natalia Gavrilța, subliniind că, în acest sens, Executivul a numit un viceprim-ministru responsabil exclusiv pe domeniul digitalizării. În prezent autoritățile statului elaborează cadrul legal care va facilita interacțiunea online cu instituțiile publice și va exclude într-o măsură cât mai mare necesitatea de a prezenta documente pe suport de hârtie de către cetățeni sau agenți economici.

„Acum suntem în proces de revizuire și actualizare a Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă Moldova 2030, iar funcționarii publici lucrează îndeaproape cu experți din societatea civilă la acest proiect important. Aceeași abordare este și în cadrul ministerelor în procesul de elaborare a politicilor”, a punctat șefa Executivului, subliniind că inclusiv măsurile luate în contextul combaterii pandemiei de COVID-19 au fost mai întâi consultate cu reprezentanții ai diferitor sectoare, cum ar fi, de exemplu mediul de afaceri.

Totodată, Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul Republicii Moldova este deschis față de implicarea, în sistemul de administrație publică, a membrilor diasporei cu experiență profesională în companii și organizații occidentale. În acest scop, în prezent, se elaborează un program național pentru stimularea implicării diasporei și facilitarea integrarii cetățenilor Republicii Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media