„Gazprom”, după prelungirea contractului de furnizare a gazelor în R. Moldova pe o perioadă de 5 ani: „A fost încheiat în condiții reciproc avantajoase”

29 octombrie 2021, 21:44 Economie 1530
Gazprom.  Sursa: noi.md

Contractul de livrare a gazelor naturale dintre „Gazrpom” și „Moldovagaz” a fost prelungit pe o perioadă de cinci ani în condiții reciproc avantajoase, potrivit unui comunicat emis de concernul rus.

„Astăzi, la Sankt Petersburg, pe baza rezultatelor negocierilor purtate de Alexei Miller, președintele Comitetului de Management „Gazprom”, cu Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, și Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, a fost semnat protocolul pentru soluționarea problemelor actuale din sectorul energetic. „Gazprom” și „Moldovagaz” au prelungit contractul de furnizare de gaze rusești către consumatorii din Republica Moldova de la 1 noiembrie 2021, pe o perioadă de cinci ani, în condiții reciproc avantajoase”, se arată în comunicat.

Mai devreme, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că la Sankt Petersburg s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și „Gazprom”, iar părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.


În dimineața zilei de 29 octombrie, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu precizări cu privire la negocierile cu președintele Comitetului de management „Gazprom”, Alexei Miller, cu privire la livrarea gazelor pentru Republica Moldova, menținând că „discuțiile au un caracter constructiv.”

Concernul rus, „Gazprom”, a emis până astăzi, 29 octombrie, două comunicate succinte cu privire la evoluția negocierilor dintre ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și președintele Comitetului de management „Gazprom”, Alexei Miller, referitoare la livrarea gazelor naturale din Rusia în Republica Moldova, fără a oferi mai multe detalii.


Autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți. Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că se va negocia cu reprezentanții Gazprom asupra inițierii unui audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă.

Amintim că, după eșuarea primelor negocieri între Gazprom și Chișinău, Serghei Kupriyanov, un oficial din cadrul companiei de gaz, a declarat că, dacă întreaga datorie a țării noastre pentru gazul furnizat, în sumă de 433 de milioane de dolari, nu va fi achitată integral și, în consecință, nu va fi semnat un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci Gazprom va opri livrările de gaze către Republica Moldova, transmite TASS.

Ulterior, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii, Andrei Spînu, a venit cu primele declarații după vizita de la Moscova privind semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Astfel, Spînu a confirmat că prețul cerut de conducerea rusă este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz și include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a pretinsei datorii de circa 700 de milioane de dolari.

Începând de vineri, 22 octombrie, și timp de 30 de zile, în Republica Moldova este instituită stare de urgență. Decizia survine în contextul situații excepționale de pe piața gazelor naturale.

Potrivit conducerii Guvernului, instituirea stării de urgență este o soluție tehnică ce va permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.

După instituirea stării de urgență în sectorul energetic, sâmbătă, 23 octombrie, Ucraina a anunțat că este gata să acorde asistență Republicii Moldovei privind aprovizionarea cu gaze în legătură cu situația dificilă din țară, din cauza eșecului negocierilor cu Gazprom - companie controlată de statul rus. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, transmite biz.nv.ua.

Ulterior, Republica Moldova a început procurarea gazelor naturale din surse alternative, iar ce-a patra rundă de licitații lansate de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană „Naftogaz”, anunță Agenția Proprietății Publice. Motivul principal al acestor achiziții este cel că, în prezent, Republica Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea „Gazprom”.


Publicația britanică Financial Times a publicat miercuri, 27 octombrie, un articol dedicat crizei gazelor din Republica Moldova în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor.

Cei de la Financial Time citează 2 surse independente care au participat la negocierile de săptămâna trecută. Potrivit acestora, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în Republica Moldova, în schimb fiind gata la concesii mai mari privind livrarea gazelor. Asta după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au câștigat detașat alegerile parlamentare”, notează publicația.

Kremlinul însă a negat informația. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că „sunt negocieri exclusiv comerciale”, potrivit RIA Novosti.

De menționat că, contractul Chişinăului cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a fost respinsă noua ofertă de preţ de 790 USD per 1.000 metri cubi de gaz.


Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media