DOC/ Vladimir Putin a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa

22 februarie 2022, 07:51 Ucraina 286
SUA cred că Vladimir Putin s-ar fi decis să invadeze Ucraina.  Sursa: Digi24.ro

Președintele Federației Ruse Vladimir Putin a ordonat, luni seară, armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa. Un decret prezidențial a fost emis în acest sens.

Cele două decrete ale preşedintelui rus solicită Ministerului Apărării ca „forţele armate din Rusia să îndeplinească funcţiile de menţinere a păcii pe teritoriul republicilor populare” Donetsk şi Lugansk.

Ordinul Ministerului Apărării este formulat în mod similar în decretul de recunoaștere a independenței Republicii Populare Lugansk.

La scurt timp după declarația lui Putin, pe rețelele sociale au început să apară imagini neverificate ale mișcării trupelor ruse. Este vorba despre un convoi care se îndreaptă RPD, dar traseul acestor mișcări nu a putut fi confirmat independent, relatează BBC și Digi24.

Oficialii ucraineni spun că trupe rusești ar fi intrat deja pe teritoriul separatist în această seară și că localnicii din orașul Makiivka, condus de rebeli, au văzut ceea ce par a fi vehicule blindate rusești în mișcare. O sursă care a vorbit sub protecția anonimatului a spus că „un convoi uriaș de transportoare blindate rusești și alte echipamente a călătorit timp de o oră și jumătate” și a fost văzut îndreptându-se spre nord, în regiunea Donețk.

Oficialii ucraineni spun că nu se poate spune dacă trupele aparțin armatei obișnuite ruse sau provin din unități separatiste controlate de ruși.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, în seara zilei de luni, 21 februarie, decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

În reacție, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a condamnat decizia Federației Ruse de a recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Într-o declarație, șeful Alianței susține că prin acest act, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, dar și integritatea teritorială a Ucrainei.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media