Șeful diplomației europene susține că „aderarea Ucrainei la UE va dura ani de zile” și că „trebuie să lucrăm la lucruri mai practice”

28 februarie 2022, 16:03 UE 230
Josep Borrell.  Sursa: europarl.europa.eu/

După ce Vladimir Zelenski a reiterat astăzi apelul său către Uniunea Europeană pentru aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale și rapide, șeful diplomației europene, Josep Borell, a menționat că procesul va dura, în orice caz, „ani de zile.” Declarația a fost făcută înainte de începerea reuniunii miniștrilor apărării din UE.

Borell a spus jurnaliștilor că acest subiect nu se află pe ordinea de zi a reuniunii.

  • Ucraina a solicitat aderarea. Ce părere aveți despre acest lucru? Este posibil?

„Astăzi, acest subiect nu este pe ordinea de zi, credeți-mă. Trebuie să lucrăm la lucruri mai practice. Aderarea este un lucru care va dura, în orice caz, ani de zile, iar noi trebuie să oferim un răspuns în următoarele ore. Nu pentru următorii ani, ci pentru următoarele ore”, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

  • Dar care este poziția dumneavoastră în acest sens?

„Ucraina are clar o perspectivă europeană, dar acum trebuie să luptăm împotriva unei agresiuni. Pentru noi, europenii, este o amenințare existențială. Vom face tot ce putem pentru a o opri”.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a reiterat într-un discurs din dimineața zilei de 28 februarie, apelul său către Uniunea Europeană pentru aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale și rapide.

„Rusia nu a crezut într-o reacție atât de solidară și puternică, dar ucrainenii au schimbat această poveste... Ucrainenii au arătat lumii cine suntem. Și Rusia a arătat ce a devenit”, a spus șeful statului ucrainean.

El a mulțumit Uniunii Europene pentru că a decis să aprovizioneze Ucraina cu arme.

Zelenski spune că a vorbit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 27 februarie, despre noi pași puternici.

„Europenii sunt conștienți că soldații noștri luptă pentru țara noastră și, prin urmare, pentru întreaga Europă. Pentru pace pentru toate țările europene, pentru viața copiilor, pentru egalitate, pentru democrație”, a spus președintele.

Zelenski susține că acest lucru oferă dreptul deplin de a solicita Uniunii Europene aderarea imediată a Ucrainei în cadrul unei noi proceduri speciale.

„Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru că ne-au fost alături. Dar scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că e corect. Sunt sigur că este posibil.

Ieri, UE a anunțat un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, care prevede, „pentru prima oară în istorie”, finanțarea și livrarea de arme unei țară care este atacată, Ucraina, închiderea spațiului aerian al țărilor UE pentru toate aeronavele din Rusia, inclusiv avioanele private ale oligarhilor și interzicerea publicațiilor Russia Today și Sputnik, considerate „aparatul mediatic al Kremlinului”.

LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie și 27 februarie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media