ONU: Peste 4,5 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului

11 aprilie 2022, 10:16 Externe 35
refugiați ucraineni, criza refugiaților.  Sursa: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova

Războiul din Ucraina a declanșat una dintre crizele umanitare și deplasări cu cea mai rapidă creștere de până acum. Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), în decurs de șase săptămâni, peste 4,3 milioane de refugiați au fugit din țară, în timp ce alte 7,1 milioane sunt strămutate în interior.

„Acordarea ajutorului rămâne o provocare în părțile țării în care există lupte active. Ne străduim în continuare să ajungem în zonele puternic afectate, cum ar fi Mariupol și Herson, cu asistență care salvează vieți, ca parte a convoaielor umanitare inter-agenții și am contribuit la patru astfel de convoaie în cadrul sistemului de notificare umanitară: două către Sumî, unul către Harkiv și unul către Sieverodonetsk. Cu ajutorul partenerilor, am livrat mai multe convoaie suplimentare, ajungând la 15.600 de oameni cu articole de ajutor”, se arată într-un comunicat al UNHCR.

Cel mai recent astfel de convoi a fost pe 6 aprilie, unde ICNUR se număra printre cei care transportau ajutoare către Sievierodonetsk din Lugansk, estul Ucrainei. Săptămâni întregi, oamenii de acolo au îndurat bombardamente necruțătoare și penurie de elemente de bază, cum ar fi apă, gaz și electricitate. Echipa UNHCR a reușit să livreze lămpi solare, pături, truse de igienă, articole pentru bebeluși și cearșafuri prelate pentru 3.000 de persoane.

ICNUR împreună cu ONG-urile partenere continuă să ofere servicii de protecție și trimiteri către autorități la punctele de frontieră și centrele de primire. Aproximativ 36.000 de persoane au primit astfel de asistență și informații la punctele de frontieră, centrele de tranzit și de primire și prin asistență telefonică.

ICNUR continuă, de asemenea, să trimită provizii umanitare în Ucraina din Polonia. Până în prezent, 96 de camioane UNHCR au fost trimise pentru a ajuta persoanele strămutate și afectate de conflict în interiorul Ucrainei. Consumabilele includ pături, truse de igienă, prelate, lămpi solare, truse de adăpost, saci de dormit, lenjerie de pat, seturi de bucătărie, îmbrăcăminte de iarnă.

Polonia rămâne a fi principala țară care primește refugiați - peste 2,5 milioane de la începutul războiului. În timp ce ritmul sosirilor încetinește, fluxurile generale continuă, având în vedere ostilitățile în curs.

Personalul ICNUR precizează că refugiați nou sosiți vin din diverse părți ale țării, inclusiv din est, unii raportând că și-au petrecut săptămâni întregi stând acasă sau în adăposturi în condiții neplăcute.

În prezent, în Republica Moldova se află peste 95.000 de refugiați, dintre care peste 47.000 sunt copii.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media