LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 37. Cel puțin 10 miliarde de dolari vor fi necesare pentru a reconstrui infrastructura orașului Mariupol

1 aprilie 2022, 12:40 Ucraina 655
Mariupol, bombardament.  Sursa: AP

37 de zile de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei sub pretextul unei „operațiuni militare speciale de denazificare și demilitarizare” a statului vecin. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a precizat că situația din sud și regiunea Donbas rămâne extrem de dificilă. În mesajul video către națiune publicat joi noapte, el a reiterat că Rusia își construiește forțe în apropierea orașului asediat Mariupol. Totuși, un nou coridor umanitar va fi activat astăzi, 1 aprilie.

Joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că forțele ruse din Ucraina nu se retrag, ci se regrupează, menționând că obiectivul Moscovei nu s-a schimbat și că în continuare „ne putem aștepta la acțiuni ofensive care vor provoca și mai multă suferință”. Între timp, Marea Britanie și aliații săi au convenit să trimită mai multe arme letale în Ucraina.

Astăzi, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, va efectua o vizită în capitala Ucrainei, Kiev. Aceasta este primul lider al unei instituții europene care ajunge în capitala Ucrainei, după izbucnirea războiului.

UPDATE 20:50. Evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată, transmite Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Organizația a transmis în această seară că a amânat pentru sâmbătă încercarea de evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol, din cauza că acordurile și condițiile dintre părți nu au fost respectate.

UPDATE 20:30. Bombardamentul asupra depozitului de petrol din Belgorod: Ministerul rus al Apărării a comentat pentru prima dată despre presupusul atac asupra depozitului de petrol din Belgorod. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, Igor Konashenkov , racheta a fost lovită de două elicoptere ucrainene Mi-24, care au intrat în spațiul aerian rusesc la o altitudine extrem de joasă dimineața devreme. „Elicopterele ucrainene au tras o rachetă către un depozit civil de petrol situat la periferia Belgorodului. În urma rachetelor, unele tancuri au fost avariate și au luat foc”, a spus Konașenkov.

UPDATE 18:20. Civilii ucraineni din localităţile Mariupol, Energodar, Berdiansk, Melitopol, Rubejnoie, Nijnee, Severodoneţk, Popasna şi Lisiciansk vor putea fi evacuați. Viceprim-ministra pentru reintegrare a Ucrainei Irina Vereșciuk a anunțat vineri seara, 1 aprilie, despre deschidererea a nouă coridoare umanitare.

UPDATE 17:00. Președinta Parlamentului European a ajuns la Kiev Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat vineri după-amiază, pe contul ei de Twitter, că a ajuns la Kiev, pentru a oferi „un mesaj de speranță”. „Rezistența și curajul ucrainenilor au inspirat întreaga lume. Mă aflu la Kiev pentru a transmite un mesaj de speranță. Suntem alături de voi”, a scris Roberta Metsola, pe Twitter, alături de o fotografie în care îl îmbrățișează pe Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.


UPDATE 15.51. Cel puțin 10 miliarde de dolari vor fi necesare pentru a reconstrui infrastructura Mariupolului, aflată sub asediu de mai bine de trei săptămâni. Aceasta este o evaluare minimă preliminară, spune Consiliul orășenesc Mariupol.

Primarul orașului Mariupol Vadim Boychenko a declarat că autoritățile orașului, împreună cu guvernul și administrația militaro-civilă din Donețk, lucrează pentru a obține de la Rusia nu numai despăgubiri pentru reconstrucția completă a Mariupolului, ci și plăți semnificative către toți locuitorii Mariupolului pentru suferință și daune.

„Orice crimă, fiecare crimă și distrugere comise de agresor trebuie să fie înregistrate și aduse în fața unei instanțe internaționale. Infractorii de război trebuie pedepsiți”, a subliniat primarul.
UPDATE 15.43. Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne le-a cerut locuitorilor din regiunea Kiev să nu se grăbească să se întoarcă acasă în localitățile eliberate de ruși în urma contraofensivelor forțelor armate ucrainene, relatează Interfax Ucraina.

Evhen Enin, prim-adjunctul ministrului ucrainean Denis Monastîrski, a declarat vineri la un briefing cu presa susținut la Irpin, oraș eliberat luni de armata ucraineană, că:

„Sugerăm să nu ne grăbim acasă. Din păcate, trupele ruse au lăsat multe surprize neplăcute - mine, rachete și alte elemente periculoase”.

În acest context, Enin a cerut să se aștepte ca specialiștii să curețe zona de explozivi.

„Trebuie să-și facă treaba și abia atunci oamenii se vor putea întoarce la casele lor”, a spus oficialul ucrainean.


UPDATE 15.30. Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a declarat vineri că va conduce o misiune la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina. „Voi conduce cât mai curând posibil o misiune de asistență și sprijin a AIEA către centrala nucleară de la Cernobîl. Va fi prima dintr-o serie de astfel de misiuni de securitate și securitate nucleară în Ucraina”, a spus Grossi pe Twitter.

UPDATE 14.21. Forțele armate au confirmat faptul că două elicoptere militare ale Kievului au bombardat un depozit de carburanți aflat în zona localității Belgorod, Rusia. Armata ucraineană a postat pe Twitter o înregistrare video cu momentul atacului aerian.
UPDATE 14.01. Primele imagini din cadrul negocierilor ruso-ucrainene au fost publicate de partea rusă.UPDATE 13.56. Liderii UE şi chinezi s-au întâlnit, vineri, 1 aprilie, în cadrul primului lor summit din ultimii doi ani, în format virtual. Bruxelles-ul solicită Beijingul să nu livreze Rusiei armament şi să nu o ajute să evite sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei. Într-un limbaj neobişnuit de deschis, oficialii UE familiari cu pregătirile summitului au spus că orice ajutor acordat Rusiei ar afecta reputaţia internaţională a Chinei şi ar periclita relaţiile cu cei mai importanţi parteneri comerciali ai săi - Europa şi Statele Unite.

Preşedinţii Comisiei Europene şi ai Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, împreună cu şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, au început discuţii în format virtual cu premierul chinez Li Keqiang. Ei discută în cursul zilei vineri şi cu preşedintele Xi Jinping.


UPDATE 13.50. Forțele ruse nu au permis ca ajutoarele umanitare să ajungă în orașul asediat Mariupol, a declarat vineri un consilier al primarului orașului, adăugând că pentru locuitorii prinși acolo este extrem de dificil să părăsească orașul.

„Orașul rămâne închis la intrare și foarte periculos să ieși cu vehiculul personal. În plus, de ieri, ocupanții nu au permis categoric niciun ajutor umanitar, nici măcar cea mai mică cantitate, să intre în oraș”, a spus Petro Andrișcenko, transmite CNN.


UPDATE 13.37. Aproximativ 2.000 de civili se află în autobuzele de evacuare care se îndreaptă din orașul Berdeansk către orașul Zaporojie. „Convoiul de evacuare a părăsit Berdeansk și se îndreaptă către Zaporojie”, se arată într-o declarație pe Telegram a Consiliului orășenesc Mariupol.

„Multe vehicule personale s-au alăturat celor 42 de autobuze escortate de vehicule de Cruce Roșie și Serviciul de Stat de Urgență. Astăzi ne așteptăm la sosirea unui număr record de civili evacuați din Mariupol”.


UPDATE 13.05. Numărul persoanelor decedate în urma bombardamentelor rusești asupra clădirii administrației regionale de stat din Nikolaev a ajuns la 28, anunță șeful Administrației din Nikolaev, Vitalii Kim.UPDATE 13.00 Negocierile dintre Rusia și Ucraina continuă astăzi, 1 aprilie, în format online. Totodată, atât Turcia cât și Germania, și-au exprimat disponibilitatea de a deveni un garant al securității Ucrainei, conform conceptului propus de partea ucraineană la ultimele negocieri, anunță șeful delegației ucrainene David Arakhamia.

Șeful delegației ucrainene a menționat că Ucraina urmează să elaboreze un proiect de acord privind întâlnirea între Vladimir Zelenskiy și Vladimir Putin.


UPDATE 12.55. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit vineri, 1 aprilie, cu un grup de deputați europeni aflați într-o vizită de lucru în țara noastră. Șefa statului a vorbit despre efortul autorităților de a răspunde la provocările de securitate create de războiul din Ucraina. Totodată, potrivit comunicatului emis de Președinție, Maia Sandu a reiterat importanța deschiderii mai mari a pieței Uniunii Europene pentru producătorii moldoveni care, din cauza războiului, nu mai pot exporta în Est.

Totpdată, președintele Parlamentului, Igor Grosu, împreună cu președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, s-au întâlnit cu delegația de nivel înalt a Parlamentului European.

În comunicatul Legislativului este menționat că Igor Grosu a mulțumit eurodeputaților pentru faptul că sunt alături de țara noastră în aceste timpuri dificile.UPDATE 12.50. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, unul dintre principalii colaboratori ai actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin a avertizat vineri că Moscova şi-ar putea limita livrările doar la ţările „prietene”, în urna sancţiunilor occidentale.

„Vom furniza produse agricole şi alimentare doar prietenilor noştri. Din fericire avem mulţi prieteni şi ei nu sunt deloc în Europa sau America de Nord”, a spus Dmitri Medvedev, secretar adjunct al Consiliului de Securitate Naţională al Rusiei, citat de Reuters.UPDATE 12.40. De la începutul războiului din Ucraina, 153 de copii au decedat în urma bombardamentelor rusești, iar 245 de copii au fost răniți, anunță biroul Procurorului General pe contul său de Telegram

„Aproape 400 de copii au suferit în Ucraina de la începutul agresiunii armate a Federației Ruse. Dintre aceștia, 153 au fost uciși și peste 245 au fost răniți”, se arată în raport.UPDATE 12.16. Forțele de ocupație ruse continuă să se retragă parțial din nordul regiunii Kiev către granița de stat cu Belarus, raportează Administrația Militară Regională Kiev.


UPDATE 12.05. Forţele militare ruse intenţionează să îşi menţină prezenţa în estul şi sudul Ucrainei, apreciază Statul Major ucrainean. Generalii ucraineni se referă la încercările Rusiei de a crea o administraţie în regiunile ocupate Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, unde se aşteaptă ca luptele să continue.


UPDATE 11.50. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat joi că situaţia din sudul Ucrainei şi din regiunea Donbas rămâne extrem de dificilă şi a reiterat că Rusia îşi consolidează prezenţa militară în apropierea oraşului asediat Mariupol, transmite Reuters.


UPDATE 11.45. Germania și Franța ”se pregătesc” pentru o eventuală oprire a importurilor de gaz rusesc, au transmis joi guvernele celor două țări, care au reiterat refuzul față de orice plată în ruble a livrărilor, anunță AFP, citat de Agerpres.

„Se poate ajunge la o situaţie în care mâine (…) nu vom mai avea gaz rusesc”, iar ”noi trebuie să ne pregătim pentru aceste scenarii şi ne vom pregăti”, a declarat la Berlin ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, într-o conferinţă de presă cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Berlinul şi Parisul şi-au reiterat în acelaşi timp refuzul de a plăti în ruble livrările de gaz rusesc, aşa cum cere preşedintele rus Vladimir Putin.


UPDATE 10.15. Numărul persoanelor decedate în urma bombardamentelor asupra clădirii administrației regionale de stat din Nicolaev a crescut la 24, a informat serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență.UPDATE 09.45. Australia va trimite vehicule blindate de transport de personal în Ucraina la cererea președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, a declarat premierul australian Scott Morrison, scrie Hromadske.


UPDATE 09.30. Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din orașul rusesc Belgorod, lângă granița cu Ucraina. În consecință, două persoane au fost rănite, a declarat șeful regiunii Belgorod Vyacheslav Gladkov. Gladkov dă asigurări că incendiul de la depozitul de petrol a fost provocat de o lovitură aeriană a două elicoptere ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care „au pătruns pe teritoriul Rusiei la joasă altitudine”. Trebuie menționat că nu a existat nicio confirmare a acestei informații din partea ucraineană.


UPDATE 09.00. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a concediat doi generali ucraineni de rang înalt, pe motiv că sunt „trădători".

În discursul său din timpul nopții, el i-a numit pe cei doi „anti-eroi”, scrie CNN și Digi24.

„Astăzi s-a luat o altă decizie în ceea ce privește anti-eroii. Acum nu am timp să mă ocup de toți trădătorii. Dar treptat toți vor fi pedepsiți", a spus el.

Cei doi sunt fostul șef al Departamentului de securitate internă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Naumov Andriy Olehovych, și fostul șef al Oficiului Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Herson, Kryvoruchko Serhiy Oleksandrovych. Cei doi generali au fost degradați.UPDATE 08:05. Guvernatorul rus din Belgorod acuză că elicopterele ucrainene au atacat un depozit petrolier din apropiere de granița cu Ucraina. Veacheslav Gladkov a declarat, vineri dimineață, pe canalul său Telegram, că incendiul a fost cauzat de atacuri aeriene efectuate de două elicoptere ucrainene. Ucraina nu și-a asumat responsabilitatea pentru niciuna dintre explozii.


UPDATE 07:50. Zelenskiy a acuzat de trădare doi lideri de rang înalt ai serviciului de securitate națională al Ucrainei și i-a concediat.

UPDATE 07:45. Imagini filmate cu drona deasupra orașului Mariupol au surprins amploarea distrugerii provocate forțele ruse orașului-port Mariupol din sud-estul Ucrainei.


UPDATE 07:30. Joi noaptea, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat pe contul său de Twitter că este în drum spre Kiev.UPDATE 07:25. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a precizat că situația din sud și regiunea Donbas rămâne extrem de dificilă. În mesajul video către națiune publicat joi noapte, el a reiterat că Rusia își construiește forțe în apropierea orașului asediat Mariupol.

UPDATE 07:15. La plecarea din centrala nucleară de la Cernobîl, trupele ruse ar fi luat cu ele soldați ai Gărzii Naționale Ucrainene păzeau zona. Canalul de telegram Nexta adaugă că aceștia ar fi captivi din 24 februarie.


UPDATE 07:00. Informațiile actualizate oferite de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei la ora 06:00, 1 aprilie:

„Trupele ruse continuă să retragă parțial unități ale forțelor de ocupație ruse din nordul regiunii Kiev către Belarus. Convoaiele includ și vehicule civile (camioane, autobuze, microbuze, mașini) care au fost furate de invadatorii ruși în timpul ocupării temporare a teritoriilor.

În teritoriile ocupate temporar trupele ruse limitează circulația civililor, folosind casele și apartamentele rezidenților locali pentru a găzdui soldații, ținându-i ostatici pe rezidenți și pe activiștii locali. Violențele și furturile împotriva cetățenilor ucraineni continuă.

În unele zone ocupate temporar ocupanții încearcă să-i oblige pe antreprenori să treacă la plata pentru bunuri și servicii în ruble rusești.

Forțele ucrainești au respins șapte atacuri inamice în direcțiile Donețk și Lugansk în timpul zilei. Soldații noștri au distrus trei tancuri, două vehicule blindate de transport de trupe, două unități de autovehicule și două sisteme de artilerie. Un UAV-ul Orlan-10 a fost și el doborât”.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie și 31 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media