Oficial rus: Un referendum privind aderarea Osetiei de Sud la Rusia ar putea avea loc în mai-iunie

31 martie 2022, 10:24 Externe 229
Osetia de Sud.  Sursa: kavkaz-uzel.eu

Un referendum în care locuitorii Osetiei de Sud, teritoriu prorus din Caucaz care s-a desprins în 2008 de Georgia, se vor putea pronunța cu privire la alipirea regiunii la Federația Rusă ar putea avea loc în lunile mai-iunie, a spus Viktor Vodolatski, prim-vicepreședintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții pentru TASS. Declarația vine la o zi după ce liderul autoproclamat al regiunii separatiste din Georgia, Osetia de Sud, Anatoli Bibilov, a declarat că „vor fi luate măsuri legale în viitorul apropiat pentru a deveni parte a Rusiei”.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a liderul oset, Dina Gassieva, procedurile vor fi finalizate după pretinsele alegeri prezidențiale, care vor avea loc pe 10 aprilie.

„Cred că pe 10 aprilie, când vor avea loc alegerile președintelui republicii în Osetia de Sud, datele referendumului vor fi deja clare, când îl vor anunța. Cred că nu va dura mult – mai-iunie” a spus Vodolatsky.

În același timp, cealaltă republică autoproclamată din vestul Georgiei, Abhazia, vrea să-și obțină independența.

„Abhazia susține dorința Osetiei de Sud de a deveni parte a Rusiei, dar nu intenționează să facă același lucru”, a declarat Serghei Șamba, secretarul așa-numitului Consiliul de Securitate al Abhaziei.

„Decizia Osetiei de Sud cu privire la un posibil referendum privind intrarea țării in Federatia Rusa este dreptul lor suveran. Vorbim despre reunificarea unui singur popor oset”, a declarat miercuri pretinsul președinte al parlamentului Abhaziei, Valerii Kvarchia pentru Interfax.

„Nu se pune problema aderării Abhaziei la Federația Rusă. Constituția Abhaziei proclamă în mod absolut clar țara noastră drept stat independent. Rusia este partenerul nostru strategic, un stat drag și apropiat, dar nu avem intenții de a adera la Federația Rusă”, a mai spus Kvarchia.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt două regiuni din Caucazul de Sud, care s-au desprins de fosta republica sovietică Georgia. Autoproclamata lor independenţă a fost recunoscută în august 2008 de Rusia, după un război violent între Tbilisi şi Moscova. După acest conflict, forţe ruseşti staţionează în mod permanent în Osetia de Sud şi în Abhazia.

Aceste declarații intervin în timp ce armata rusă desfăşoară din 24 februarie o ofensivă în Ucraina, oficial pentru a veni în ajutorul altor două teritorii separatiste proruse, Lugansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei, care s-au pronunțat cu regularitate pentru aderarea la Federația Rusă.

Săptămâna trecută, Anatoli Bibilov anunţase de altfel că a trimis în Ucraina soldaţi din Osetia de Sud pentru „a ajuta la protejarea Rusiei”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media