Turcia mediază o nouă întâlnire a miniștrilor de Externe ai Rusiei și Ucrainei, Serghei Lavrov și Dmitri Kuleba

31 martie 2022, 12:22 Externe 75
Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu.  Sursa: Reuters

Turcia lucrează la organizarea unei noi întâlniri a miniștrilor de externe ai Rusiei și Ucrainei, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba. Despre asta a anunțat joi ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, într-un interviu acordat canalului Ahaber TV. Șeful diplomației turce a declarat că a vorbit miercuri cu omologii ruși și ucraineni pentru a le organiza întâlnirea, sugerând că întrevederea ar putea avea loc în următoarele două săptămâni.

„La discuțiile de la Istanbul s-au înregistrat progrese semnificative, dar la această etapă nu vedem implementarea pe teren a rezultatelor care au fost anunțate la finalul întâlnirii de la Istanbul”, a menționat ministrul. „Întâlnirea dintre Rusia și Ucraina poate fi ținută la un nivel superior, la nivel de miniștri de externe în următoarele una sau două săptămâni”.

„Lucrăm la asta, am vorbit pe acest subiect ieri cu (ministrul rus de externe Serghei]i) Lavrov și (ministrul de externe ucrainean Dmitri) Kuleba. Lavrov are vizite în China și India, Kuleba este în vest”, a spus Cavusoglu.

„Moscova nu ar refuza o întâlnire între ministrul de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, dar orice discuții între ei ar trebui să fie de fond, a declarat Ministerul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, pentru agenția RIA.

Dmitri Kuleba nu a făcut deocamdată nicio declarație la acest subiect.

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat anterior că Turcia lucrează pentru a reuni miniștrii de externe ucraineni și ruși pentru discuții, după ce săptămâna aceasta a găzduit negocierile de pace la Istanbul.

O întâlnire între cei doi șefi ai diplomației ruse și ucrainene, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, a avut loc la 10 martie în Antalya, după câteva runde de negocieri neconcludente desfășurate în Belarus.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat după tratativele care au ținut în jur de o oră și jumătate că nu au fost făcute progrese către o încetare a focului, în special la Mariupol, deoarece omologul său rus Serghei Lavrov nu și-a exprimat sprijinul în acest sens. La rândul său, Serghei Lavrov a insistat că Rusia nu a invadat Ucraina și a reiterat că partea rusă deja a prezentat Ucrainei propunerile pentru încetarea focului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media