Guvernatorul BNM, la raport în plenul Parlamentului: Diminuarea activelor oficiale de rezervă, generată de criza energetică și războiul din Ucraina

31 martie 2022, 17:13 Economie 146
Octavian Armașu.  Sursa: captură video/Parlament

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, dă asigurări că țara dispune de rezerve suficiente în activele oficiale ale țării. Potrivit lui, la data de 30 martie, activele oficiale de rezervă cifrează la 3,426 miliarde dolari, în scădere cu 647,3 milioane dolari, comparativ cu nivelul maxim înregistrat în luna octombrie 2021. Această diminuare fiind generată de criza în sectorul energetic și războiul din Ucraina.

Potrivit lui Armașu, această diminuare s-a produs în urma a două șocuri externe - criza energetică, prin creșterea prețului la importul de gaze naturale și produse petroliere, și războiul din Ucraina.

Octavian Armașu a explicat că pentru a combate efectele acestor șocuri BNM a intervenit prin vânzarea pe piața valutară locală „în volume necesare pentru limitarea volatilității excesive a cursului de schimb, reglarea dezechilibrului balanțelor de plăți, satisfacerea cererii de valută din partea populației și pentru menținerea stabilității macrofinanciare a Republicii Moldova”.

În perioada noiembrie 2021 - martie 2022, potrivit lui Armașu, BNM a vândut în total 712,1 milioane dolari.

„Efectele crizei pe piața resurselor energetice au fost resimțite în special începând cu luna noiembrie. Piața valutară locală nefiind în stare să asigure integral volumele necesare pentru satisfacerea cererii sporite din partea importatorilor de resurse energetice. Cererea de valută din partea acestora în perioada noiembrie 2021 - martie 2022 a crescut până la 767,2 milioane dolari sau cu 524,9 milioane dolari mai mult comparativ cu perioada similară din anul precedent”, a explicat șeful BNM.

Totodată, în urma declanșării războiului din țara vecină, s-a provocat o turbulență pe piața valutară din Republica Moldova, care s-a declanșat din prima zi a invaziei și a durat 23 de zile, conform celor invocate de Octavian Armașu.

„Agiotajul a durat 23 de zile, în perioada 24 februarie - 18 martie. În această perioadă, deficitul de valută s-a adâncit de 6,5 ori față de deficitul înregistrat timp de 23 de zile până la invazia Rusiei în Ucraina. S-a majorat și necesitatea de intervenție pentru a liniști piața prin neadmiterea unei volatilității puternice a cursului leului, reziliența rezervelor valutare permițând acest lucru”, a mai precizat guvernatorul Băncii Naționale.

În cele 23 de zile de agitație pe piața valutară, s-au intensificat și refluxurile de valută în conturile persoanelor fizice de a acumula numerar în valută.

„Pe parcursul perioadei de agiotaj, soldurile în conturile valutare și în lei ale persoanelor fizice au scăzut cu 9% și 8,8% respectiv. O bună parte din retrageri de persoanele fizice din conturile lor în lei au fost pentru procurarea de valută în numerar și virament”, a mai adăugat Armașu.

Într-un final, șeful BNM a concluzionat că activele oficiale de rezervă continuă să depășească pragurile indicatorilor de suficiență aplicați în practica internațională, printre care aplicarea importurilor viitoare, care la moment este 4,8 luni, pragul minim fiind de 3 luni.

„Insist că noi avem rezerve suficiente în activele oficiale de rezervă”, a punctat guvernatorul BNM, adăugând că în cazul încheierii războiului din Ucraina există o probabilitate că o parte din activele oficiale de rezervă vor fi recuperate urmare a proceselor specifice perioadelor post-criză.

„Cetățenii vor reveni pe piață, vor vinde valută și vor primi mai mulți lei”, a precizat Armașu.

Amintim că, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost audiat, astăzi, 31 martie, în plenul Parlamentului, la solicitarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media