LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 42. Viceprim-ministra Vereșciuk, mesaj pentru oamenii din estul țării: Plecați cât mai puteți

6 aprilie 2022, 08:01 Ucraina 376
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În cea de-a 42-a zi de război în Ucraina, lucrurile escaladează atât militar cât și diplomatic. Marți, țările UE au expulzat în masă aproape 200 de diplomați ruși din motive de „securitate” și au anunțat, în coordonare cu Statele Unite și G7, un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova, la rândul său, neagă orice implicare în crimele de război comise în Bucha și alte orașe din suburbiile Kievului.

Tot marți, ONU a actualizat bilanțul copiilor uciși în Ucraina de la începutul războiului, 165, și numărul refugiaților ucraineni, care a depășit 4,2 milioane.

Potrivit NATO, trupele ruse au părăsit regiunea Kiev și nordul Ucrainei pentru a se reînarma, pentru a primi întăriri, pentru că au suferit multe pierderi, pentru a lansa un nouă ofensivă în regiunea Donbas.

UPDATE 22:35.Viceprim-ministra Ucrainei, ministra pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereșciuk, a avertizat oamenii din estul Ucrainei să se evacueze cât timp mai pot face acest lucru, în condițiile în care sunt așteptate noi atacuri ale forțelor ruse, relatează BBC.

Vereșciuk a spus că liderii din regiunile Harkiv, Donețk și Luhansk le cer localnicilor să plece și că fac tot posibilul pentru ca acest lucru să se întâmple „într-un mod organizat”. Dacă oamenii nu pleacă, a spus ea, se vor trezi în curând sub tirul rușilor și sub amenințarea cu moartea. „Nu putem face nimic împotriva acestui lucru și nu îi vom putea ajuta”, a adăugat ea.

Mesajul ministrei pentru Reintegrare vine în contextul în care Rusia a declarat că își reorientează operațiunile militare asupra Donbasului, care include provinciile separatiste Donețk și Lugansk.


UPDATE 22:30. ​Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota joi, 7 aprilie, dacă va suspenda sau nu Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU cu sediul la Geneva, au declarat diplomații, după ce SUA au anunțat că vor cere Adunării Generale a Organizației să suspende Federația din Consiliu.

Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite a îndemnat însă ţările să „ia atitudine împotriva rezoluţiei anti-ruse”. „Este de menţionat că nu doar sprijinul pentru o astfel de iniţiativă, ci şi o poziţie echidistantă cu privire la vot (abţinere sau neparticipare) va fi considerat un gest neprietenesc. În plus, poziţia fiecărei ţări va fi luată în considerare atât în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, cât şi în cooperarea cu privire la chestiune importante în cadrul ONU”, se arată în nota scrisă de misiunea Rusiei la ONU.


Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite a refuzat să comenteze nota scrisă, pentru că nu era publică. Acesta este al doilea an din mandatul de trei ani al Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului.

UPDATE 22:00. SUA consideră că „vor putea identifica unitățile rusești” care au comis atrocitățile de la Bucha, potrivit unui oficial american. Identificarea celor implicați „este o prioritate extrem de mare acum” pentru comunitatea de informații din SUA, a spus oficialul.

Nu este sigur că SUA își vor anunța public constatările. Acest lucru ar putea fi făcut de Ucraina. SUA analizează, de asemenea, posibile indicii că mai multe unități sau grupuri de luptători ruși s-au aflat în Bucha în perioada în care au avut loc atrocitățile.





UPDATE 21:30. Cel patru persoane au murit, iar alte patru au fost rănite, după ce rușii au atacat civilii din Vuhledar, care veniseră să primească ajutor umanitar, a anunțat guvernatorul Donețkului, Pavlo Kirilenko.

El a spus că o altă persoană a mai fost ucisă în urma bombardamentelor în satul Ocheretin miercuri, în timp ce patru civili au fost răniți într-o lovitură similară asupra unei alte așezări rurale.


UPDATE 20:20. Căile Ferate Ucrainene, deținute de stat, au anunțat miercuri că au fost raportate victime, după ce trei rachete au lovit o gară din estul Ucrainei, distrugând clădiri, șine și material feroviar. „Sunt victime”, se spune într-un comunicat, fără a oferi detalii despre numărul victimelor sau locația atacului, potrivit Reuters.

UPDATE 20:00. Imagini din dronă cu amploarea dezastrului din Borodianka - Aproximativ 200 de oameni ar fi murit în subsolurile blocurilor bombardate de ruși - autorități:

„Borodianka, regiunea Kiev. În urmă cu doar 42 de zile, în acest sat locuiau 13.000 de oameni. Ocupanții ruși au adus aici moarte și distrugere. Au vrut să facă același lucru cu toată Ucraina. Dar armata noastră a ripostat. Borodianka este din nou sub steagul ucrainean”, se arată în mesajul Ministerului ucranean al Apărării.



UPDATE 19:20. Un nou protest are loc, miercuri, în apropierea Parlamentului din Georgia. Oamenii s-au legat la mâini și stau întinși pe jos, în semn de solidaritate cu Ucraina. Mitingul este unul pașnic, oamenii comemorând civilii uciși de ruși în Ucraina. Proteste de amploare în Georgia față de războiul declanșat de Rusia au avut loc încă de la finalul lunii februarie. Oamenii s-au mobilizat pentru a susţine Ucraina şi protestează faţă de decizia lui Putin de a intra cu armata în această ţară.



UPDATE 18:20. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat astăzi că „nu există niciun semn” că președintele rus Vladimir Putin și-ar fi schimbat ambiția de a cuceri întreaga Ucraină, în ciuda faptului că în acest moment Rusia își concentrează atenția asupra estului țării. Într-o conferință de presă, organizată înainte de o întâlnire la Bruxelles a miniștrilor de externe ai NATO, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile.


UPDATE 17:30. Statele Unite ale Americii impun un nou set de „măsuri economice devastatoare” și imediate împotriva regimului de la Kremlin, pentru „atrocitățile comise din Ucraina, inclusiv în orașul Bucha”.

Washingtonul interzice de acum încolo noile investiții în Rusia și impune „cele mai dure sancțiuni financiare” celei mai mari bănci din Rusia și mai multor întreprinderi importante de stat, precum și oficialilor guvernului rus și membrilor familiilor acestora. De asemenea, SUA interzice Rusiei să-și plătească datoriile din fondurile sale înghețate pe teritoriul american.


UPDATE 17:01. Cel puțin 89 de persoane au fost ucise, inclusiv patru copii, și 167 de case au fost avariate în Kiev de la începutul invaziei ruse, a anunțat miercuri administrația de stat a orașului Kiev. Alte 398 de persoane, inclusiv 20 de copii, au fost rănite în război. Din 24 februarie, trupele ruse au avariat 44 de școli, 11 clădiri administrative, 26 de grădinițe și un orfelinat.


UPDATE 16:50. Deputatul ucrainean Alexei Gonchearenko publică imagini din zona radioactivă Cernobîl unde fostele trupe de ocupație ruse au încercat să-și fortifice prezența. Din imagini se vede că au făcut mai multe săpături și lucrări inginerești într-o zonă considerată extrem de periculoasă radioactiv.

Anterior, presa ucraineană a scris că în urma acestor lucrări, soldații ruși au acuzat simptome grave de iradiere și ar fi părăsit zona în grabă fiind internați într-un spital specializat din Gomel, Belarus. Informația însă, nu a fost confirmată oficial.


UPDATE 16:30. Adunarea Generală a ONU, formată din 193 de membri, va vota joi dacă va suspenda sau nu Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU cu sediul la Geneva, au declarat diplomații, relatează Reuters. Asta după ce SUA au anunțat că vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului.

Un vot cu o majoritate de două treimi al celor 193 de membri ai adunării de la New York poate suspenda un stat din consiliu pentru că a comis în mod constant încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului în timpul mandatului său de membru.

Rusia se află la al doilea an dintr-un mandat de trei ani la Consiliului pentru Drepturile Omului, format din 47 de membri.


UPDATE 16:25. Consilierul ministrului de interne al Ucrainei, Anton Gheraschenko, a spus că peste 200 de locuitori din Borodeanka au fost declarați dispăruți în urma invaziei ruse.

„Dacă Bucha a devenit un simbol al împușcăturilor în masă și torturii, atunci Borodeanka este o etichetă indispensabilă de rușine pentru armata rusă, care la început a bombardat fără milă orașul pașnic, iar apoi nu i-a ajutat pe cei care puteau fi salvați”, a scris într-o postare parlamentarul ucrainean.


UPDATE 16:16. „Nu am văzut niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat ambiția de a controla întreaga Ucraine și de a rescrie ordinea internațională”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la la Bruxelles, unde miniștrii de externe din alianța de securitate se adună în această după-amiază.

Șeful NATO a mai adăugat că conflictul poate dura mult timp „și trebuie să fim pregătiți pentru asta”.


UPDATE 16:05. Lacul din fața sediului Ambasadei Rusiei din Vilnius a fost vopsit în roșu. În semn de protest față de agresiunea Federației ruse în Ucraina. „Este vorba despre un manifest artistic, scopul căruia este să atragă atenția întregii lumi față de crimele de război comise de Rusia”, au declarat reprezentanții municipalității din Vilnius.

Anterior, Primăria capitalei Lituaniei a schimbat și demuirea străzii unde se află misiunea diplomatică rusă numind-o strada Eroilor Ucrainei.


UPDATE 15:40. Uniunea Europeană i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei, a declarat miercuri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, potrivit The Guardian.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a făcut comparația într-un discurs în Parlamentul european, în timp ce a cerut Europei să trimită mai multe arme în Ucraina pentru a ajuta la încheierea războiului.

„Trebuie să continuăm să înarmăm Ucraina. Avem nevoie de mai puține aplauze și de mai multă asistență”, a spus el. UE a promis 1 miliard de euro în ajutor militar pentru Ucraina, a spus el, ceea ce „ar putea părea foarte mult”, dar „1 miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru importurile de energie. De la începutul războiului i-am dat 35 de miliarde de euro. Comparați asta cu 1 miliard de euro pe care l-am dat Ucrainei pentru armament.”


UPDATE 15:30. Țările de Jos au reținut 14 super-yacht-uri deținute de Rusia, au înghețat active de 516 milioane de euro (563 de milioane de dolari) și au blocat tranzacții de 155 de milioane de euro ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, a anunțat ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, potrivit CNN.

De când au fost introduse primele sancțiuni, „aproape 30.000 de containere în tranzit către Rusia/Belarus au fost oprite” în portul Rotterdam și au fost investigate pentru „a se stabili dacă se încadrează în măsurile de sancțiuni”, a adăugat el.

Dintre aceste investigații, aproximativ 5.500 de containere au fost reținute sub suspiciunea că ar conține bunuri de lux cu o valoare de 300 de euro (350 de dolari) per articol.

„Dacă acesta este cazul, aceste mărfuri ar putea să nu fie trimise în Rusia/Belarus”, a spus Hoekstra.


UPDATE 15:05. Cunoscutul jurnalist și prezentator ucrainean, Dmitri Gordon a fost inclus în registrul teroriștilor și extremiștilor periculoși al Rusiei, Rosfinmonitoring. Anterior, pe numele său a fost deschis și un dosar penal în Rusia pe trei capete de acuzare legate de activitatea acestuia.


UPDATE 14:45. 25 de femei și fete au declarat că au fost violate de forțele ruse în Bucha, a spus un înalt oficial ucrainean pentru BBC. Ludmila Denisova, comisară pentru drepturile omului a Parlamentului ucrainean, a declarat că, la linia telefonică de asistență care oferă sprijin, a primit 25 de rapoarte de viol din partea femeilor și fetelor, cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani.

Ea a spus că Ucraina are dovezi ale „genocidului poporului ucrainean” și ale crimelor militare, adăugând că violul este „noua armă” a forțelor ruse.

„Asta s-a întâmplat timp de o lună. Vom continua să documentăm aceste crime teribile și fiecare criminal va fi pedepsit”, a spus Denisova.

Rusia a negat săvârșirea de atrocități la Bucha.


UPDATE 14:00. Un convoi de autobuze și mașini personale, care transportă peste 500 de civili, a reușit să iasă din Mariupol și a sosit în orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a anunțat miercuri Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), transmite CNN.

Grupul condus de CICR a părăsit Berdiansk marți și a ajuns miercuri în Zaporojie. Civilii din convoi au fugit singuri din orașul asediat Mariupol, a spus CICR.

„Sosirea acestui convoi la Zaporojie este o mare ușurare pentru sute de oameni care au suferit enorm și se află acum într-o locație mai sigură”, a declarat Pascal Hundt, șeful delegației CICR în Ucraina.

„Este clar, totuși, că încă mii de civili prinși în Mariupol au nevoie de evacuare în siguranță și ajutor. Ca intermediar neutru, suntem gata să răspundem acestui ajutor umanitar odată ce acordurile și condițiile de securitate vor permite”, a adăugat el.

Atacurile aeriene și luptele grele ale Rusiei continuă în Mariopol, iar cei mai mulți dintre cei 160.000 de locuitori rămași nu au lumină, comunicații, medicamente, căldură sau apă, potrivit unei actualizări de informații de la Ministerul Apărării din Regatul Unit publicat miercuri.

CICR a spus că a încercat să ajungă la Mariupol pe parcursul a cinci zile și patru nopți, ajungând la 20 de kilometri de oraș. Condițiile de securitate de pe teren au făcut însă imposibilă intrarea.


UPDATE 13:05. Rusia folosește foamea ca armă în încercarea de a câștiga teritoriu, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în cadrul unui nou discurs de al său, susținut de această dată în Parlamentul irlandez. „Rachetele rusești distrug lucruri care susțin mijloacele de existență”, a menționat liderul de la Kiev. El a mai adăugat că forțele ruse au blocat toate porturile și navele maritime ale Ucrainei cu alimente pentru export.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători mondiali de agricultură și alimente – iar Zelenskiy a spus că acțiunile Rusiei vor duce la o penurie de alimente și la creșterea costurilor pentru milioane de oameni înfometați de pe tot globul.

„Pentru ei foamea este o armă împotriva noastră, a oamenilor obișnuiți, ca instrument de dominare”, a spus el. Zelenskiy a cerut, de asemenea, liderilor politici ai Irlandei să-și folosească influența pentru a convinge alte națiuni UE să introducă sancțiuni și mai dure pentru a opri invazia președintelui Putin.

De menționat că UE se întrunește astăzi pentru a discuta despre noi sancțiuni.


UPDATE 13:00. Grecia a anunțat că va expulza 12 diplomați ruși. „Autoritățile elene au declarat 12 membri ai misiunilor diplomatice și consulare ale Federației Ruse acreditați în Grecia drept personae non gratae”, a declarat miercuri Ministerul grec de Externe într-un comunicat de presă.

Ambasadorul Rusiei în Grecia a fost informat astăzi despre această decizie, potrivit Ministerului de Externe.

România, Portugalia, Italia, Suedia, Spania, Estonia, Danemarca și Letonia au anunțat marți că vor expulza diplomații și membrii personalului ruși din țările lor.


UPDATE 12:38. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, spune că Vladimir Putin personal a dat ordinul de retragere a trupelor ruse din regiunea Kiev și că a fost un pas înainte pentru soluționarea diplomatică a conflictului din Ucraina.

„Noi suntem capabili de a lua decizii foarte importante în timpul negocierilor, iată de ce președintele Putin a dat ordin trupelor noastre să plece din regiune”, a declarat Peskov pentru o agenție de știri franceză.


UPDATE 12:21. În baza deciziei Înaltului Reprezentant Josep Borrell, 19 membri ai Misiunii Permanente a Federației Ruse pe lângă UE la Bruxelles au fost declarați personae non-gratae pentru angajarea în activități contrare statutului lor diplomatic, este menționat în comunicatul oficial al Serviciului European de Acțiune Externă.

Uniunea Europeană acționează ca răspuns la acțiunile ilegale și perturbatoare ale membrilor desemnați ai Misiunii Ruse împotriva intereselor și securității UE și a statelor sale membre.

„Aceste acțiuni au încălcat Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice. În virtutea articolului 16 din Protocolul 7 din tratat, privilegiile și imunitățile cetățenilor ruși în cauză vor fi revocate și vor fi obligați să părăsească teritoriul belgian”, este menționat în comunicat.


UPDATE 12:00. Un depozit de petrol și o uzină de prelucrare din apropierea oraşului Dnipro, în estul Ucrainei, a fost bombardate şi distruse de către armata rusă în noaptea de marţi şi miercuri, fără să provoace victime, potrivit Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

„A fost o noapte dificilă. Inamicul a atacat pe cale aeriană şi a lovit un depozit de petrol şi o uzină de prelucrare. Depozitul este distrus, iar un incendiu puternic a cuprins uzina”, a declarat șeful regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, pe contul său Telegram.


UPDATE 11:20. Viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk anunță că pentru astăzi au fost coordonate 11 cordioare umanitare.
  • De la Mariupol la Zaporojie cu transport propriu;
  • De la Berdyansk la Zaporojie cu transport propriu și autobuze;
  • Din orașul Tokmak la Zaporojie cu transport propriu și autobuze;
  • Din orașul Energodar la Zaporojie cu transport propriu;
  • Din orașul Guleaipole la Zaporojie cu transport propriu. Autobuzele din Zaporojie vor fi trimise și cu asistență umanitară;
  • Din orașul Melitopol la Zaporojie cu transport propriu. Autobuzele din Zaporojie vor fi trimise și cu asistență umanitară;
  • Din orașul Severodonețk la orașul Bakhmut;
  • Din orașul Lîsîceansk la orașul Bakhmut;
  • Din orașul Popasna până în orașul Bahmut;
  • Din satul Girske până în orașul Bakhmut;
  • Din orașul Rubijne până în orașul Bakhmut.

UPDATE 11:00. Pierderile ocupanților ruși, raportate de autoritățile ucrainene, până la data de 6 aprilie:

📌 personal - aproximativ 18 600;

📌 tancuri - 684;

📌 vehicule blindate de luptă / APV - 1861;

📌 sisteme de artilerie - 332;

📌 sisteme de război antiaeriene - 55;

📌 avioane de luptă - 150;

📌 elicoptere - 135;

📌 Lansatoare multiple de rachete - 107;

📌 echipamente auto / vehicule - 1.324;

📌 nave / bărci - 7;

📌cisterne de combustibil - 76;

📌 drone - 96;

📌echipamente speciale - 25.



UPDATE 10:54. Administrația Biden a autorizat o altă asistență suplimentară de 100 de milioane de dolari Ucrainei, în special pentru achiziționarea de sisteme antitanc. Această autorizație, anunțată marți de Departamentul de Stat, este a șasea retragere de arme, echipamente și provizii din stocurile Departamentului de Apărare ale SUA.

„Lumea a fost șocată și îngrozită de atrocitățile comise de forțele ruse în Bucha și în toată Ucraina. Forțele Ucrainei continuă cu curaj să-și apere țara și libertatea, iar Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, susțin cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a menționat secretarul de Stat, Antony Blinken.


UPDATE 10:47. Imaginile grotești care apar din suburbia Kievului Bucha sunt unele dintre cele mai puternice dovezi de până acum ale aparentelor crime de război comise de forțele ruse în Ucraina - civili morți pe stradă, unii cu mâinile legate și împușcați în stilul execuției, alții aparent tăiați la întâmplare, se arată într-o analiză a CNN.

Pentru oricine a urmat modul de război al președintelui rus Vladimir Putin, este un model deprimant de familiar. Armata Rusiei are o cultură a brutalității și a disprețului pentru legile conflictelor armate, care a fost documentată pe larg în trecut.

„Istoria intervențiilor militare ale Rusiei – fie că este vorba despre Ucraina sau Siria, fie că este vorba despre campania sa militară în Cecenia – este pătată de o nerespectare flagrantă pentru dreptul internațional umanitar”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

„Armata rusă a încălcat în mod repetat legile războiului, neprotejând civilii și chiar atacându-i direct. Forțele ruse au lansat atacuri fără discriminare, au folosit arme interzise și uneori au vizat în mod deliberat civili și obiecte civile – o crimă de război”.


UPDATE 10:21. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei au declarat că pe aerodromul din Tiraspol s-ar desfășura pregătiri pentru recepționarea avioanelor militare rusești. Potrivit acestora este posibil ca rușii să încerce să folosească regiunea transnistreană pentru a sprijini ofensiva în direcția Odesei.


UPDATE 10:10. India a „condamnat fără echivoc” crimele din orașul ucrainean Bucha și a susținut apelurile pentru o anchetă independentă asupra „rapoartelor profund tulburătoare”.

Aceasta este cea mai puternică declarație pe care a făcut-o de când Rusia a invadat Ucraina.


UPDATE 09:50. Atacuri aeriene rusești și lupte grele continuă în orașul ucrainean asediat Mariupol, potrivit unei actualizări de informații de la Ministerul Apărării din Regatul Unit. „Situația umanitară din oraș se înrăutățește”, se arată în comunicat, iar „majoritatea celor 160.000 de locuitori rămași nu au lumină, comunicare, medicamente, căldură sau apă”, transmite CNN.

„Forțele ruse au împiedicat accesul umanitar, probabil pentru a face presiuni asupra ucrainenilor pentru a se predea”, a adăugat acesta.

Luni, primarul Vadym Boichenko a spus că orașul-port din sud se află „în pragul unei catastrofe umanitare”, cu peste 100.000 de oameni care necesită încă evacuare. Oficialii ucraineni au condamnat în mod constant armata rusă pentru blocarea ajutorului umanitar și nerespectarea angajamentelor de a permite coridoarele de evacuare pentru civili.

Un convoi de evacuare format din șapte autobuze însoțit de Comitetul Internațional al Crucii Roșii a fost ținut luni în Manhush, un oraș ținut de Rusia la vest de Mariupol, potrivit viceprim-ministrei Irina Vereșciuk.


UPDATE 09:30. Aproape 1.500 de civili au murit în Ucraina, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU). Mai exact, cel puțin 1.480 de civili au murit în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei. Acestea sunt estimările Națiunilor Unite din 5 aprilie. Potrivit Misiunii ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina, alte 2.195 de persoane au fost rănite. Au murit: 211 femei, 331 bărbați, 22 fete și 40 băieți, precum și 815 adulți și 61 copii al căror sex nu a fost încă determinat.

ONU avertizează că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare.


UPDATE 08:00. Sasha, un băiețel de patru ani care a s-a pierdut la mijlocul lunii martie la Vîshgorod, a fost găsit decedat. Despre asta a anunțat mama copilului, Anna Yakhno.

Cazul dispariției lui Sasha a mobilizat foarte multă lume, băiețelul fiind căutat în Ucraina și în taberele de refugiați din alte țări. Potrivit presei ucrainene, copilul a dispărut în timpul evacuării din 10 martie din teritoriul ocupat de trupele ruse în regiunea Kiev, evadând prin Nipru cu o barcă împreună cu bunica sa şi alte șase persoane. Din păcate, barca în care se aflau aceștia nu a ajuns la destinație.


UPDATE 07:40. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat trupele ruse că ucid aleatoriu civili doar „pentru propria lor plăcere”, într-un discurs în fața Consiliului de Securitate al ONU. Liderul Ucrainean a solicitat excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU și o reformă a sistemului Națiunilor Unite, astfel încât „dreptul de veto să nu însemne dreptul de a muri”.

UPDATE 07:30. Rusia se concentrează asupra Donbas-ului. Rusia încearcă să „preia controlul asupra întregului Donbass”, în estul Ucrainei, a declarat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev și nordul Ucrainei. Vladimir Putin mută un număr mare de trupe la est în Rusia. Se vor reînarma, vor primi întăriri pentru că au suferit multe pierderi și se vor reaproviziona pentru a lansa un nouă ofensivă în regiunea Donbass”, a spus el.


UPDATE 07:20. Aproximativ 400 de locuitori din suburbia Hostomel a capitalei Kiev sunt daţi dispăruţi după 35 de zile de ocupaţie rusă, a declarat şeful administraţiei militare locale Taras Dumenko.

„Verificăm subsolurile din Hostomel împreună cu Serviciul de Stat de Urgență și polițiști de patrulare. Avem aproximativ 1.200 de locuitori, cu care s-a stabilit contactul și care ne informează despre unde se află anumite persoane care au plecat”, a spus el. Dumenko a reamintit că trupele ruse l-au ucis pe primarul localității Iuri Prilipko, și pe doi voluntari - Ruslan Karpenko și Ivan Zoria, ale căror cadavre au fost găsite.


UPDATE 07:10. Aproximativ 5.000 de crime de război ale rușilor sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat șefa Procuraturii Generale din Ucraina, Irina Venediktova. „Procurorii conduc o anchetă într-un caz de tortură, ucidere și tentativă de ardere a cadavrelor a șase civili în Bucha. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului)”, a scris ea pe Twitter.


UPDATE 07:00. Mai multe explozii s-au semnalat marți seară în orășelul Radehiv, la 70 de kilometri de Lviv, oraș important din vestul Ucrainei, aproape de granița cu Polonia, a anunțat un oficial local, care a cerut populației să se adăpostească.

De cealaltă parte, forțele ruse au declarat că au lansat atacuri cu rachete în vestul și în nord-estul Ucrainei, lovind, ceea ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării Igor Konașenkov a descris ca fiind „instalații militare”. Konașenkov a precizat că Rusia a lansat, din aer, rachete de precizie asupra unor ținte din apropierea localităților Zolochiv (oraș situat în vestul regiunii Lviv) și Ciuhuiv (oraș aflat în nord-estul regiunii Harkov).


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie și 5 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media