„A fi independent nu înseamnă a fi singur”: Mesajul UE, la trei decenii de Independență a Republicii Moldova

27 august 2021, 10:33 Politică 863
La mulți ani, Republica Moldova!.  Sursa: European Union in the Republic of Moldova/Facebook

Delegația Uniunii Europene (UE) a transmis un mesaj de felicitare pentru cetățenii Republicii Moldova, care astăzi, 27 august, sărbătoresc trei decenii de la proclamarea independenței.

„Felicitări Republica Moldova cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea suveranității! Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova în tot acest timp, aproape de dorințele și necesitățile oamenilor. Viitorul este în mâinile cetățenilor Republicii Moldova. Fie că sunt acasă sau peste hotare, cu toții împărtășesc provocările prezentului și speranța pentru un trai mai bun; și muncesc împreună pentru a se bucura de o țară frumoasă, unică, prosperă și atât de primitoare. Acești 30 de ani au demonstrat că a fi independent nu înseamnă a fi singur. O țară independentă poate să parcurgă cu încredere un drum către dezvoltare și prosperitate, alături de partenerii săi. Uniunea Europeană a urmărit toți acești 30 de ani cu optimism și încredere în viitorul Republicii Moldova drept stat partener și prieten. Și astăzi, din nou, vrem să spunem din tot sufletul un sincer: La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, oamenilor tăi!”, se arată în mesjul de felicitare al UE.

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la ziua în care Chișinăul și-a declarat independența față de URSS și astfel, pe harta lumii a apărut Republica Moldova. Este zi de sărbătoare în toate localitățile unde au fost programate diferite manifestații. Cele mai importante vor avea loc la Chișinău, care vor culmina cu o paradă militară și un concert pe Piața Marii Adunări Naționale.

Tradițional, sărbătoarea va începe cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” și la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, manifestațiile vor continua pe scena din Piața Marii Adunări Naționale unde va fi intonat imnul, iar președinta Maia Sandu va ține un discurs de felicitare.

Va urma parada militară și un spectacol artistic.

În acest an, la Chișinău se vor afla în vizită oficială 3 președinți de țară. Este vorba despre Klaus Iohanis, președintele României, Vladimir Zelenskyi, președintele Ucrainei și Andrzej Duda, președintele Poloniei care a ajuns la Chișinău de ieri, 26 august.

Cei trei șefi de stat, alături de președinta Maia Sandu, vor lua parte la festivitățile organizate în Piața Marii Adunări Naționale cu prilejul celor trei decenii de Independență a Republicii Moldova.

Ulterior, vor avea loc câteva întrevederi bilaterale, precum și o reuniune multilaterală a celor patru președinți. La final, se vor face declarații de presă.

Republica Moldova și-a declarat independența la 27 august 1991. După eșuarea tentativei de lovitură de stat din URSS în 1991, controlul și influența puterii centrale sovietice, asupra statelor uniunii, a slăbit considerabil. Iar rând pe rând, fostele Republici Unionale își declarau independența.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media