VIDEO/ „Toți participanții la paradă sunt vaccinați” Miniștrii Culturii și a Sănătății dau asigurări că la menifestațiile de Ziua Independenței se vor respecta măsurile de protecție și îndeamnă cetățenii să urmărească evenimentele de acasă

26 august 2021, 14:31 Sănătate 110
Ala Nemerenco și Sergiu Prodan.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, au susținut o conferință de presă privind manifestările cultural-artistice dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova și despre măsurile de protecție anti-COVID-19 pe care trebuie să le respecte publicul și participanții. Ambii miniștri au dat asigurări că la manifestațiile dedicate Zilei Independenței vor fi respectate cu strictețe toate măsurile de protecție anti-COVID-19 și, în acest context, au recomandat cetățenilor urmărească evenimentele de acasă, în siguranță, la televizor.

Ministra Sănătății a declarat că la manifestațiile din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) se vor respecta toate măsurile de siguranță pandemică, începând de la militarii care vor mărșălui, până la invitații din lojă.

„La paradă participă un grup de soldați care locuiesc în spațiu închis și nu au cazuri de COVID-19 în unitate, iar defilarea la care vor participa va dura doar câteva minute. Toți ceilalți se vor afla la o distanță mare de aceștia. Invitații din lojă (invitați de onoare, diplomați, etc) vor fi absolut toți cu masca de protecție și vor respecta distanța față de alte persoane, majoritatea dintre ei sunt deja vaccinați”, a declarat Ala Nemerenco.

Ministra a îndemnat autoritățile și conducătorii de instituții sa organizeze pentru mâine programe scurte și să respectele toate regulile de protecție la evenimente.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan a dat asigurări că toți participanții la parada militara sunt vaccinați, 100%, la fel ca și cei prezenți în tribunele pentru invitați.

„Vă asigur că și cei prezenți în tribunele pentru invitați vor prezenta la intrare nu doar invitația, ci și dovada vaccinării sau testul PCR valabil 72 de ore, testul la anticorpi sau dovada recuperării după boală. Orice dovadă a rezistenței la virus este acceptată. În UE este o normă și un semn de bun simț să ai dovada vaccinării și să o prezinti în orice moment”, a spus ministrul.

Prodan a subliniat că „viata-n țară nu trebuie să se oprească”, chiar dacă suntem în pandemie.

„Vom avea parada oficială, un lucru la care nu putem renunța, pentru că este o aniversare importantă a independenței noastre, viata-n țară nu trebuie să se oprească. Dacă vom respecta cu toții toate măsurile, vom putea să avem parte cu toți de evenimente cultural artistice in continuare - concerte, spectacole, filme... Se cere doar păstrarea distanței și purtarea măștii de protecție. Toti artiștii, organizatorii de evenimente cultural artistice, și autorități - vaccinati-vă. Purtați mască chiar daca v-ati vaccinat și vaccinati-va chiar dacă purtați mască”, a spus Prodan.

Concertul de mâine va dura nu mai mult de 2 ore și jumătate și va fi urmat de o serie de filme documentare si spoturi de promovare a Republicii Moldova.

În acest context, Prodan a declarat că toate aceste evenimente, dar și concertul de seară vor fi transmise la TV și i-a îndemnat pe cei dornici să vadă concertul și parada, să le vadă acasă în siguranță.

Aniversarea a 30 de ani de Independență a Republicii Moldova va fi marcată vineri, 27 august, printr-o serie de evenimente cultural-artistice organizate concomitent în municipiul Chișinău și în raioanele ţării. În inima capitalei, pe Piața Marii Adunări Naționale, vor răsuna fanfarele și vor evolua cei mai buni interpreți de muzică populară, ansambluri folclorice și colective de dansuri populare.

Vedeți aici programul manifestațiilor.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media