LIVE TEXT/ 60 de zile de Război în Ucraina. Nouă rachete rusești au lovit infrastructura orașului Kremenciuk din regiunea Poltava

24 aprilie 2022, 09:04 Ucraina 538
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În ziua Paștelui ortodox, 24 aprilie, se împlinesc 60 de zile de când Ucraina se apără de invazia trupelor ruse. În Sâmbăta Mare, rușii au atacat cu rachete orașul-port Odesa, în urma căruia sunt cel puțin șase morți și 18 răniți. Evacuarea ce a fost planificată pentru 23 aprilie, pentru civilii din Mariupol a eșuat, din nou.

De la începutul războiului, Ministerul Apărării rus susține că a distrus 141 avioane, 110 elicoptere, 538 vehicule aeriene fără pilot, 261 sisteme de rachete antiaeriene, 2471 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 274 instalații de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1.075 artilerie de câmp tunuri și mortiere, precum și 2.311 unități de vehicule militare speciale.

De cealaltă parte, Ministerul ucrainean al Apărării precizează că a omorât peste 20.600 de soldați ruși, 854 de tancuri, 2.205 vehicule blindate, 177 de avioane, 154 de elicoptere.

Totodată, rușii și-au au anunțat intențiile pentru cea de-a doua etapă a războiului împotriva Ucrainei, acesta fiind: stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și sudului Ucrainei. Oficialii ruși au menționat că prin controlul asupra sudului Ucrainei trupele ruse vor avea o „altă ieșire către Transnistria”, regiunea separatistă a Republicii Moldova. Institutul pentru Studii de Război (ISW) a analizat declarațiile oficialilor ruși și declară că nu consideră afirmația comandantului rus drept „intenție de a conduce o operațiune ofensivă majoră împotriva Moldovei” și că „este puțin probabilă”.

UPDATE 21:56. În Kremenciuk, regiunea Poltava, nouă rachete rusești au lovit infrastructura, anunță șeful administrației militare regionale, Dmitri Lunin.

UPDATE 17:45. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a declarat „extrem de îngrijorată” astăzi, 24 aprilie, după arestarea în Ucraina, în teritoriile separatiste pro-ruse, a unora dintre membrii misiunii sale.

Organizația afirmă că folosește „toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea lor”.

UPDATE 17:26. 213 copii au fost uciși, iar alții 389 au fost răniți, de la începutul invaziei rusești pe teritoriul ucrainean, anunță Oficiul Procurorului General din Ucraina.

UPDATE 16:36. Preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat că a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan astăzi, 24 aprilie, în ajunul convorbirilor dintre preşedintele turc cu omologul său rus Vladimir Putin.

UPDATE 15:58. Funcționarea Ambasadei Rusiei la Washington este blocată, cu conturile bancare închise și funcționari care primesc amenințări, potrivit ambasadorului Anatoli Antonov, citat de agenția rusă de știri RIA, scrie REUTERS.

UPDATE 14:46. Trupa pop-rock „Okean Elzî” a lansat înainte de Paști o nouă piesă intitulată „orașul Mariei”, dedicată luptătorilor din orașul-port Mariupol, situat pe țărmul de nord al mării Azov. Textul face referire la apărătorii Mariupolului și la invadarea trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE 13:50. Ministerul rus al Apărării anunţă astăzi, 24 aprilie, că a atacat, în noaptea de Înviere, 423 de ținte în Ucraina, în timpul așa-zisei „operațiuni militare speciale”, potrivit generalului-maior Igor Konașenkov, scrie TASS.

UPDATE 13:02. În dimineața zilei de 24 aprilie, invadatorii ruși au deschis focul în localitatea Ocheretyne. Două fete de 5 și 14 ani au murit, după ce le-a fost bombardată casa, anunțul a fost făcut de șeful regiunii, Pavel Kirilenko.

UPDATE 11:55. Mihail Podoleak, consilierul principal al președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, a venit cu noi propuneri către Federația Rusă privind desfășurarea unor „negocieri speciale” care vizează orașul-port Mariupol.

UPDATE 10:57. Orașul Bucha revine la normalitate, după ce forțele ruse au comis adevărate atrocități pe acest teritoriu. Zeci de ucraineni au mers la biserica din localitate pentru a asculta slujba de Înviere și a sfinți bucatele de Paști.

UPDATE 10:19. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:

 • personal - aproximativ / 21.800 de persoane au fost lichidate;
 • tancuri - 873 unități;
 • vehicule blindate de luptă - 2.238 unități;
 • sisteme de artilerie - 408 unități;
 • MLRS - 147 de unități;
 • mijloace de apărare aeriană - 69 de unități;
 • aeronave - 179 de unități;
 • elicoptere - 154 de unități;
 • echipamente auto - 1.557 de unități;
 • nave / bărci - 8 unități;
 • rezervoare de combustibil - 76;
 • Nivel operațional și tactic UAV - 191;
 • Echipament special - 28;
 • Lansatoare OTRK / TRK - 4.

Datele sunt în curs de actualizare.

UPDATE 10:08. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, s-a adresat cetățenilor săi cu ocazia Paștelui din Catedrala „Sfânta Sofia” de la Kiev monument arhitectural de importanță majoră pentru Ucraina, simbolul rezistenței invaziei mongole și ocupației naziste.

Șeful statului ucrainean a îndemnat ca ucrainenii să aibă grijă unii de ceilalți, iar cel mai mare vis al său este ca marea pace să revină în Ucraina, deoarece Paștele înseamnă „victoria vieții asupra morții, a binelui asupra răului și a luminii asupra întunericului.”

UPDATE 08:58. Trei lansări de rachete au avut loc noaptea trecută în regiunea Pavlograd, Dnipropetrovsk, anunță șeful administrației Valentin Reznicenko.

„O rachetă a lovit infrastructura feroviară. Un bărbat de 48 de ani a murit. 8 clădiri au fost distruse. Sub dărâmături - trei mașini și un camion. Valul de explozie a făcut cioburi ferestrele și a blocat ușile unei clădiri rezidențiale din apropiere. Două rachete au lovit o întreprindere industrială, care a fost distrusă. Oamenii nu au fost răniți”, anunță Reznicenko.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie și 23 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media