UPDATE 21.30. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, va merge la Weissenhaus, Germania, pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe ai G7, se arată în comunicatul oficial.
Reuniunea ministerială a G7 va aborda, de asemenea, evoluțiile din Asia și Africa, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și situația din Orientul Mijlociu, din Africa și Asia. Se va discuta de asemenea, despre provocările globale, inclusiv despre rezistența democratică și despre modul în care, în acest scop, se poate contracara cel mai bine interferența străină, precum și despre eforturile de intensificare a acțiunii globale pentru a pune capăt pandemiei COVID-19 și pentru a investi în infrastructură și conectivitate. Aceștia vor aborda, de asemenea, criza climatică și necesitatea de a consolida sistemele de alertă timpurie legate de climă și securitate.
Totodată, și miniștrii de externe ai Ucrainei și Republicii Moldova se vor alătura partenerilor G7 pentru o parte a reuniunii.
UPDATE 20.35. O navă rusă folosită pentru transport logistic, „Vsevolod Bobrov”, a fost cuprinsă de un incendiu la bord și a fost remorcată din zona Insulei Șerpilor către portul Sevastopol, a anunțat Serhii Bratciuk, purtător de cuvânt al Administrației militare regionale din Odesa, citat de CNN.
UPDATE 20.00. Numărul persoanelor care au fugit din Ucraina pentru a scăpa de invazia Rusiei a depășit șase milioane, potrivit agenției ONU pentru refugiați.
Potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație, mai mult de opt milioane au fost strămutate în țară. Majoritatea celor care fug de război au intrat în Polonia, iar alții călătoresc în Slovacia, Ungaria sau România. Ucraina a acuzat Rusia că a deportat oameni împotriva voinței lor, scrie BBC.
UPDATE 19.15. Consiliul pentru drepturile omului al ONU a adoptat o rezoluție pentru a investiga presupusele abuzuri comise de trupele ruse în părți din Ucraina aflate anterior sub controlul acestora, în vederea tragerii la răspundere a celor responsabili.
Peste 50 de țări au susținut solicitarea Kievului pentru o sesiune specială a consiliului pentru a examina „deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina ca urmare a agresiunii ruse”, scrie Digi24.
Rezoluția a fost adoptată cu o majoritate puternică, 33 de membri votând „pentru” și doi – China și Eritreea –„împotrivă”. Au fost 12 abțineri.
UPDATE 18.30. Țările G7, care l-au acuzat duminică pe Vladimir Putin că a acoperit „de ruşine” Rusia cu acţiunile sale în Ucraina, s-au angajat să renunţe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis, a anunţat Casa Albă duminică într-un comunicat.
UPDATE 17.30. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul că își dăunează propriilor interese naționale și „provocă o criză globală” prin impunerea de sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina.
Observând o creștere bruscă a inflației, el a declarat la o reuniune a guvernului pe probleme economice că „prețurile mărfurilor au crescut cu peste 11% în zona euro”.
În declarațiile sale, care au fost difuzate pe postul de știri Rusia 24, el a avertizat că „continuarea obsesiei pentru sancțiuni va… duce inevitabil la cele mai complexe, aproape ireversibile consecințe pentru Uniunea Europeană”. Putin a mai spus că „elitele țărilor occidentale” sunt de vină pentru că au provocat efecte secundare pentru țările mai sărace, sugerând că „sunt gata să sacrifice restul lumii pentru a-și menține dominația globală”, scrie Vesti.ru.
UPDATE 16:38. Vicecancelarul german și ministrul Economiei, Robert Habeck, a acuzat joi Rusia că folosește energia „ca armă”, în urma anunțului de miercuri al guvernului rus de a impune sancțiuni asupra a 31 de companii energetice străine, ca represalii pentru sancțiunile occidentale pentru invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit CNN.
„Trebuie spus că situația ajunge la un cap, în așa fel încât utilizarea energiei ca armă se realizează acum în mai multe domenii”, a declarat Habeck reporterilor la o conferință de presă la Berlin.
Nu este prima dată când Habeck spune că Rusia folosește energia ca „o armă”. De la începutul invaziei din 24 februarie, Germania a fost sub presiunea Ucrainei și a altor națiuni din Europa pentru a face progrese în debarasarea aprovizionării cu energie rusă.
Joi, Habeck a spus că Germania se concentrează pe acumularea de rezerve de gaz pentru a se pregăti pentru iarnă.
„Unitățile de depozitare a gazelor trebuie să fie pline până la iarnă, altfel ne vom afla într-o situație în care putem fi ușor șantajați”, a spus Habeck.
UPDATE 15:53. „Când aveam 14 ani, trei luni am stat în captivitate la ruși și am ajuns să le înțeleg foarte bine mentalitatea barbară. Rușii sunt profesioniști în torturarea oamenilor”, afirmă pentru Libertatea, Mamuka Mamulașvili, liderul Legiunii georgiene care luptă în Ucraina.
Militarul spune că imaginile brutale care vin din orașele ucrainene sunt asemănătoare cu ceea ce a trăit el în Georgia în anii ’90 și în 2008.
UPDATE 14:55. Companiile energetice străine aflate sub sancțiunile rusești nu vor putea participa la livrările de gaze, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Au fost introduse sancțiuni de blocare. Prin urmare, nu vor exista relații cu aceste companii, sunt pur și simplu interzise", a declarat Peskov.
Guvernul rus a aprobat miercuri o listă cu 31 de companii străine - toate filialele actuale sau foste ale companiei ruse de gaze de stat Gazprom - care sunt acum supuse unor măsuri economice speciale, potrivit agenţiei de presă de stat RIA Novosti.
Printre companiile de pe listă se numără Gazprom Germania GmbH, Gazprom Marketing & Trading Ltd. și operatorul părții poloneze a conductei Yamal-Europe. Vicecancelarul german și ministrul Economiei Robert Habeck a declarat joi că Germania a găsit furnizori alternativi pentru Gazprom Germania.
„Aseară Putin a publicat un decret conform căruia furnizorii europeni de gaze vor fi acum sancționați de Rusia. În Germania, Gazprom și filialele sale sunt afectate, ceea ce înseamnă că unele dintre filiale nu mai primesc acum gaze din Rusia'”, a declarat Habeck parlamentului german fără a oferi mai multe detalii despre furnizorii alternativi.
UPDATE 14:20. Ministerul rus de Externe a publicat o declarație privind planurile Finlandei de a adera la NATO prin care a calificat declarația președintelui și prim-ministrului Finlandei „o schimbare radicală în politica externă a țării”, față de care Rusia „va fi obligată să ia măsuri de răzbunare, atât militare-tehnice, cât și altele”.
„Obiectivul NATO, ale cărei țări membre au convins cu fermitate partea finlandeză că nu există nicio alternativă la apartenența la alianță, este clar – să continue extinderea către granițele Rusiei, să creeze un alt flanc pentru o amenințare militară pentru țara noastră”, spun reprezentanți ai Ministerului de Externe, promițând să „reacționeze în funcție de situație”.
UPDATE 14:16. Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut joi, printr-o declarație comună, ca Finlanda să adere la NATO, anunță BBC. Declarația poate fi citită pe site-ul Administrației Prezidențiale din Finlanda. „Finlanda trebuie să aplice imediat pentru a deveni membru NATO”, se arată în declarația lor comună.
Decizia finală urmează să fie luată în urma unei ședințe a Parlamentului, care va remite oficial NATO cererea de aderare. Printre membrii NATO există consens pentru primirea rapidă a Finlandei și Suediei în alianță, cu atât mai mult cu cât ambele țări au cheltuieli militare semnificative și un grad ridicat de interoperabilitate cu armatele aliate.
Finlanda, care are 1.300 de kilometri de graniță și un trecut dificil cu Rusia, a crescut gradual cooperarea cu NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Însă până acum s-a abținut în a adera la alianța nord-atlantică, pentru a menține relații prietenoase cu vecinul său de la est.
UPDATE 14:09. Ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat la Ministerul de Externe al României pentru a da explicații despre declarațiile ofensatoare la adresa României din ultima perioadă.
„În contextul publicării de către Ambasada Federației Ruse la București, pe pagina sa oficială de internet, a articolului cu titlul <Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei și sursa principală de dezinformare a lumii>, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul Ministerului Afacerilor Externe", a transmis MAE român.
În acest context, ambasadorul rus a avut o întrevedere, miercuri, cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.
Secretarul de stat pentru afaceri strategice a atras atenția că este inacceptabilă folosirea repetată de către misiunea rusă a unui limbaj nepotrivit, ofensator și provocator la adresa României și a NATO, Alianță din care țara noastră face parte ca urmare a deciziei sale democratic asumate.
UPDATE 13:03. Mii de civili au fost uciși în orașul Mariupol, din sud-estul orașului, iar „adevarata amploare” a presupuselor atrocități nu a fost încă dezvăluită, a declarat, joi, Înalta Comisară a Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, transmite CNN.
Biroul lui Bachelet continuă să investigheze acuzațiile de încălcări ale dreptului internațional al drepturilor omului și ale dreptului internațional umanitar în Ucraina, „dintre care multe pot constitui crime de război”, a spus ea în timpul unei sesiuni speciale a Consiliului pentru Drepturile Omului despre Ucraina, la Viena.
În zonele cu ostilități intense, precum Mariupol, echipa ei a fost dificil să obțină acces și să colecteze informații, a spus Bachelet. În regiunea Kiev, uciderea de civili „pare adesea a fi intenționată, efectuată de lunetiști și soldați”, a spus ea.
Săptămâna trecută, echipa ei a vizitat 14 orașe și sate din zonele Kiev și Cernihiv și „a auzit relatări directe despre rude, vecini și prieteni uciși, răniți, reținuți și dispăruți”, a spus ea.
„Până în prezent, peste 1.000 de cadavre civile au fost recuperate doar în regiunea Kiev. Unii dintre acești oameni au fost uciși în ostilități, alții par să fie executați sumar”, iar alții par să fi murit din cauza stresului, ostilităților și a lipsei de îngrijiri medicale, spuse ea.
Unii păreau să fi fost torturați, a adăugat oficiala.
Bachelet și-a reiterat apelurile către „ambele părți în conflict” să respecte dreptul internațional umanitar.
UPDATE 12:20. Armata Ucrainei: Rusia a pierdut 26.650 de militari în Ucraina de la începutul războiului. Forțele armate ale Ucrainei au raportat că Rusia a pierdut, de asemenea, 1.195 de tancuri, 2.873 de vehicule blindate de transport de trupe, 2.019 vehicule și rezervoare de combustibil, 534 de sisteme de artilerie, 191 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 87 de sisteme de apărare antiaeriană, 161 de elicoptere, 199 de avioane UAV și 3.13 de vase marine.
UPDATE 12:00. Retragerea trupelor de ocupație din regiunea Harkiv ar însemna pentru Rusia recunoașterea incapacității sale de a captura orașele cheie ucrainene, arată cea mai recentă actualizare de informații a Ministerului britanic al Apărării.
Prioritizarea operațiunilor din Donbas de către Rusia a lăsat elementele militare desfășurate în regiunea Harkov „vulnerabile la forța de contraatac mobilă și foarte motivată a Ucraineanei”. Prin urmare, în ciuda succesului la încercuirea Harkivului în etapele inițiale ale războiului, se pare că Rusia a retras unitățile din regiune.
UPDATE 11:30. CNN publică imagini șocante în care soldații ruși împușcă în spate doi civili. Postul de televiziune a intrat în posesia înregistrărilor de la camerele de supraveghere de la sediul unui dealer auto de la periferia Kievului, jefuit pe 16 martie în timpul unei tentative a armatei ruse de a ocupa capitala Ucrainei. Jurnaliştii CNN au identificat cele două victime - unul este chiar proprietarul companiei, al cărui nume de familie nu este numit, şi Leonid Pliats, în vârstă de 68 de ani, care lucra acolo ca agent de securitate.
UPDATE 11:00. Rusia este „cea mai directă ameninţare la adresa ordinii mondiale din cauza invaziei sale asupra Ucrainei, a declarat, joi, la Tokyo, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit BBC. După discuțiile de joi de la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida, ea a menționat și „pactul îngrijorător al Moscovei cu China”. Între timp, Kishida a spus: „Invazia Rusiei asupra Ucrainei nu este doar o chestiune pentru Europa, ci zguduie miezul ordinii internaționale, inclusiv Asia. Acest lucru nu trebuie tolerat”.
La summitul din capitala japoneză a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel.
UPDATE 10:20. O explozie a avut loc joi într-o unitate militară din localitatea Teisin, districtul Amur, teritoriul Habarovsk, Federația Rusă, fiind morți și răniți, informează TASS.
Potrivit unei surse de la serviciile de urgență din regiune citate de TASS, în urma exploziei, cel puțin o persoană a murit, iar alte șapte au fost rănite. „În urma exploziei prafului de pușcă la descărcarea muniției, șapte persoane au fost ușor rănite. O altă persoană a decedat”, a spus sursa TASS.
Potrivit acesteia, după explozie a avut loc un incendiu, dar acesta a fost localizat. Ministerul regional al sănătății a raportat că două victime au arsuri grave - „Două victime care au fost transportate la spital pe cale aeriană au arsuri pe 65%, respectiv 40% din suprafața corpului”. Alte două victime au suferit arsuri ușoare, dar nu au fost duse la spital, fiindu-le acordată asistență medicală la fața locului. Satul Teisin este situat la 82 km sud-est de Komsomolsk-on-Amur și la 10 km sud-est de satul Elban. În sat există o gara cu același nume și o unitate militară.
UPDATE 10:00. De la începutul războiului, pe 24 februarie, 88 de grupuri de sabotaj și recunoaștere au fost depistate în Ucraina, iar 750 de persoane implicate în acte sabotaj au fost reținute, a anunțat joi, de Oleksii Sergheev, șeful Departamentului de Sprijin Organizațional-Analitic și Răspuns Operațional al Poliției Naționale, transmite Ukrinform.
„De la începutul războiului, au fost depistate 88 de grupuri de sabotaj și recunoaștere, iar 750 de persoane implicate în activități de sabotaj au fost reținute. Dintre acestea, 676 de persoane au fost transferate la SBU (n.r. – Serviciul de Securitate al Ucrainei)”, a spusel. Potrivit oficialului ucrainean, anchetatorii Poliției Naționale au deschis 484 de dosare penale pentru activități subversive. 72 de persoane au fost puse sub acuzare.
UPDATE 09:30. Armata rusă a lansat atacuri asupra regiunii Dnipropetrovsk: Pe la ora 7:00 dimineața au tras în localitatea Zelenodolsk dintr-un sistem de lansare multiplă de rachete. Au fost înregistrate distrugeri. Un civil a fost ucis, iar altul a fost rănit, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Krivoi Rog. El spune că ocupanții au lansat atacuri toată noaptea de-a lungul liniei de contact, inclusiv folosind fosfat și muniții cu dispersie interzise de convențiile internaționale.
UPDATE 09:20. Trupele ruse au bombardat regiunea Luhansk de 26 de ori în ultimele 24 de ore. Guvernatorul regiunii Luhansk, SerhiI Haidai, a raportat că cel puțin 24 de clădiri rezidențiale au fost avariate în urma atacurilor din 11 mai.
În același timp, Haidai a anunțat că întreaga regiune Luhansk a rămas fără gaz.
„Ocupanții au intervenit în mod arbitrar la conducta principală de gaz, care transportă gaze în regiunile Luhansk și Donețk. Au fost înregistrate modificări neautorizate la regimul de transport al gazelor, care indică închiderea supapelor de gaz la o stație de compresoare din orașul Novopskov, temporar ocupat”, a scris guvernatorul.
UPDATE 09:10. Rusia acuză Ucraina de un atac cu rachete asupra unei localități din Belgorod, unde au fost raportate pentru prima dată victime. Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Viacheslav Gladkov, a declarat în această dimineață că presupusele bombardamente ale Ucrainei au provocat decesul unei persoane și au rănit altele șapte.
Autoritățile ucrainene nu au răspuns deocamdată la aceste acuzații. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a avertizat încă de la începutul războiului că Rusia ar putea încerca să organizeze provocări pe propriul teritoriu pentru a justifica un atac asupra Ucrainei.
La Belgorod, oraș care se află la câțiva kilometri în spatele graniței cu Ucraina, se află cel mai important centru militar pentru aprovizionarea armatei ruse: baza de operațiuni de la Belgorod. Din punctul de vedere al experților, o pierdere a acestei baze ar fi „o catastrofă” pentru Rusia.
UPDATE 08.49. Trupele ruse au comis 231 de crime împotriva mediului în Ucraina și în Marea Neagră. Cele mai multe cazuri de ecocid au fost detectate în regiunea Kiev - 34, regiunea Donețk - 27 și regiunea Dnipropetrovsk - 22.
Tirele de rachete de către ocupanții ruși au provocat incendii la scară largă în special depozitele de petrol și fabricile chimice. Acest lucru provoacă daune semnificative ecosistemelor, duce la poluarea mediului, la reducerea populațiilor de specii de plante și animale, potrivit Ministerului Mediului din Ucraina.
UPDATE 08.15. Trupele ruse continuă să ducă lupte în regiunile Nikolaev și Herson, potrivit comandamentului operațional „Sud”. Pe 11 mai, militarii ucraineni au ucis 23 de soldați ruși cu arme de rachete și artilerie, au lovit două tancuri și două vehicule de luptă ale infanteriei ruse.
În plus, depozitul de muniție al rușilor din regiunea Herson a fost distrus.
UPDATE 07.59. Suma totală a daunelor directe documentate aduse infrastructurii Ucrainei din cauza distrugerilor din timpul războiului a ajuns la peste 94,3 miliarde de dolari. Pierderea totală a economiei Ucrainei din cauza războiului variază între 564 și 600 de miliarde de dolari. Acestea sunt atât pierderi directe, cât și indirecte - scăderea PIB-ului, încetarea investițiilor, cheltuieli suplimentare pentru apărare și sprijin social și altel
În ultima săptămână, pierderile directe ale Ucrainei din cauza distrugerii și distrugerii infrastructurii civile și militare au crescut cu aproape 2,4 miliarde de dolari, arată datele prezentate Școala de Economie din Kiev.
UPDATE 07.40. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunţat în seara zilei de miercuri, 11 mai, că a avut o discuție cu cancelarul german Olaf Scholz despre asistenţa în domeniul apărării, cooperarea în domeniul energiei şi creşterea sancţiunilor asupra Rusiei.
„Apreciez nivelul de dialog cu Germania şi sprijinul acesteia pentru lupta noastră", a scris Zelenskiy, într-un mesaj postat pe Twitter.

„Un al doilea vot va avea loc în curând în Senatul SUA. Această decizie va fi semnată apoi de președintele Biden și va intra în vigoare. Sunt recunoscător oamenilor din America și tuturor prietenilor noștri din Congres și Administrație pentru sprijinul acordat”, a menționat oreședintele Zelenskiy pe Telegram.
UPDATE 07.00. Rusia a impus sancţiuni împotriva a peste 30 de companii din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Singapore, drept represalii pentru sancţiunile ce i-au fost aplicate în urma ofensivei militare declanșate în Ucraina. Lista societăților sancționate cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparţin Gazprom Germania.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai și 11 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
