Secretarul general al NATO îl îndeamnă pe Putin să pună capăt războiului din Ucraina și să înceapă negocierile de pace

9 mai 2022, 13:23 Externe 142
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îl îndeamnă pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt ostilităților din Ucraina de Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.

„Îi cer încă o dată președintelui Putin, pe 9 mai, să pună capăt imediat războiului, să-și retragă trupele din Ucraina și să înceapă negocierile de pace. Suntem ferm alături de Ucraina și vom continua să ajutăm această țară să își afirme dreptul la autoapărare”, a declarat Stoltenberg pentru ziarul german Die Welt.

Stoltenberg a mai spus că Putin a folosit această zi în trecut pentru a răspândi neadevăruri despre Occident și pentru a critica NATO. De aceea, se așteaptă să audă din nou „minciuni despre NATO și despre Occident în ansamblu”, transmite EFE, preluat de Agerpres.

De altfel, în discursul ținut la parada anuală de Ziua Victoriei de la Moscova, care marchează aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, președintele rus Vladimir Putin a declarat că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a fost necesară deoarece Occidentul „se pregătea pentru invadarea teritoriului nostru, inclusiv a Crimeei”.

Discursul lui Vladimir Putin s-a încheiat fără nimic nou. Asta după ce, în ultimile zile se spunea că liderul de la Kremlin va anunța mobilizare generala sau parțială, ori chiar război Ucrainei. Putin însă, a explicat din nou intervenția din Ucraina, a ținut un minut de reculegere pentru victimele războiului al doilea mondial, a atacat dur SUA și aliații săi.

De asemenea, a salutat prezența în Piața Roșie a unor militari de pe frontul din Ucraina, le-a promis suport material familiilor victimelor intervenției din Ucraina și a lăudat curajul militarilor ruși care luptă în Donbas.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media