Scandal în CMC, după ce Executivul Primăriei a propus înregistrarea grupului de inițiativă cu privire la realizarea referendumului municipal despre terenul fostului Stadion Republican. Cebanu: „Este o provocare curată”

12 mai 2022, 15:03 Politică 58
CMC, Consiliul Municipal Chișinău.  Sursa: Replica Media

Propunerea Executivului Primăriei Chișinău de a include pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, 12 mai, proiectul de decizie cu privire la înregistrarea grupului de inițiativă cu privire la realizarea referendumului municipal pe subiectul terenului fostului Stadion Republican (n.r. teren oferit SUA pentru a construi o nouă ambasadă a Americii la Chișinău) a declanșat un scandal de proporții între consilieri. Aleșii municipalității din partea PL au spus că acest proiect „în condițiile actuale (n.r. invazia Rusiei în Ucraina) este o provocare curată”, întrucât „ucrainenii primesc ajutor din partea americanilor”, în timp ce socialiștii au argumentat că „referendumul este unica procedură democratică în lume unde cetățenii benevol se expun despre cum va fi utilizat terenul pe care la moment este amplasat Stadionul Republican.”

„Este înregistrată cererea grupului de inițiativă și APL în termen de 5 zile sunt obligate să-l înregistreze. Aviz de la Comisia de specialitate nu are la moment”, a anunțat secretarul CMC, Adrian Talmaci.

În replică, reprezentanții PAS au solicitat explicația secretarului Consiliului dacă este posibilă includerea pe ordinea de zi a unui subiect care nu are Avizul pozitiv al Comisiei.

„În principiu, Executivul face tot posibilul ca pe ordinea de zi să fie incluse doar proiecte cu Aviz, dar având în vedere că acesta este un caz special, unde legea ne obligă ca în termen de 5 zile să înregistrăm grupul de inițiativă, care inițiază desfășurarea unui referendum. În cazul dat, considerăm că este un caz excepțional și consider că ar putea fi inclus și fără aviz, dar cu condiția că până la examinare să obținem Avizul”, a explicat Talmaci.

În urma expunerii explicației, consilierul PAS, Roman Cojuhari, l-a îndemnat pe secretarul CMC să ia o decizie fermă după care să acționeze, ci nu după indicațiile Partidului Socialist din R. Moldova.

„Să luați o decizie după care vă spune ea cum să vă conduceți, nu Partidul Socialiștilor. De fiecare dată, dacă sunt deciziile fracțiunii și nu sunt Aviziile Direcțiilor, nu le puneți pe ordinea de zi. Dacă vin de la PSRM sau Executiv, le puneți. Dacă sunt decizii ale altor fracțiuni și nu au avizul Comisiilor spuneți că nu se poate de pus pe ordinea de zi. Sunteți secretarul CMC, nu sunteți secretarul fracțiunii Socialiștilor. Puteți avea o decizie și de fiecare dată și să vă conduceți de ea. Mai mult, de ce dvs. citiți dacă ei nu respectă regulamentul și legea, lăsați să-și asume acei care vin cu astfel de breduri (n.r. aberații)”, a precizat Cojuhari.

Consilerul Partidului „Șor”, Serghei Burgidji, i-a replicat consilierului că „nu are grijă la ce vorbește și asemenea acțiuni le numește drept aberații și obijduiește interesele chișinăuienilor, în primul rând”.

„Când ați vândut și le-ați dat americanilor Stadionul Republican fără a întreba chișinăuienii, iată aceasta este o adevărată aberație. Acestea sunt acțiuni împotriva locuitorilor Chișinăului. Acolo trebuie să fie un parc, puneți la vot acest subiect”, a precizat Burgudji.

De asemenea, reprezentantul Partidului „Șor”, Valerii Klimenko, a spus că la etapa includerii pe ordinea de zi a subiectelor nu este nevoie de prezența Avizului Comisiei.

„Vreau să vă atrag atenția că de fiecare dată când începem să examinăm un proiect de decizie, se pune întrebarea ce a spus o anumită Comisie de profil. La etapa alcătuirii ordinii de zi nu are nicio importanță, dar la examinare, trebuie să examinăm în conformitate cu Regulamentul, care obligă prezența Avizului Comisiei”, a precizat Valerii Klimenko.

Consilierul PL, Ion Cebanu, a spus că acest subiect discutat în CMC este „o provocare curată” în contextul invaziei Rusiei în Ucrainei și ajutorul pe care ucrainenii îl primesc din partea SUA.

„Chestiunea respectivă în condițiile actuale este o provocare curată. Însăși faptul apariției ei, că va fi votată, că nu va fi votată, asta nu contează. Apariția unor asemenea discuții în ședințele CMC e provocare. Dnă președintă (n.r. Zinaida Popa), nici nu o pune pe ordinea de zi, rupe-o. Foarte serios vorbesc acum, niște colegi din CMC se comportă ca provocatori în spatele frontului. Astea-s lucruri grave și ar fi corect organele de drept să investigheze asemenea acțiuni. Da, când ar fi pace, când ar fi lucrurile așezate, noi putem atunci să filozofăm, să ne jucăm, da le dăm, da nu le dăm. Noi ce, suntem niște proști și nu înțelegem ce înseamnă chestia asta?”, s-a întrebat Ion Cebanu.

Reprezentantul PSRM, Dinari Cojocaru, s-a apărat și a spus că el nu-și dorește sârmă ghimpată în centrul capitalei, iar decizia finală trebuie să aparțină chișinăuienilor.

„Referendumul este unica procedură democratică în lume unde cetățenii benevol se expun despre cum va fi utilizat terenul pe care la moment este amplasat Stadionul Republican. Eu înțeleg că poate pe dvs. v-au cumpărat ori aveți niște obligațiuni, eu nu am obligațiuni față de nimeni, dar eu nu vreau în centrul municipiului Chișinău să fie sârmă ghimpată, restricții de a merge și garduri de 5 m. Este centrul capitalei R. Moldova”, a opinat Dinari Cojocaru.

Socialistul a mai spus că pe ordinea de zi a fost propus un proiect perfect legal.

„Nu eu, nu dumitale se va expune, dar cetățeanul se va expune ce vrea el să fie acolo. Mandatul nostru și al vostru este dat de chișinăuieni. Vreau să ofer posibilitatea ca chișinăuianul să decidă ce să fie la el în gospodărie”, a mai spus Cojocaru.

Consilierul PUN, Corneliu Pîntea, i-a întrebat pe socialiști de ce nu au valorificat terenul unde este amplasat Stadionul Republican, în perioada 2019 - 2021, atunci când la Președinție și Guvern erau reprezentanții PSRM.

„Igor Dodon era, Ion Ceban era, de ce n-ați venit atunci cu aceste propuneri? Nu implicați CMC în acest joc murdar. Căutați alt instrument pentru a ajunge acolo unde vreți să ajungeți, dar nu implicați CMC”, a spus Pîntea.

Platforma DA a anunțat că „nu participă la aceste discuții inacceptabile și părăsește sala de ședință.”

„Ce ați făcut voi, dacă tot susțineți această cauză ca să nu ajungem aici. Noi am făcut prin gestul nostru ceva, voi ce faceți? Nu vedeți că prin ceea ce faceți, făceți mizerie, putoare și îi favorizează pe cei care care face și ei politică pe un caz care este de competența autorităților centrale. Dl. Pîntea v-a spus, de ce nu ați luat voi atitudine atunci când ați fost voi la putere? Îndemn pe toți cei care se consideră parte a Platformei Da să vină în afara sălii, nu vă place fracțiunea, apelați la demnitate și adevăr ca entități, stare de spirit. Dacă nu, stați aici și faceți jocul socialiștilor”, a conchis Năstase.

La finalul disputelor a fost solicitată opinia șefului Direcției Asistență Juridică a Primăriei, Bogdan Valerii, cu privire la legalitatea proiectului de decizie.

„Cu privire la conținutul proiectului de decizie nu mă pot expune pentru că nu a fost examinat și adus la cunoștință. Acum este o chestiune de procedură. În CMC se discută o chestie de oportunitate, ceea ce nu este de competența mea. În privința legalității, Direcția juridică se va expune când va fi inclus pe ordinea de zi și examinat”, a declarat Bogdan Valerii.

La 5 mai, Parlamentul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Acordul a fost semnat la 12 iulie 2019, iar ratificarea acestuia oferă dreptul de procurare a terenului în vederea construcției unui nou sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Pentru aprobarea documentului au votat 55 de deputați.

La 18 februarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a inițiat procesul transmitere cu titlu oneros, din proprietate a statului, a peste 5,1 hectare de pământ a fostului Stadion Republican în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Stadionul Republican a făcut subiectul multor dezbateri și certuri în Parlament la sfârșitul anului 2020. La ședința Legislativului din 3 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din grupul Pentru Moldova, au votat, cu scandal și pe fondul protestelor opoziției, pentru abrogarea legii nr.151/2018 cu privire la transmiterea stadionului cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Legea a generat mai multe critici, dar și o reacție acidă a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Până și premierul de atunci, Ion Chicu, s-a arătat surprins de votul deputaților socialiști și a celor din grupul Pentru Moldova, prin care s-a abrogat legea. În opinia sa, această decizie a Legislativului este „o eroare, care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici”.

De menționat că președintele partidului „Șor”, Ilan Șor, a anunțat că intenționează să construiască pe locul stadionului Republican „BasarabiaLand” – un „parc familial”.

La 20 iulie 2021, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de deputații socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, prin care au cerut controlul constituționalității Legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a Stadionului Republican. Astfel, prin decizia magistraților CC, imobilul a fost întors în posesia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media