VIDEO/ FOTO/ Manifestații în centrul Chișinăului de 9 mai. Deputații BCS poartă la piept panglica Sf. Gheorghe. Ambasadorii Rusiei și Belarusului în R. Moldova, prezenți la eveniment

9 mai 2022, 10:30 Politică 1773
Manifestații 9 mai, Igor Dodon și familia sa.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova comemorează, împreună cu alte țări, sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa prin capitularea Germaniei naziste, în mai 1945. Pe parcursul zile de astăzi, 9 mai, sunt așteptate în acest sens mai multe evenimente, atât la Chișinău, cât și în Găgăuzia. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova au anunțat manifestări pentru acestă în zi. Mai exact, aceștia vor organiza un marș dedicat „Zilei Victoriei”. O asemenea manifestare este așteptată și în Găgăuzia.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat că în ziua de 9 mai vom marca „pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres.”

UPDATE 11.23.Printre persoanele publice prezente sunt și ambasadorii Rusiei și Belarusului în R. Moldova, Oleg Vasnețoiv și Anatolii Kalinin.UPDATE 11.15. Manifestanții au ajuns la Complexul Memorial „Eternitate” au depus flori pentru cei căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.


UPDATE 10.55. La manifestație s-a alăturat și comunistul Vladimir Voronin. Acesta la fel sfidează legea care interzice purtarea panglicii Sf. Gheorghe.UPDATE 10.30. La eveniment și-a făcut apariția și fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, alături de soția sa și copilul cel mai mic, care este îmbrăcat într-o uniformă militară. Igor Dodon, alături de deputata PSRM Zinaida Greceanîi poartă la piept panglica Sf. Gheorge (negru- oraj), care este interzisă prin lege pe întreg teritoriul R. Moldova.UPDATE 09.45. Marșul Victoriei organizat de Comitetul Național de Coordonare „Pobeda”.


UPDATE 09.30. În PMAN s-au adunat mai multe persoane. Acești țin în mâini drapelul R. Moldova dar și simbolul secerei și ciocanului. Totodată, sunt prezenți șii mai mulți deputați socialiști, care în poartă în piept panglica Sf. Gheorghe, care este interzisă pe între teritoriul R. Moldova.
UPDATE 09.20. Mesajul transmis de fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon:

„Dragi prieteni, Astăzi sărbătorim Ziua Victoriei – zi care ne amintește despre fapta eroică a bunicilor și străbunicilor noștri care și-au jertfit viața pentru cerul senin de care ne bucurăm astăzi.

Dragi veterani! Ați trecut prin cele mai îngrozitoare încercări, greutăți și pierderi. Dar ați rezistat. Exemplul Dumneavoastră de slujire Patriei în timp de război și în viața civilă merită toată gratitudinea și onorurile. Ne închinăm în fața Dumneavoastră și a tovarășilor de arme pentru sacrificiul, stoicismul și curajul de care ați dat dovadă.

Stimați cetățeni, Să nu permitem nimănui să rescrie istoria și să denatureze adevărul istoric! Suntem urmașii învingătorilor și trebuie să ne mândrim cu acest lucru!
Vă invit să veniți astăzi, la ora 9.30, în Piața Marii Adunări Naționale ca să participăm cu toții la Marșul Victoriei! Slăvită fie în veci fapta nemuritoare a eroilor neamului!”.
La 26 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova anunță manifestări pentru ziua de 9 mai.

Între timp, parada militară de 9 mai dedicată Zilei Victoriei a fost amânată în regiunea tranistreană, după ce pe teritoriul din stânga Nistrului a fost instituit pe un termen de 15 zile codul roșu de amenințare teroristă.

La 3 mai, președinta Maia Sandu a anunțat că în ziua de 9 mai vom marca „pacea de Ziua Europei, care s-a unit pentru a nu mai permite războaie pe continent și le-a oferit europenilor prosperitate și progres.”


Totodată, Maia Sandu a promulgat marți, 19 aprilie, legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării decretului.

„Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la semne și litere care sunt folosite de armata rusă în Războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace. De aceea, specularea Victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri care și-au dat viața pentru ca noi să putem trăi în pace”, a menționat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe.

Deputații PAS au înaintat amendamentul la Codul Contravențional în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media