Vladimir Zelenskiy a făcut aceste comentarii după ce a vorbit cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se afla în vizită la Odesa - principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, unde rachetele au lovit locuri turistice și au distrus mai multe clădiri luni.
„Niciun port nu funcţionează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial”, a spus el, precizând că viaţa obişnuită legată de activitatea maritima este blocată de Rusia, şi acest lucru afectează nu numai Ucraina, scrie Reuters și Digi24
„Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente.
Şi în timp, situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecinţe ale crizei preţurilor şi ale foametei din Africa şi Asia. Aceasta este o consecinţă directă a agresiunii ruse, care poate fi depăşită numai împreună - de toţi europenii, de întreaga lume liberă.
Poate fi depăşită punând presiune asupra Rusiei, forţând efectiv Rusia să oprească acest război ruşinos”, a mai spus Vladimir Zelenskiy.
Ucraina a fost al patrulea exportator mondial de porumb (porumb) în sezonul 2020/21 și al șaselea pentru exportul de grâu, potrivit datelor Consiliului Internațional pentru Cereale.
Aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt acum blocate în Ucraina, a declarat vineri un oficial al agenției pentru alimente ONU.
„Trebuie luate măsuri imediate pentru a debloca porturile ucrainene pentru exporturile de grâu", a fost mesajul lui Zelenski ype contul său de Telegram, fără să precizeze la ce măsuri se referă. Premierul canadian Justin Trudeau, care a vizitat Kievul duminică, a declarat că țara sa va ajuta Ucraina să găsească soluții pentru a exporta cerealele depozitate.
Charles Michel a constatat în cursul vizitei la Odesa, „impactul războiului rus asupra lanţurilor de aprovizionare mondiale”, în special în ceea ce priveşte cerealele, dintre care multe tone sunt „blocate în port din cauza blocadei ruseşti la Marea Neagră”.
Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.
Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.
