Italia va deschide un cont în ruble rusești pentru a putea efectua plățile către Gazprom

17 mai 2022, 14:17 Externe 222
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Concernul italian Eni se pregătește să deschidă un cont în ruble la Gazprombank pentru a efectua o plată în cadrul „schemei Putin” și pentru a evita întreruperea fluxurilor de gaze, așa cum s-a întâmplat cu Polonia și Bulgaria, transmite Bloomberg, citând surse familiare cu situația.

Italia importă 40 % din gazul pe care îl consumă în Rusia și, în ciuda refuzului aspru inițial, și-a schimbat poziția după ce Comisia Europeană și-a atenuat recomandările către țările europene.

Planul este susținut de Germania, Italia și Ungaria, în timp ce Polonia se opune ferm ideii de plăți în ruble. Oficialii germani, potrivit surselor Bloomberg, așteaptă ca documentul CE să indice că sancțiunile nu interzic deținerea a mai mult de un cont la Gazprombank.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva Băncii Centrale a Federației Ruse - emitentul de ruble rusești. Dar „Gazprom” a asigurat clienții că schimbul de euro pentru moneda rusă se va efectua prin Centrul Național de Compensare, fără participarea directă a Băncii Centrale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media