Dumitru Robu încă nu a semnat ordinul privind numirea Veronicăi Dragalin la șefia Procuraturii Anticorupție: Motivul

13 iunie 2022, 11:04 Justiție 427
Dumitru Robu, la Parlament. 21 aprilie 2022.  Sursa: captură video/Replica Media

La aproape o săptămână după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o câștigătoare pe Veronica Dragalin în funcția de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), ordinul de numire a acesteia încă nu a fost semnat de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

„Nu am semnat ordinul de numire a doamnei Veronica Dragalin, deoarece în adresa noastră nu a parvenit Hotărârea CSP privind desemnarea dumneaei la șefia Procuraturii Anticorupție”, a declarat pentru Replica Media procurorul-șef interimar, Dumitru Robu, adăugând că „atunci când va parveni hotărârea CSP va fi semnat ordinul și vă vom informa”.

Amintim că, dintre cei patru finaliști, Veronica Dragalin este câștigătoarea concursului pentru funcția de Procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, adunând cel mai mare punctaj - 72,15.

Potrivit informațiilor indicate în CV, Veronica Dragalin a absolvit în 2008 facultatea de biologie şi chimie la Universitaea din Durham, Carolina de Nord, iar în 2011, facultatea de drept la Universitatea din Virginia.

Ulterior, din 2011 până în 2016, Veronica Dragalin a profesat avocatura în cadrul firmei internaționale de avocatură americană, Jones Day. Mai târziu a devenit procuroră adjunctă a Statelor Unite ale Americii în secția de corupție publică și drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei.

Dragalin are experiență în urmărirea penală a peste 300 de cazuri federale, inclusiv prezentări înfața „grand jury”, rechizitorii, percheziții, interceptări telefonice, instanțe de judecată, acorduri de recunoaștere a vinovăției, audieri de sentință.

Aceasta mai are experiență în efectuarea anchetelor în cadrul Secției de Corupție Publică și Drepturi Civile, inclusiv corupție, mită, fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției, organizații criminale corupte (RICO).

La 7 octombrie 2021, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Andrian Bordian, adjuncții săi, dar și adjunctul PCCOCS, Aurel Ciocan au plecat din funcții, după ce procurorul general interimar Dumitru Robu a semnat „un ordin prin care a fost sistată delegarea și încetarea interimatului funcției pentru patru procurori anticorupție, dar și doi procurori de la PCCOCS”.

Peste o săptămână CSP desemnat-o pe procurora Elena Cazacov în calitate de șefă interimară a PA, iar Ion Munteanu a fost numit în funcția de șef-adjunct al instituției.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media