Pretinsele datorii ale Moldovagaz față de Gazprom: APP anulează licitația pentru selectarea serviciilor de audit

3 iunie 2022, 14:02 Economie 183
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că grupul de achiziții a decis să anuleze licitația pentru selectarea serviciilor de audit a datoriilor SA Moldovagaz față de monopolistul rus Gazprom. Temeiul acestei decizii, potrivit APP, este expirarea termenului de livrare a rezultatului auditului.

„APP urmează să actualizeze caietul de sarcini și să relanseze licitația în termeni proximi”, explică Agenția.

Potrivit Curții de Conturi, misiunea de audit a fost inițiată la data de 10 ianuarie curent, după promulgarea Legii nr. 244 din 24.12.2021.

Auditul are drept scop verificarea conformități cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite, astfel cum sunt definite în Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale. Entitatea principală este S.A. Moldovagaz.

Auditul este realizat în conformitate cu Programul de audit al CCRM pe anul 2022, în strictă concordanță cu Standardele internaționale ale organizației de profil INTOSAI, precizează un comunicat al instituției.

De menționat că, S.A. Moldovagaz a expediat concernului rus Gazprom o scrisoare prin care a cerut extinderea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditarea datoriilor. Anunțul a fost făcut marți, 12 aprilie, de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat luni, 10 ianuarie, decretul privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor natural, în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, entitățile auditate vor fi obligate să admită neîngrădit aflarea auditorilor publici pe teritoriul lor și să asigure accesul direct și liber, în timp util, la informațiile digitalizate, la bazele de date necesare exercitării corespunzătoare a misiunii de audit.

Raportul de audit urmează a fi prezentat până la 30 noiembrie 2022.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media