Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu susține că Rusia își încetinește deliberat ofensiva din Ucraina pentru a permite evacuarea civililor

24 mai 2022, 16:22 Rusia 203
Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării.  Sursa: Vadim Savitskii/Serviciul de presă al Ministerului rus al apărării

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că Rusia își încetinește deliberat ofensiva din Ucraina pentru a permite evacuarea civililor, scrie Tass. Declarațiile sale, făcute cu ocazia marcării a celei de-a 90-a zi a războiului din Ucraina, au fost transmise în direct de televiziunile rusești.

„Sunt declarate încetări ale focului și create coridoare pentru evacuarea oamenilor din așezările învecinate”, a declarat Șoigu marți la o reuniune a miniștrilor Apărării din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia.

„Forțele armate ruse, spre deosebire de cele ucrainene, nu lovesc în infrastructura civilă, a subliniat șeful Ministerului rus al Apărării.

Totodată, un alt înalt oficial de la Moscova spune că nu este grabă. Comentariile celor doi par să semnalizeze că Rusia nu vede o încetare a luptelor în curând, în pofida declarațiilor făcute duminică de Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Kremlinului, potrivit cărora Moscova este pregătită să reia negocierile de pace cu Kievul, scrie Reuters.

„Bineînțeles, acest lucru încetinește ritmul ofensivei dar este un lucru făcut deliberat pentru a evita victime în rândul populației civile”, a adăugat el.

Nikolai Patrușev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat la rândul său că toate obiectivele trasate de președintele Vladimir Putin pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina vor fi atinse deoarece „adevărul este de partea Rusiei”.

„Nu alergăm după termene limită”, a spus el într-un interviu publicat de unul dintre ziarele rusești. „Nazismul trebuie eradicat 100% sau își va ridica din nou capul într-o formă și mai urâtă în câțiva ani”, a declarat oficialul rus.

Afirmațiile acestora au probabil intenția de a calma eventualele neliniști apărute în Rusia cu privire la durata „operațiunii militare speciale” despre care Ucraina și aliații săi occidentali spun că s-a împotmolit din cauza rezistenței puternice și a pierderilor grele suferite.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.


Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media