Ministrul Justiției, în cazul deputaților care au purtat banda bicoloră de 9 Mai: „Din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității”

16 mai 2022, 15:22 Justiție 93
Ministerul Justiției.  Sursa: Replica Media

La o săptămână de la evenimentele de 9 Mai, atunci când 17 deputați ai fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco declară că pentru tragerea parlamentarilor la răspundere contravențională nu este necesară ridicarea imunității din motiv că, potrivit Constituției, nu se impune niciuna dintre acțiunile de reţinere, arestare, percheziţie sau trimitere în judecată.

„Din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului (și anume în cazurile de (i) reţinere, (ii) arestare, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, (iii) percheziţie și (iv) trimitere în judecată), celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional (urmând logica similară cu cea reținută în cazul proceselor penale) se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului. Această concluzie rezultă din prevederile art. 70 alin. (3) și 71 din Constituția Republicii Moldova, par. 67-71 și 76 din Hotărârea Curții Constituționale nr. 2/2015 pentru interpretarea articolului 1 alin. (3) combinat cu articolele 69 şi 70 din Constituţia Republicii Moldova (imunitatea şi încetarea mandatului deputatului), art. 10 din Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament și art. 95 din Legea nr. 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului.

Deci, conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică.

Evident că în cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune nici una din acțiunile enumerate (reţinere, arestare, percheziţie, trimitere în judecată), astfel încât, din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității”, concluzionează ministrul Justiției.

Amintim că, la 9 Mai, în centrul capitalei s-a desfășurat marşul „Regimentului Nemuritor”, organizat de Comitetul Național Coordonator „Victoria”, sub umbrela Partidului Socialiștilor. În fruntea coloanei a defilat președintele de onoare al PSRM Igor Dodon la braț cu soția sa Galina, alături de colegii săi de partid, între care deputații Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea, Bogdat Țîrdea, Vladimir Odnostalco și Grigore Novac.

Lângă aceștia au fost și membrii fostului Guvern socialist - fosta viceprim-ministră pentru Reintegrare, actuala membră a Comitetului Executiv al PSRM - Olga Cebotari, ex-ministrul de Interne Pavel Voicu, dar și fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc. De asemenea, au fost prezenți colegii de bloc al socialiștilor - comuniștii Oleg Reidman, Constantin Starîș, Diana Caraman.

Majoritatea dintre aceștia au sfidat legea și și-au agățat în piept panglica „Sfântul Gheorghe”, unul dintre simbolurile agresiunii ruse în Ucraina.

Reprezentanții Procuraturii Generale au declarat, astăzi, pentru Replica Media, că organul de urmărire penală a recepționat de la Inspectoratul General al Poliției (IGP) procesele verbale despre cei 17 deputați ai fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, în timpul manifestărilor de 9 Mai, și sunt în proces de examinare a informațiilor.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media