LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 129. Rușii încearcă să recâștige pozițiile pierdute în regiunea Harkiv - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

2 iulie 2022, 09:51 Ucraina 282
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 129-a zi de apărare împotriva armatei rusești, care la 24 februarie a invadat statul ucrainean sub pretextul „denazificării și demilitarizării”.

În discursul de vineri noapte adresat poporului, Vladimir Zelenskiy spune despre atacul de la Odesa, că „aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

Ca urmare a bombardării din Slaviansk cu muniții cu dispersie de vineri, 1 iulie, patru persoane au fost ucise și alte șapte au fost rănite, a declarat primarul Vadim Lyakh.

În autoproclamata „DNR”, încă doi britanici, Dylan Healy și Andrew Hill, au fost acuzați de mercenarism. Ministerul de Externe britanic a spus că consideră aceasta exploatare a prizonierilor în scopuri politice.

UPDATE 21:00. În satul stațiune Sergeevka din regiunea Odesa, unde un atac cu rachete rusești de la 1 iulie a distrus o clădire rezidențială cu nouă etaje și o bază de odihnă cu trei etaje, salvatorii au finalizat lucrările de căutare.

Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al Serviciului de Stat de Urgență.

În urma atacului rusesc cu rachete asupra acestor clădiri, 21 de persoane au fost ucise și 38 au fost transportate la spital.


UPDATE 20:20. Președintele Belarusului a declarat, fără a furniza dovezi, că Ucraina a încercat să lovească instalații militare pe teritoriul Belarus la începutul acestei săptămâni, potrivit The Guardian.

Administrată de stat a raportat că Alexandr Lukașenko a spus că forțele armate ucrainene au încercat să lovească instalațiile din Belarus în urmă cu trei zile, dar că rachetele au fost interceptate. El a susținut că Ucraina încearcă să provoace Belarus și că țara sa nu intenționează să intervină în conflict.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a sprijinit războiul, permițând Moscovei să folosească teritoriul pentru a duce războiul împotriva Ucrainei. Vladimir Putin a promis recent că va trimite Belarus rachete cu capacitate nucleară în „lunile următoare” și s-a oferit să furnizeze avioane de război îmbunătățite.

Săptămâna trecută, Ucraina a declarat că rachetele din Belarus au lovit o regiune de graniță de pe teritoriul său. Armata ucraineană nu a comentat imediat despre afirmațiile lui Lukașenko.


UPDATE 18:51. Cele mai importante evenimente ale zilei de 2 iulie din Ucraina:

- Explozii puternice au zguduit orașul Nikolaiv, din sudul Ucrainei, sâmbătă dimineață, a declarat primarul Alexandr Senkevici. Sirenele de raid aerian au sunat în regiunea Nikolaiv înainte de explozie, iar locuitorii au fost îndemnați să rămână în adăposturi. Nu s-a cunoscut imediat ce a provocat exploziile;

- Forțele ruse continuă să realizeze „progrese minore” în orașul strategic Lisiceansk din estul Ucrainei, cu lovituri aeriene și artilerie continuă în district, a spus serviciile de informații britanice. Forțele ucrainene continuă probabil să blocheze forțele ruse în periferia de sud-est a orașului din estul Ucrainei, potrivit ultimului raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit;

- Armata ucraineană a respins afirmațiile conform cărora separatiștii susținuți de ruși și forțele ruse au înconjurat orașul cheie din estul Lisiceansk. Ruslan Muzitciuk, un purtător de cuvânt al Gărzii Naționale Ucrainene, a declarat că luptele în jurul Lisiceansk-ului au loc, dar că orașul rămâne sub controlul Ucrainei. Separațiștii din spatele rușilor au susținut anterior că au încercuit „complet” Lisiceansk;

- Ministerul rus al apărării a declarat că forțele sale au distrus cinci posturi de comandă ale armatei ucrainene în Donbas și în regiunea Nikolaev, potrivit presei de stat ruse. De asemenea, trei locuri de depozitare a armelor au fost distruse în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a declarat ministerul;

- Guvernul Marii Britanii a condamnat exploatarea prizonierilor de război după ce alți doi britanici deținuți de împuterniciți ruși în estul Ucrainei și acuzați de „activități mercenare” ar putea fi pedepsiți cu moartea. Andrew Hill din Plymouth și Dylan Healy din Huntingdon ar fi fost acuzați de „preluare forțată a puterii” și de antrenament „terorist”, potrivit unei agenții de presă de stat din Donețk, controlată de Rusia.

- Un britanic și un marocan condamnați la moarte de oficiali pro-ruși în estul Ucrainei controlate de ruși au făcut apel împotriva sentințelor lor, a informat presa de stat rusă. Curtea supremă din autoproclamata Republică Populară Donețk a primit apeluri de la avocații lui Brahim Saadoun și Shaun Pinner, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass. Un alt britanic condamnat la moarte de tribunalul rus de procură, Aiden Aslin, nu a depus încă apel, relatează Tass;

- Armata ucraineană a acuzat Rusia că a efectuat lovituri folosind muniții incendiare cu fosfor pe Insula Șerpilor, la o zi după retragerea forțelor Moscovei. O declarație a armatei a fost însoțită de un videoclip care arăta un avion aruncând muniție de cel puțin două ori pe insulă și ceea ce păreau a fi dungi albe ridicându-se deasupra acesteia;

- SUA au anunțat vineri că vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 820 de milioane de dolari. Noul pachet de ajutor va include noi sisteme de rachete sol-aer și radare de contra-artilerie pentru a răspunde loviturilor cu rază lungă de acțiune ale Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei. De asemenea, Pentagonul a anunțat că va furniza până la 150.000 de cartușe de muniție de artilerie milimetrică.


UPDATE 18:10. Primarul Mariupolului, Vadim Boicenko, care a fost nevoit să părăsească orașul după invazia rusă, scrie despre zece mii de locuitori din Mariupol care sunt ținuți cu forța de armata rusă.

„Civili au fost reținuți de invadatori și trimiși în locuri de privare de libertate. Se știe că există patru astfel de închisori: două în Ielenovka, în centrul de arest preventiv Donețk și Makiivka", a scris Boicenko în Telegram.

Faptul că în jurul Mariupolului au fost desfășurate patru tabere de filtrare, în care oamenii sunt ținuți înainte de a fi deportați în Rusia, a afirmat consilierul primarului Mariupolului, Petr Andriușchenko.

Ucrainenii au spus în repetate rânduri jurnaliştilor BBC despre „punctele de filtrare” pe care Rusia le-a desfăşurat în teritoriile ocupate. Interlocutorii BBC care au trecut pe lângă ei au vorbit că au fost ținuți în spații înghesuite și bătuți de armata rusă.

Partea rusă nu a dezvăluit numărul de ucraineni care au trecut sau sunt reținuți în punctele de „filtrare” din teritoriul ocupat.


UPDATE 17:50. Unităţi ale forţelor armate ucrainene au încheiat operaţiunea de curăţare a Insulei Şerpilor de echipamente şi armament lăsate în urmă de trupele ruse după retragerea lor în Crimeea, a informat sâmbătă administraţia militară regională din Odesa, transmite EFE, citat de Agerpres.

Între armamentul şi echipamentul distruse de trupele ucrainene figurează un sistem multiplu de lansare de rachete Grad, un sistem de apărare antiaeriană Panţîr-S1, trei vehicule blindate şi motorizate, un camion-cisternă şi un depozit cu alte echipamente.

Într-un mesaj pe aplicaţia Telegram, preluat de agenţia Ukrinform, Serghei Bratciuk, reprezentantul administraţiei militare regionale din Odesa, a menţionat că, în prezent, două nave cu trupe ruse şi cu mai bine de o duzină de rachete de croazieră la bord, precum şi trei mari nave de desant sunt în alertă în zona de nord-vest a Mării Negre.

„Pentru că nu se simt protejate, se menţin la o distanţă cât mai sigură de coasta ucraineană", a explicat el. Bratciuk a avertizat că „probabilitatea ca Rusia să lanseze atacuri cu rachetă continuă să fie ridicată”.

Pe de altă parte, Bratciuk a menţionat că în oraşul şi regiunea Odesa sâmbătă este zi de doliu pentru persoanele care au murit într-un atac cu rachete comis de trupele ruse şi care s-a soldat cu 21 de morţi.


UPDATE 17:27. Armata ucraineană a respins afirmațiile conform cărora separatiștii susținuți de ruși și forțele ruse au înconjurat orașul cheie din est Lisiceansk.

„Luptele sunt crâncene în jurul Lisiceansk-ului. Dar, din fericire, orașul nu a fost încercuit și este sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Ruslan Muzitciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale Ucrainene, la televiziunea ucraineană.

Un purtător de cuvânt al forțelor separatiste pro-ruse a declarat mai devreme presei de stat ruse că Lisiceansk a fost „încercuit complet”.


UPDATE 16:50. Salvatorii au recuperat 29 de fragmente de cadavre de sub dărâmături în urma loviturilor de rachete rusești asupra centrului comercial din orașul ucrainean Kremenciuk, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei.

„Pe 2 iulie, la ora 13:25, în Kremenciuk, lucrările de îndepărtare a resturilor au fost finalizate la centrul comercial Amstor, care a fost distrus de atacul cu rachete pe 27 iunie. Peste 60 de persoane au fost rănite în atac, inclusiv 26 de persoane care au fost spitalizate”, se arată în comunicatul emis de autoritățile ucrainene.

Cel puțin 19 persoane au fost ucise luni după ce două rachete de croazieră rusești X-22 au lovit un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, au declarat oficialii.

Autoritățile estimează că în momentul atacului se aflau între 200 și 1.000 de persoane.


UPDATE 16:35. Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a anunțat pe canalul său de Telegram că Lisiceansk a fost înconjurat de forțele unităților și trupelor cecene ale republicilor autoproclamate. Mai târziu, el a mai scris că armata este chiar în oraș, transmite BBC.

Mai târziu, mass-media pro-rusă și canalele de Telegram au publicat un videoclip care arată presupuși luptători ai autoproclamatei LNR instalând un steag roșu pe unul dintre memorialele din Lisiceansk (conform unor rapoarte, acesta este situat pe Bulevardul Pobeda).

TASS a raportat, citându-l pe Vitali Kiselyov, un asistent al ministrului de interne al autoproclamatei LNR, că forțele sale erau staționate în apropierea centrului Lisiceansk, lângă stadionul Șahtiar.

Cu toate acestea, surse ucrainene, sâmbătă după-amiază, raportează că orașul este încă sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei. Deci, Zn.ua a raportat cu referire la reprezentantul Gărzii Naționale a Ucrainei Ruslan Muzychuk: „Există bătălii aprige lângă Lisiceansk, dar orașul este sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Lisiceansk este ultimul oraș important din regiunea Luhansk care rămâne sub controlul armatei ucrainene. În ajun, șefului administrației regionale Luhansk, Serghei Gaidai a spus că armata rusă „asaltă rafinăria de petrol Lisiceansk, deținând părțile de nord-vest și sud-est ale uzinei”.


UPDATE 16:00. Guvernatorul Luhansk-ului spune că forțele ruse lovesc orașul Lisiceansk în încercarea de a doborî ultimul bastion de rezistență din provincia estică a Ucrainei.

Afirmația după săptămâni în care luptătorii ucraineni au încercat să apere orașul pentru a evita ca acesta să cadă în mâinile Rusiei, așa cum a făcut Severodonetsk în urmă cu o săptămână.

Ministerul rus al Apărării susține că în ultimele zile a preluat controlul asupra unei rafinării de petrol de la marginea orașului.

Însă guvernatorul Serghei Gaidai a declarat vineri că luptele la instalație au continuat.

Astăzi, pe Telegram, Gaidai a spus: „În ultima zi, ocupanții au deschis focul din toate tipurile de arme disponibile”.


UPDATE 15:55. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus cinci posturi de comandă ale armatei ucrainene în Donbas și în regiunea nIkolaiv.

De asemenea, trei locuri de depozitare a armelor au fost distruse în regiunea ZaporOJIE din sud-estul Ucrainei, a declarat ministerul.

Ministerul a mai adăugat că forțele aeriene ruse au lovit o bază ucraineană de arme și echipamente la o fabrică de tractoare din Harkov, în nord-estul Ucrainei.


UPDATE 14:23. Guvernul Regatului Unit a lansat o declarație în urma informației că încă doi britanici deținuți de împuterniciți ruși ar putea fi pedepsiți cu moartea după ce au fost acuzați de lupte ca mercenari.

Britanicii Andrew Hill din Plymouth și Dylan Healy din Huntingdon au fost, de asemenea, acuzați de „preluare forțată a puterii” și de antrenament „terorist”, potrivit unei agenții de presă de stat din Donețk, controlată de Rusia.

Raportul a fost transmis unui oficial anonim și nu a fost confirmat.

„Condamnăm exploatarea prizonierilor de război și a civililor în scopuri politice și am ridicat acest lucru cu Rusia. Suntem în contact constant cu guvernul Ucrainei cu privire la cazurile lor și sprijinim pe deplin Ucraina în eforturile sale de a-i elibera”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic.


UPDATE 13:30. Consilierul prezidențial ucrainean, Mihail Podolyak, a respins temerile că țările occidentale se confruntă cu „oboseala Ucrainei”.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a avertizat împotriva apariției a ceea ce el a numit „oboseala Ucrainei” în întreaga lume, după ce a vizitat Kievul.

„Când se instalează oboseala în Ucraina, este foarte important să le arătăm că suntem alături de ei pe termen lung și le oferim rezistența strategică de care au nevoie”, a spus Johnson.

Podolyak, care este și șeful echipei delegației Ucrainei, a postat pe Twitter următorul mesaj: „Uită de „oboseala din Ucraina”. Lumea nu s-a săturat să sprijine Ucraina. Lumea s-a săturat de șantajul rusesc cu gazul, crizele artificiale, inflația, asasinatele politice, armele chimice, teroarea și minciunile constante”.


UPDATE 12:41. Rușii încearcă să recâștige pozițiile pierdute în regiunea Harkiv - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

În regiunea Harkiv, rușii încearcă să recâștige pozițiile pierdute și să efectueze atacuri în direcția Kochubeevka-Dementievka, a declarat în mesajul de dimineață Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În raport se spune că termenii de pregătire de mobilizare în forțele armate din Belarus au fost prelungiți până la 9 iulie (trebuiau să se încheie la 1 iulie). Ca parte a acestor măsuri, transmiterea de citații continuă prin comisariatele militare din regiunea Gomel. În plus, medicii din Belarus au fost anunțați cu privire la interdicția de a călători în afara țării.

De asemenea, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, forțele ruse se tem de rezistența locală în teritoriile ocupate - în special, în regiunea Herson. Conducerea ocupației se deplasează cu un număr mare de paznici, în vehicule blindate și veste antiglonț, se arată în raport.

De asemenea, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează numeroase atacuri de la mortare, tunuri și artilerie de rachete, precum și lovituri aeriene - în special, lângă Verkhniy Saltov, în direcția Harkiv.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei își oferă datele despre pierderile forțelor ruse. Astfel, până la 2 iulie, pierderea aproximativă de personal a ajuns la 35.870 de persoane (120 în ultima zi).

Potrivit Statului Major, trupele ruse au suferit cele mai mari pierderi în direcția Bakhmut. De asemenea, partea rusă a pierdut opt ​​drone pe zi (653 în total de la începutul războiului), cinci tancuri (1582 de la începutul războiului), patru sisteme de artilerie (800 de la începutul războiului), patru vehicule și tancuri (2614 de la începutul războiului), un vehicul blindat de luptă (3737 de la începutul războiului) și o rachetă de croazieră (144 de la începutul războiului).


UPDATE 11:35. Rusia continuă să folosească rachete antinavă lansate aerian ca sprijin pentru atacurile la sol. Acest lucru se datorează probabil reducerii stocurilor de arme moderne mai precise. Acest lucru se precizează în mesajul de dimineață al Ministerului Britanic al Apărării.

O analiză a imaginilor CCTV arată că racheta care a lovit centrul comercial Kremenciuk pe 27 iunie a fost cel mai probabil un Kh-32 (rachetă de croazieră lansată de aer rusesc). Este o versiune îmbunătățită a sovieticului Kh-22 (rachetă antinavă de croazieră lansată de aer sovietic și rusesc, denumire cod NATO AS-4 „Kitchen”.

„În timp ce mai multe caracteristici ale lui Kh-32 au fost îmbunătățite față de Kh-22, Kh-32 încă nu este optimizat pentru angajarea precisă a țintelor terestre, în special în mediile urbane. Acest lucru crește foarte mult probabilitatea de daune colaterale atunci când ținta este zone dens construite”, se spunea în mesajul Ministerului Apărării al Marii Britanii.

Alte lovituri pe 30 iunie în regiunea Odesa au fost probabil efectuate de rachete Kh-22.

„Aceste arme sunt și mai puțin precise și nepotrivite pentru lovituri precise și, aproape sigur, au cauzat victime civile de mai multe ori în ultimele săptămâni”, a declarat serviciile de informații britanice într-un comunicat.

Vineri seara, avioanele rusești au tras trei rachete într-un sat-stațiune din vecinătatea Odesei, Una dintre rachete a distrus parțial o clădire rezidențială cu nouă etaje, celelalte două au lovit baze de odihnă. 21 de persoane au murit, inclusiv un băiat de 12 ani, iar alte aproximativ 40 au fost rănite. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că armata rusă nu vizează ținte civile.

De asemenea, raportul serviciilor secrete britanice spune că armata rusă continuă să facă câștiguri minore în jurul Lisiceansk, provocând lovituri aeriene și de artilerie. Trupele ucrainene vor continua să-i blocheze pe ruși la periferia de sud-est a orașului Lisiceansk.


UPDATE 10:44. Sâmbătă dimineață, sirenele de raid aerian au sunat în regiunea Nikolaev.

„Sunt explozii puternice în oraș! Stați în adăposturi!", este mesajul transmis pe Telegram de către primarul localității, Alexandr Senkevici, informație confirmată și de guvernatorul regiunii Vitalii Kim.

Exploziile au afectat un bloc de apartamente în timp ce oamenii dormeau, acesta fiind ultimul dintre atacurile rușilor asupra zonelor civile, transmit autoritățile din Ucraina.


UPDATE 09:47. În discursul de vineri noapte adresat poporului, Vladimir Zelenskiy spune despre atacul de la Odesa, că „aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

El a mulţumit SUA şi lui Joe Biden pentru ajutorul militar cu valoare de 820 de milioane de dolari şi care include şi muniţie de artilerie şi radare. Liderul ucrainean mai spune că negociază cu partenerii pentru livrarea altor arme, pentru că sunt necesare pentru apărarea Donbas, regiunea Harkov, sudul Ucrainei, transmite digi24.ro.

„În regiunea Odesa, în prezent se desfăşoară lucrări de scoatere a molozului, după atacul cu rachete ruseşti asupra Serhiivka. Trei rachete au lovit o clădire rezidenţială obişnuită, o clădire cu nouă etaje în care nimeni nu a ascuns arme, echipamente militare sau muniţii, aşa cum spun mereu propagandiştii şi oficialii ruşi despre astfel de lovituri. Era o casă rezidenţială simplă, cu aproximativ 160 de persoane. Era locuită de oameni obişnuiţi, civili. Centrul de recreere a fost, de asemenea, distrus de această lovitură”, spune în mesaj preşedintele Ucrainei.

Zelenski arată că „aceasta este teroare rusească deliberată, intenţionată, nu nişte greşeli sau o lovitură de rachetă accidentală”.

„Patru persoane dintr-o familie au fost ucise. Băiatul ucis, în vârstă de 12 ani, care se numea Dmytro... Deocamdată, pe lista morţilor se află 21 de persoane, iar aproximativ 40 sunt rănite. Cifrele s-au schimbat toată ziua, din păcate, numărul morţilor este în creştere", afirmă el.

Liderul ucrainean mai spune că, „simultan cu rachetele de la Serheevka, au fost trase rachete la Zatoka”.


UPDATE 09:34. Ca urmare a bombardării din Slaviansk cu muniții cu dispersie de vineri, 1 iulie, patru persoane au fost ucise și alte șapte au fost rănite, a declarat primarul Vadim Lyakh.

„Ieri seara s-a dovedit a fi foarte dificilă. Microdistrictul Limany a fost bombardat. Străzile Barvenkovskaya, Podgornaya, Danilevsky. Sector privat pașnic, unde nu există facilități militare. În consecință, patru oameni au fost uciși, șapte răniți", a scris el pe Facebook sâmbătă dimineața.

Lyakh susține că Sloviansk a fost bombardat cu muniții cu dispersie. „Se deschid deasupra capului ca artificiile, dar în loc de frumusețe, aduc moartea. Astfel de obuze nu provoacă distrugere totală a clădirilor. Dar sunt foarte periculoase pentru oameni", a adăugat primarul orașului.

La mijlocul lunii iunie, Amnesty International a publicat un raport care conținea dovezi ale utilizării de către forțele ruse a munițiilor cu dispersie, inclusiv 9N210/9N235.

Munițiile cu dispersie eliberează sau ejectează submuniții mai mici atunci când sunt detonate, care apoi explodează la intervale regulate. Sunt interzise în multe țări din lume.


UPDATE 09:00. Institutul American pentru Studierea Războiului, în raportul său zilnic, scrie despre mobilizarea sub acoperire a economiei din Rusia și luptele din regiunea Donbas.

Principalele prevederi ale rezumatului pentru 1 iulie:

- Kremlinul pregătește condițiile pentru mobilizarea economiei ruse în pregătirea unui război prelungit în Ucraina, scriu experții organizației. Acestea se referă la facturi care vor permite afacerilor să fie forțate să primească ordine de stat în interesul armatei și serviciilor speciale, iar angajaților să lucreze noaptea;

„Președintele rus Vladimir Putin, probabil, își dorește să mobilizeze economia și industria rusă pentru a sprijini ostilitățile în curs, dar nu a luat încă măsuri similare pentru a mobiliza cetățenii pe scară largă”, se arată în raportul ISW;

- Autoritățile ruse ar intenționa să integreze centrala nucleară Zaporojie (NPP) direct în rețeaua electrică rusă, contrazicând afirmațiile anterioare ale Rusiei conform cărora CNE Zaporojie ar vinde energie electrică Ucrainei. Autorii raportului sugerează că forțele ruse caută acum să obțină acces fizic la liniile electrice pentru a asigura un flux direct de energie ucraineană către Rusia. Acest lucru poate explica o parte din ostilitățile pe care experții le-au observat în ultimele săptămâni în zonele ocupate de ruși din regiunea Zaporojie;

- Forțele ruse au continuat să încerce să încercuiască Lisiceansk și au efectuat operațiuni ofensive în sudul și sud-vestul orașului. Forțele terestre rusești probabil nu au avansat încă pe autostrada T1302 Bakhmut-Lisiceansk. În același timp, nu permit armatei ucrainene să folosească autostrada, bombardând poziții cu ajutorul artileriei și avioanelor;

- Trupele ruse nu au înaintat la nord de Sloviansk și s-au concentrat pe regruparea și îmbunătățirea pozițiilor lor tactice. De asemenea, ei nu au efectuat ofensive terestre în nordul regiunii Harkiv, dar au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene la nord de Harkiv;

- Autoritățile ruse continuă să extindă grupul de recruți care pot fi folosiți în operațiunile de luptă din Ucraina.

Întregul raport poate fi găsit AICI.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie și 1 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media