LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 95. Zelenskiy a vizitat primele linii ale frontului din afara Kievului / O persoană a fost ucisă și cel puțin două au fost rănite în urma unui atac al rușilor în orașul Nikolaev

29 mai 2022, 18:00 Ucraina 367
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 95 zi de rezistență în fața armatei ruse, după invazia Rusiei pe teritoriul său. Luptele pentru orașul Severodonețk din estul Ucrainei continuă, forțele rusești efectuând operațiuni de asalt, transmite Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.

Rusia ar fi pierdut peste 30.150 de militari de la începutul invaziei în Ucraina, daune semnificative fiind și în cazul tehnicii militare, potrivit ultimului bilanț făcut de Kiev.

Totodată, de la începutul invaziei rusești, 242 de copii au decedat, iar 440 au fost răniți, arată ultimele date ale Procuraturii Generale din Ucraina.

UPDATE 18.00. Ocupanții ruși au atacat orașul Nikolaev în dimineața de 29 mai. Ca urmare, o persoană a fost ucisă și cel puțin alte două au fost rănite în oraș, a raportat primarul orașului.

Ocupanții au tras din nou într-o zonă rezidențială a orașului. Trei blocuri de locuit au fost avariate. Aproximativ 300 de ferestre au fost sparte, pereții exteriori și proprietățile din apartamente au fost deteriorate. Începând cu ora 16, s-au auzit din nou explozii în oraș”, a spus primarul.

Autoritățile cer cetățenilor să fie cât mai atenți: să rămână în adăposturi în timpul alarmei aeriene, iar dacă nu există o astfel de posibilitate - să respecte regulile celor doi pereți.UPDATE 17.44. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că discuțiile de săptămâna trecută cu delegațiile finlandeze și suedeze nu au fost la „nivelul așteptat”, iar Ankara nu poate aproba cererile acestora de a adera la alianța militară NATO, scrie BBC.

„Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Republicii turce, absolut că nu putem spune „da” unor ţări care susţin terorismul ca să intre în NATO”, a declarat şeful statului turc presei duminică, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.


UPDATE 16.55. Președinții Rusiei și Turciei Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan plănuiesc să aibă o conversație telefonică luni, 30 mai. Acest lucru a fost confirmat pentru TASS de către secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov.

Duminică mai devreme, Erdogan a declarat că plănuiește să aibă conversații telefonice cu Putin pe 30 mai, precum și cu președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.

Ultimele conversații telefonice dintre Putin și Erdogan au avut loc pe 26 și 28 aprilie.


UPDATE 16.15. Președintele Ucrainei a făcut o vizită în afara capitalei Kiev, spune biroul prezidențial. Zelenskiy a vizitat pozițiile din prima linie în regiunea Harkov, se arată în comunicat.

„Vreau să vă mulțumesc fiecăruia dintre voi pentru serviciile oferite. Vă riscați viața pentru noi toți și pentru statul nostru", a spus președintele trupelor.

Orașul din nord-est a cunoscut unele dintre cele mai grave lupte de când Rusia și-a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie.UPDATE 16.01. Lituanienii au strâns 5 milioane de euro ca să cumpere o dronă Bayraktar pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Suma a fost strânsă în mai puțin de 4 zile, printr-o ințiativă de crowdfunding.


UPDATE 15.30. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat sâmbătă seara că Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist”, aşa cum demonstrează „realitatea de zi cu zi” în ţara sa de la invazia rusă, scrie Agerpres.

„Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur şi simplu corespunde realităţii. Ar fi corect şi aceasta reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi vor să o ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie stabilit legal”, a afirmat Zelenski în discursul său cotidian, difuzat târziu noaptea.

Preşedintele ucrainean a indicat că sâmbătă armata rusă a lansat „atacuri absolut fără sens şi de-a dreptul barbare asupra regiunii Sumî” cu rachete şi mortiere. Zelenski a menţionat că, în urma bombardamentului rusesc asupra regiunii Nikolaev, o persoană a fost ucisă sămbătă, iar şapte rănite, dintre care două se află în stare foarte gravă.


UPDATE 14.55. În regiunea Kiev, 161 de blocuri de locuit și 4.674 de case private au fost distruse în timpul luptei, a declarat Oleksiy Kuleba, șeful Administrației Militare Regionale de la Kiev.

În regiune se construiesc așezări temporare pentru familiile care și-au pierdut casele.UPDATE 14.00. Kramatorsk și orașele învecinate au rămas fără electricitate. Potrivit primarului din Kramatorsk, echipele de reparații încearcă să restaureze linia electrică. Anunțul a fost făcut de Alexander Goncharenko, primarul orașului.

„Din cauza ostilităților, o linie de înaltă tensiune a fost întreruptă. Kramatorsk și toate orașele învecinate sunt fără electricitate. Echipele de reparații lucrează", a spus el.UPDATE 13.40. Rusia va continua să furnizeze gaz Serbiei, după un apel telefonic între președintele rus Vladimir Putin și Aleksandar Vucic.

Kremlinul a spus că liderii au discutat despre problemele Ucrainei și Kosovo și că cele două țări vor forma un parteneriat mai strâns, potrivit Reuters.

Vučić a spus că a convenit cu Putin un contract de furnizare de gaze pe trei ani, urmând ca detalii suplimentare să fie finalizate cu producătorul Gazprom. În apelul telefonic, Vucic a discutat și despre extinderea rețelei de stocare a gazelor din țara sa.


UPDATE 12.55. Luptele continuă în zona Severodoneţk din estul Ucrainei, unde situaţia este „şi mai dificilă” şi „inamicul continuă să atace”, a declarat duminică şeful administraţiei militare din regiunea Lugansk, Serhiy Hayday. Aproximativ 60 de case au fost distruse în regiune, iar două persoane au fost găsite moarte sub dărâmături.


UPDATE 12.15. Şeful adjunct al administraţiei desemnate de Rusia în orașul Herson spune că în regiune nu se va organiza un referendum pentru aderarea oficială cu Rusia până când luptele nu vor înceta în Herson şi în regiunile din apropiere orașelor Odesa şi Mykolaiv.

Kirill Stremousov, șeful adjunct al Administrației Civile Militare din Herson, a declarat sâmbătă pentru Reuters că în prezent „nu sunt discuții despre un referendum”.

„Vom anunța mai târziu când va avea loc un asemenea proces, dar nu va fi astăzi și nici mâine, pentru că prima noastră sarcină este să restabilim ordinea și să organizăm un sistem de administrare în regiunea Herson”, a adăugat Stremousov.

Oficialii ucraineni au avertizat anterior că forțele ruse și administratorii puși de ruși pregătesc un referendum fals.


UPDATE 11.45. Comisia Europeană a revizuit ultimul plan de sancțiuni anunțat pentru Rusia, astfel încât să satisfacă obiecțiile Ungariei care se opune unui embargo total în cazul importurilor de petrol din Rusia.

Ambasadorii statelor Uniunii Europene ar urma să discute propunerea Comisiei duminică, iar luni planul să fie pe masa liderilor UE care se întrunesc într-un Consiliu European extraordinar, scrie Hotnews.

Comisia Europeană a trimis sâmbătă guvernelor naționale o propunere revizuită de sancțiuni care prevede un embargo asupra importurilor de petrol pe cale maritimă, fiind permis în continuare importul de țiței transportat prin conducte, potrivit Bloomberg.

Aceasta permite scutirea, pentru o perioadă limitată de timp, a livrărilor de petrol prin oleoductul Drujba, care este principala sursă de importuri de țiței a Ungariei, potrivit unor surse apropiate discuțiilor.


UPDATE 11.05. Invazia Rusiei în Ucraina, care a avut scopul de a controla şi ocupa întreaga ţară s-a transformat într-o ofensivă disperată şi sângeroasă care urmăreşte capturarea unui singur oraş în est, concomitent cu apărarea cuceririlor limitate teritoriale în sud şi est, se arată în cea mai recentă analiză a situaţiei războiului din Ucraina de către Institutul pentru Studii ale Războiului (ISW).

„Când bătălia pentru Severodoneţk se va încheia, indiferent de tabăra câştigătoare, ofensiva rusă va atinge punctul său culminant la nivel operaţional şi strategic, ceea ce va permite Ucrainei să treacă la contraofensive la nivel operaţional, cu scopul de a împinge forţele ruse dincolo de graniţă”, informează ISW.

Severodoneţk a devenit un obiectiv important în această etapă a războiului deoarece este ultimul centru urban important în regiunea Lugansk pe care ruşii încă nu îl controlează. Ocuparea sa ar permite Moscovei să declare că deţine controlul întregului Lugansk, dar nu va oferi Rusiei vreun beneficiu militar sau economic.


UPDATE 10.30. Până în dimineața zilei de 29 mai, Rusia pierduse aproximativ 30.150 de militari în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 150 în ultimele 24 de ore. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate.

Pierderi estimate ale ocupanților:

 • tancuri - 1.338 (+8);
 • vehicule blindate de luptă - 3.270 (+12);
 • sisteme de artilerie - 631 (+3);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 203;
 • echipamente de apărare aeriană - 93;
 • aeronave - 207;
 • elicoptere - 174;
 • echipamente auto și autocisterne - 2.240 (+14);
 • nave, bărci - 13;
 • drone de nivel operațional și tactic - 504 (+1);
 • echipament special - 48;
 • rachete de croazieră - 116

Aceste date nu sunt definitive: din cauza ostilităților active, iar calculul este complicat. Cele mai mari pierderi ale inamicului din ziua trecută au fost observate în direcția Bakhmut.


UPDATE 10.00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus că așteaptă vești bune despre furnizarea de arme către Ucraina pe parcursul săptămânii viitoare. Anterior, ministrul de Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a spus că acest subiect este principal în agenda negocierilor dintre Statele Unite și Ucraina, iar în curând ucrainenii vor avea „și mai multe” arme.

„În fiecare zi ne apropiem de faptul că armata noastră îi va depăși pe ocupanți. Acest lucru depinde de parteneri, de disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei tot ce este necesar pentru a proteja libertatea. Și aștept vești bune despre asta săptămâna viitoare”, a spus Zelenskiy. Președintele a spus că situația actuală de pe front este foarte dificilă, mai ales în acele zone din regiunile Donbass și Harkov în care armata rusă încearcă „să-și stoarce măcar un rezultat”. Severodonețk, Lysychansk, Bakhmut, Popasna și alte orașe rămân zone cheie de luptă.


UPDATE 09.18. De la începutul invaziei rusești, 242 de copii au decedat, iar 440 au fost răniți, arat ultimele date ale Procuraturii Generale din Ucraina.UPDATE 09.15. Rusia ar fi pierdut peste 30.150 de militari de la începutul invaziei în Ucraina, daune semnificative fiind și în cazul tehnicii militare, potrivit ultimului bilanț făcut de Kiev.UPDATE 09.00. Luptele pentru orașul Severodonețk din estul Ucrainei continuă. Forțele rusești efectuează operațiuni de asalt, transmite Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.

„Folosind artileria, forțele Rusiei au desfășurat operațiuni de asalt în zona orașului Severodonețk”, a spus Statul Major într-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

„Luptele continuă. Rămân o amenințare bombardamentele și raidurile aeriene dinspre Belarus asupra obiectelor din infrastructura ucraineană. Severodonețk este sub tiruri de foc constant al inamicului”, se arată într-un comuicat al Statului Major .


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai și 28 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media