Dialog între Chișinău și Tiraspol. Un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a avut o întâlnire cu Vadim Krasnoselski

29 aprilie 2022, 08:33 Politică 582
Tiraspol, stânga Nistrului.  Sursa: Replica Media

Un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a avut o întrevedere cu pretinsul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, în contextul ultimelor evenimente îngrijorătoare din stânga Nistrului.

„Confirmăm că un grup de lucru condus de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, si din care face parte și consilierul prezidențial Dorin Recean, a avut o întâlnire cu Vadim Krasnoselski. Discuția a vizat situația curentă de securitate din regiune”, au declarat reprezentanții Președinției pentru Replica Media.

În context, deputatul PAS, Lilian Carp precizat în seara zilei de joi, la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, că întrevederea a avut loc la Varnița.

„Domnul Recean se află acum la discuții cu Krasnoselski la Varnița. Chiar acum, la moment, se află într-o discuție”, a menționat președintele comisiei parlamentare de securitate publică, Lilian Carp.

Parlamentarul a mai adăugat că regimul de la Tiraspol nu susține escaladarea situației în regiune, dar că există forțe care își doresc implicarea în conflictul militar.

„Autoritățile de la Tiraspol nu doresc, sub nicio formă, să se implice în acest conflict. Există și alte forțe din interiorul Tiraspolului, care ar vrea o implicare deschisă. Sunt diferite grupări, care sunt în susținerea războiului, sunt diferite grupări mai aproape de Federația Rusă. Ele încearcă să împingă din interior”, a declarat deputatul la aceeași emisiune.

Amintim că, luni, 25 aprilie, a avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol. Totodată, la 26 aprilie, două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost deteriorate două antene de telecomunicații. Potrivit așa-zisului minister de interne de la Tiraspol, prima explozie s-a auzit la ora 6:40, a doua la 7:05. Iar la 27 aprilie, așa-zisul Minister de Interne din stânga Nistrului a declarat că din partea Ucrainei au fost trase focuri de armă spre Cobasna, localitate aflată sub jurisdicția Tiraspolului și unde se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est.

În regiune a fost instituit cod roșu de amenințare teroristă. În urma acestor evenimente, forțele de apărare ale regiunii Odesa își consolidează frontiera de stat cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean.

Unii experţii susțiun că în spatele acestor acțiuni ar sta Kremlinul pentru a creea pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Ultima actualizare a informațiilor, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) declară că regimul de la Kremlin ar intenționa să implice regiunea transnistreană în războiul din Ucraina pentru a utiliza forțele de rezervă sau pentru a lansa atacuri și bombarda Ucraina de pe teritoriul transnistrean, iar în ultimele 24 de ore, forțele ruse și transnistrene și-au sporit pregătirea pentru eventuale operațiuni.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media