MAEIE anunță prelungirea consultărilor publice pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării R. Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la UE

26 iulie 2022, 11:27 Politică 183
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).  Sursa: Replica Media

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță despre prelungirea consultărilor publice pe marginea proiectului Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană (UE).

MAEIE reamintește că Planul de acțiuni vizează nemijlocit implementarea celor 9 condiții formulate în Opinia Comisiei Europene și aprobate de Consiliul European pe 23 iunie 2022. Domeniile vizate de aceste condiții sunt: justiția, combaterea corupției, combaterea crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și servicii publice de calitate, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale, protejarea drepturilor omului.

În proiectul Planului de acțiuni au fost incluși pașii principali, ce urmează a fi realizați până în vara anului 2023. Documentul a fost elaborat în baza contribuțiilor autorităților naționale relevante și discutat la prima reuniune a Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.

În acest context, MAEIE anunță că termenul de colectare a opiniilor a fost prelungit și invită pe cei interesați să transmită propunerile argumentate la textul acestuia până la data de 29 iulie 2022, ora 12:00, la adresa electronică [email protected]. Propunerile înaintate vor fi transmise de către MAEIE în adresa autorităților publice relevante spre consultare.

Totodată, pe data de 1 august 2022, ora 14:00, la sediul MAEIE (mun. Chișinău, str. 31 august 1989, 80 în sala de conferințe 101), se va desfășura o ședință de consultare publică a proiectului planului de acțiuni, cu participarea reprezentanților autorităților publice implicate în proces.

Pentru a avea acces la ședință rugăm doritorii să-și confirme participarea (numele, prenumele, organizația) până la data de 29 iulie 2022, ora 12:00, la adresa electronică [email protected].

Proiectul Planului de acțiuni poate fi accesat aici.


La 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate de aderare la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media