VIDEO/ Maia Sandu, la a doua ediție a Summitului „Platformei Crimeea”: „Nu poți avea o securitate regională, într-o lume fără reguli. Ucraina ne protejează astăzi și pe noi”

23 august 2022, 18:53 Politică 225
Președinta Maia Sandu, la Summitul „Platfroma Crimeea”.  Sursa: captură video/youtube.com

Președinta Republicii Moldova a participat astăzi, 23 august, în format videoconferință la cea de-a doua ediție a Summitului „Platformei Crimeea”, desfășurat la Kiev, unde a susținut un discurs în care a reiterat poziția țării noastre față de invazia Rusiei în Ucraina și față de respectarea independenței, integrității teritoriale ale statului ucrainean în granițele sale recunoscute la nivel internațional, inclusiv Crimeea. Șefa statului a subliniat că „suntem un popor pașnic” și că R. Moldova va continua să ofere ajutor refugiaților și cetățenilor ucraineni care fug de ororile războiului.

„Ne-am întâlnit în Kiev acum un an în urmă și ne-am exprimat susținerea fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, care includ și Crimeea. Reiterăm și acum această susținere. Platforma Crimeea a fost creată ținând cont de faptul că ordinea internațională funcționează doar atunci când se bazează pe reguli, inviolabilitatea frontierelor, neutilizarea forței și amestecului în treburile interne ale țării, respectul pentru drepturile omului și dezvoltarea economică”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat că R. Moldova este țara care nu este ocolită de consecințele războiului, subliniind că „nu tolerăm nedreptatea”, iar cetățenii ucraineni care fug de ororile războiului vor fi primiți de noi cu brațele deschise.

Consecințele acestui război s-au reflectat și asupra R. Moldova, nu suntem o excepție. Suntem o țară pașnică, cu oameni pașnici, fermi angajați într-o lume în care principiile fundamentale ale dreptului internațional sunt respectate și protejate. Nu poți avea o securitate regională, într-o lume fără reguli. Niciun stat nu se va simți niciodată în siguranță (...) Nu vom rămâne slabi, divizați, indeciși, în zona gri. R. Moldova nu tolerează nedreptatea. De la început, R. Moldova s-a alăturat comunității internaționale și a condamnat războiul Rusiei în Ucraina.

Domnule Zelenskiy, patrioții Moldovei, care sunt majoritatea la noi în țară, sunt de partea Ucrainei și condamnă ferm războiul pe care l-a început Rusia în Ucraina. (...) Moldova reiterează poziția sa față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute la nivel internațional, inclusiv Crimeea. Ucraina ne protejează astăzi și pe noi. Ucraina protejează lumea liberă. Slavă Ucrainei!”, încheiat discursul său Maia Sandu.


La 25 august 2021, președinta Republicii Moldova, a fost decorată de președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, după summit-ul de lansare a „Platformei Crimeea”, potrivit unui comunicat emis de Președinția Ucrainei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media