Ambasadorul de la Kiev în R. Moldova, Marko Șevcenko: „Ucraina continuă să stea cu ochii pe regiunea transnistreană”

21 iulie 2022, 08:20 Ucraina 185
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.  Sursa: publika.md

Autoritățile de la Kiev sunt în continuare cu ochii pe regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Ucraina continuă să stea cu ochii pe regiunea transnistreană. Înțelegem și urmărim toată declarația făcută de către liderii de la Tiraspol, înțelegem că probabil ei nu vor să intre în toate aceste acțiuni militare, dar în același timp înțeleg că forțele armate ale Rusiei care sunt dislocate în regiunea transnistreană nu sunt subordonate Tiraspolului. Forțele armatei ruse din regiunea transnistreană sunt subordonate Moscovei și de aceea Ucraina este pregătită să facă față acestei amenințări care la momentul dat este pusă în discuție ca potențială. Militarii noștri spun că dacă vor vedea că amenințarea potențială se transformă în amenințare reală ei sunt pregătiți să facă față”, a declarat Marko Șevcenko.

Amintim că la 29 iunie, așa numitul Soviet Suprem de la Tiraspol a adoptat o declarație privind situația din regiunea transnistreană prin care se face apel la conducerea statelor vecine să țină cont de poziția regiunii și să prevină escaladarea tensiunii în spațiul comun regional.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat în cadrul unei întâlnirii cu reprezentanții presei în urma discuțiilor cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Kiev, că orice acțiuni pe teritoriul ocupat temporar al Moldovei - regiunea transnistreană, care va amenința Ucraina, va primi un răspuns adecvat, dar trebuie evitată destabilizarea în această regiune.

Liderul de la Kiev a punctat că s-a discutat problema amenințărilor din teritoriile ocupate temporar de Rusia în cadrul întrevederii cu omoloaga sa de la Chișinău.

„Dacă se întâmplă, cred că este o greșeală globală. Aceste sau acele semnale pe care le primim, sunt neplăcute. Dar acești oameni care sunt în Transnistria ar trebui să știe: pentru noi nu va fi o lovitură, ci o palmă. Dar noi, cu siguranță, vom răspunde cu o lovitură”, a declarat Vladimir Zelenskiy, răspunzând la întrebările jurnaliștilor fiind întrebat dacă deține informații despre un posibil atac din regiunea transnistreană.

În același timp, Vladimir Zelenskiy a subliniat necesitatea menținerii unei situații stabile în regiune.

„Eu cred că în primul rând ar trebui să facem cu toții ca să nu existe destabilizare în regiune. Demonstrăm acest lucru în toate modurile posibile. În prezent suntem în război cu Rusia pe pământul nostru, deși ați văzut că au fost lovituri repetate cu rachete din partea Belarusului”, a spus liderul de la Kiev.

La rândul ei, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova monitorizează situația din stânga Nistrului și a dat asigurări că în cazul unor amenințări, țara își va informa partenerii.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media