Cine este Salman Rushdie și de ce mulți i-au dorit moartea

13 august 2022, 10:12 SUA 115
Salman Rushdie.  Sursa: bbc.com

Salman Rushdie, scriitorul care a fost înjunghiat vineri pe scenă, în timpul unui eveniment cultural în statul New York, a primit mii de amenințări cu moartea în ultimii 33 de ani, după ce statul iranian a emis o fatwa în 1989, un decret religios de condamnare la moarte. Ayatollahul acelor timpuri, Khomeini, a emis decretul din cauza „Versetelor satanice”, o carte în care Salman Rushdie punea sub semnul întrebării unele precepte islamice, scrie Digi24.ro.

Născut în Mumbai în 1947 într-o familie liberală de musulmani, Salman Rushdie a plecat la 13 ani în Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. După absolvire s-a mutat în Pakistan, dar după scurtă perioadă petrecută în televiziune, s-a întors în Marea Britanie, unde și-a început cariera de scriitor.

Condamnat la moarte de liderul religios al Iranului

A debutat în 1975 cu „Grimus”, dar romanul care l-a impus în lumea literară a fost „Copiii din miez de noapte”, publicat în 1981 și distins cu Premiul Booker. Salman Rushdie este autorul a 16 cărţi, însă volumul care a provocat furia regimului iranian este „Versetele satanice”. Printre altele, profetul Mahomed poartă în carte un nume considerat ofensator, e pusă sub semnul întrebării divinitatea revelațiilor sale, iar mai multe prostituate au primit numele soțiilor sale. Așa se face că Rushdie a fost condamnat la moarte în 1989 printr-un decret religios emis de ayatolahul Khomeini, care considera cartea o blasfemie. Acesta le-a cerut tuturor musulmanilor să-i ucidă pe Rushdie şi pe editorii cărţii, iar pe capul scriitorului a fost pusă și o recompensă, care în timp a crescut și a ajuns la peste trei milioane de dolari.

Urmările decretului lui Khomeini din 1989 nu au întârziat să apară: în 1991, un traducător japonez al volumului a fost asasinat, iar un altul italian a fost rănit. Cartea a fost interzisă în mai multe țări cu mari comunități musulmane, între care India, Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Iran, și au existat zeci de amenințări la adresa librăriilor care au vândut-o. În unele cazuri, acestea au fost chiar atacate.

Proteste și violențe

Au izbucnit proteste, soldate cu morți și răniți, iar din cauza amenințărilor primite, Salman Rushdie a fost forțat să trăiască ascuns, sub protecția poliției britanice timp de aproape 10 ani. La 7 martie 1989, Regatul Unit și Iranul au rupt relațiile diplomatice din cauza controversei Rushdie. Deși în 1998, pentru a relua relațiile diplomatice cu Londra, Teheranul s-a dezis de decretul religios, adepții liniei dure din Iran au continuat să reafirme sentința la moarte. La începutul anului 2005, fatwa lui Khomeini a fost reafirmată de actualul lider spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, într-un mesaj adresat pelerinilor musulmani de la Mecca. În plus, Gardienii Revoluției, trupele de elită ale regimului iranian, au declarat că sentința la moarte împotriva lui este încă valabilă. În 2017 a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, ceea ce a stârnit din nou reacții violente din partea lumii islamice. A primit, de asemenea, titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor, cea mai înaltă distincție culturală franceză.

Continuarea articolului poate fi găsită pe Digi24.ro.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media