Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, se află în stare stabil-gravă după o intervenție chirurgicală complicată pe creier

11 august 2022, 16:27 Societate 505
Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Nicolae Bulat.  Sursa: Observatorul de Nord/ Youtube

Directorul Muzeului de Istorie și Entografie din Soroca, deținătorul „Ordinului Republicii” Nicolae Bulat, a suferit o intervenție chirurgicală, iar în prezent se află în comă de gradul I, starea acestuia fiind evaluată ca fiind stabil-gravă, scrie Observatorul de Nord. Cunoscutul istoric din Soroca a fost diagnosticat recent cu o maladie gravă la creier.

„Soția domnului Bulat, Valentina Bulat, ne-a relatat că se află în comă de gradul I, iar starea de sănătate este stabil gravă. Doamna Valentina ne-a rugat, din numele ei și a copiilor, să mulțumim celor care se interesează și se roagă pentru sănătatea domnului Nicolae Bulat. Această susținere înseamnă foarte mult și ne rămâne doar că starea de sănătate a unuia din cei mai iubiți soroceni se va ameliora. Mare este Dumnezeu…”, scrie publicația din Soroca.

Serviciul de presă al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie unde se află internat istoricul ne-a confirmat intervenția chirurgicală, însă nu ne-a putut oferi detalii despre pacient pentru că nu are acordul familiei.

„Ne facem griji foarte mult, sorocenii se îngrijorează în privința stării de sănătate a domnului Bulat. Dumnealui era mereu cu inițiative, era activ și energic. În ultimul timp, lucra la o carte. La sfârșitul primăverii starea de sănătate a dumnealui s-a înrăutățit, se simțea rău, a început să piardă auzul, vederea. Inițial i s-au pus mai multe diagnoze, dar cea finală a fost tumoare la creier. Să dea Dumnezeu să se însănătoșească”, ne-au comunicat apropiați de-ai cunoscutului istoric din Soroca.

Muzeograful Nicolae Bulat, cunoscut drept Pârcălabul Cetății Soroca s-a născut în 1952, în satul Cureșnița, raionul Soroca. A absolvit şcoala medie nr. 1 din Soroca (1969), după care şi-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Moderne, Secţia limba şi literatura engleză (1969-1974). A beneficiat de un stagiu de cercetare la Universitatea din St. Louis, SUA (2003), scrie MOLDPRES.

Potrivit „Calendarului Național”, după absolvire, şi-a început activitatea profesională în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. Ulterior, în 1980, a revenit în nordul Moldovei, unde s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca, în calitate de muzeograf (1980-1984, 1992-1996, 1996-1999). Între anii 1984-1992 a activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca (1999-2000), şef serviciu la Secţia judeţeană Muzee, din Soroca (2002-2003). În 1996 este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde activează până în prezent şi concomitent exercită funcția de ghid.

Cu anii a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești. Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca. Are contribuții deosebite în dezvoltarea şi sistematizarea colecțiilor muzeale, în organizarea expozițiilor permanente ale muzeului. A participat activ la activități culturale şi ştiinţifice, la diverse programe educaţionale şi de cercetare, finanţate de Departamentul de Stat al SUA. Cu implicarea şi contribuţia sa, Muzeul de Istorie şi Etnografie, împreună cu Consiliul raional, a câştigat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca” (2012).

Este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie” (2000), broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază” (2003), volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă” (2011), „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” (2015), „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” (2020) ș.a. Numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge” (2003), iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporary. Who is who” (Contemporanii. Cine sunt ei).

Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021), cavaler al „Ordinului Republicii” (2021). Pentru toate eforturile sale de a promova, ca mare istoric și scriitor, spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, în 2019 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al județului Buzău, România.

La aniversarea celor 70 de ani a oferit un interviu publicației Observatorul de Nord în care povestea despre cum se simte la această vârstă, planurile sale de viitor și alte detalii interesante.


Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media