Vadim Ceban: „Moldovagaz” este nevoită sa solicite din nou suportul Guvernului în forma de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica”

17 august 2022, 10:31 Economie 200
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, anunță că, compania-fiică a „Gazprom” va solicita suportul Guvernului in forma de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă. De asemenea, a reiterat faptul că „Moldovagaz” s-a adresat către concernul rus cu rugămintea ca termenul de achitare a plații pentru luna august curent să fie extins pînă la finele trimestrului IV.

„Spre regret, Hotărârea ANRE din 04 august 2022 nu permite „Moldovagaz” să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale. În perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie - cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori.

Întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA „Moldovagaz”. Echipa întreprinderii constant depune eforturi pentru a demonstra că este un partener ordonat și predictibil, această încredere fiind un element important în procesul de negociere cu toți furnizorii, pentru a obține cele mai avantajoase condiții pentru consumatorii din Moldova.

In aceste circumstanțe, SA „Moldovagaz” este nevoită sa solicite din nou suportul Guvernului in forma de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă, care va fi acumulat in perioada august-septembrie a anului curent, cu scopul acoperirii depline a costului de gaze naturale importate de la furnizorul principal.

La fel, SA „Moldovagaz” s-a adresat către SAP „Gazprom” cu rugămintea să fie extins pînă la finele trimestrului IV termenul de achitare a plații pentru luna august curent”, a scris Vadim Ceban pe pagina sa de Facebook.

Amintim că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna august 2022 constituie 1.458,5 de dolari pentru mia de metri cubi.

La 4 august, ANRE a aprobat tarife majorate la gazele naturale. Astfel, potrivit noii de decizii, cetățenii vor scoate din buzunar 21 lei și 29 de bani, fără TVA, sau circa 23 de lei cu TVA inclus, pentru un metru cub.

La 6 august, compania „Moldovagaz” s-a adresat furnizorului extern cu rugămintea de a amâna plata pentru luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale a transmis o scrisoare prin care a cerut să fie amânata plata TVA pentru perioada aprilie-august inclusiv.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media