Europa, ultimul tren. Rușii se grăbesc să obțină vize europene, în timp ce UE analizează posibile restricții de călătorie

18 august 2022, 12:30 Externe 45
Pașaport, Rusia.  Sursa: bomdodrus.com

Rușii se grăbesc să încerce să obțină vize europene, în timp ce unele țări impun restricții de călătorie și cresc temerile că Uniunea Europeană ar putea interzice accesul turiștilor ruși în blocul comunitar, ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina, notează publicația The Moscow Times.

Numărul de cereri de vize Schengen - care permit accesul în majoritatea țărilor UE - depuse de ruși a crescut rapid în ultimele săptămâni, potrivit agențiilor de turism contactate de jurnaliștii de la The Moscow Times.

„Nu cred că UE va înceta să mai elibereze toate vizele pentru ruși. Cu toate acestea, mă voi simți mai confortabil cu o viză Schengen, chiar dacă nu merg nicăieri în acest moment”, a declarat un rezident din Moscova care a solicitat o viză UE după începerea discuțiilor privind interdicția.

Ideea unei interdicții europene asupra turiștilor ruși a provocat dezbateri aprinse de când președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a susținut-o la începutul acestei luni, susținătorii mișcării fiind de părere că rușii trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile guvernului lor, în timp ce oponenții mișcării au pus la îndoială validitatea politicilor bazate pe ideea de responsabilitate colectivă.

Finlanda a anunțat marți că va reduce numărul de vize eliberate rușilor cu 90% începând de luna viitoare, iar Lituania, Estonia și Letonia au anunțat recent restricții privind vizele turistice pentru ruși. Cele trei state baltice și Finlanda, care împart granițele terestre cu Rusia, au raportat o creștere a numărului de ruși care își folosesc aeroporturile pentru a tranzita în continuare în UE, în ceea ce semnifică o soluție la interdicția blocului comunitar asupra companiilor aeriene ruse.

O interdicție a vizelor turistice la nivelul UE pentru cetățenii ruși urmează să fie discutată la reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE de la sfârșitul acestei luni.

Anatol
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media