VIDEO/ Conducerea de vârf a țării a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu: „Fără cultură și educație nu există prosperitate. Nu există toleranță, empatie și coeziune socială”

15 ianuarie 2022, 12:44 Cultură 92
Conducerea de vârf a țării a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu.  Sursa: gov.md

Conducerea de vârf a țării - președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu, alături de alți exponenți ai guvernării, au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală. Ceremonia a fost prilejuită de Ziua națională a culturii, consemnată în ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu.

Șefa statului Maia Sandu a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zileri Naționale a Culturii, marcată pe 15 ianuarie la Chișinău și București.

„Ziua Națională a Culturii, Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, este ziua pe care ar trebui să o sărbătorim, prin muncă, efort, talent, curaj și dăruire, întregul an.

Nu există doar o zi a culturii, există cultura fiecărei zile, cultura fiecărui gest, a fiecărui gând, a fiecărui act și a fiecărui moment trăit. Cultura nu e numai spectacol, balet, ie sau colind; cultura e felul în care ne înțelegem pe noi înșine, felul în care îl înțelegem și îl acceptăm pe celălalt, felul în care vorbim și ne comportăm cu cei din jurul nostru, felul în care ne înțelegem potențialul și prezentăm această unicitate lumii întregi”, menționează președinta Maia Sandu.

De asemenea, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, precum și pentru activitate prodigioasă în domeniul culturii, contribuție substanțială la promovarea valorilor spirituale ale neamului, succese remarcabile în activitatea de creaţie și înaltă măiestrie profesională, Maia Sandu a acordat mai multor oameni de cultură din țara noastră Medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice.

„Am făcut-o în semn de apreciere pentru creatorii care rămân fideli artei în timpurile deloc simple de azi și pentru devotamentul lor față de profesie”, a precizat în mesajul său șefa statului. La fel, pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor și culturii găgăuze, Ansamblului de cântece și dansuri populare „Diuz-Ava” din orașul Comrat i-a fost conferit titlul de „Colectiv Artistic Emerit”.

În semn de omagiu, cu un mesaj a venit și prim-ministra Natalia Gavrilița.

„Ziua Națională a Culturii, marcată anual de ziua marelui poet Mihai Eminescu, celebrează oamenii de cultură și activitatea lor. Azi aducem un omagiu oamenilor care, prin activitatea lor prodigioasă, contribuie la mentinerea identității noastre culturale. Doar prin consolidarea comunității culturale putem contribui la evoluția noastră ca o societate cu valori comune. Or, cultura nu are hotare, nu are un tratat sau contract. Totodată, pentru a se dezvolta, cultura naționala are nevoie de sprijin din partea statului, dar și a oamenilor”, se arată în mesajul transmis de șefa Guvernului.

În mesajul adresat de speakerul Igor Grosu a menționat că Ziua națională a culturii este un prilej aparte de a aduce un omagiu tuturor celor care își dedică viața întru prosperarea culturii naționale și a valorilor neamului.

„Cultura națională este dovada dăinuirii noastre în timp, este mijlocul desăvârșit de afirmare a unui neam în fața lumii. În acest sens, suntem un popor norocos – avem cu cine ne mândri”, a remarcat Igor Grosu.

Totodată, de Ziua națională a culturii președintele Parlamentului a adus omagiu personalităților marcante ale culturii naționale care au decedat în anul ce s-a scurs: scriitorul Nicolae Dabija, pictorița Valentina Rusu-Ciobanu, artistul Iurie Sadovnic și alții.

„O pierdere enormă pentru cultura noastră, însă creațiile lor, o valoare inestimabilă, vor dăinui mereu”, a remarcat Igor Grosu.

Cu ocazia Zilei naționale a culturii, mai multe persoane s-au învrednicit de diplome ale Parlamentului Republicii Moldova, în semn de recunoștință pentru merite deosebite în activitate și contribuție substanțială la dezvoltarea și consolidarea culturii naționale. Printre persoanele decorate – artiști plastici, muzicieni, directori ai Caselor de cultură, de muzee și biblioteci, bibliotecari, profesori ai Școlilor de arte.

Ziua naţională a culturii a fost instituită în Republica Moldova în anul 2012, printr-o Hotărâre a Parlamentului. Sărbătoarea este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media