Comisia Europeană propune prelungirea cu un an a certificatului digital COVID-19

3 februarie 2022, 16:39 Externe 166
Certificatul verde digital.  Sursa: Profimedia Images

Comisia Europeană a propus joi prelungirea cu un an, până la 30 iunie 2023, a certificatului digital COVID-19, deoarece virusul SARS-CoV-2 continuă să fie răspândit în Europa și, în acest stadiu, nu este posibil să se determine impactul unei posibile creșteri a numărului de infecții în a doua jumătate a anului 2022, informează comunicatul oficial, preluat de Calea Europeană.

Extinderea regulamentului presupune faptul că cetățenii pot continua să folosească certificatul digital COVID-19 atunci când călătoresc în UE, unde statele membre mențin anumite măsuri de sănătate publică. Comisia a adoptat joi propunerea pentru a se asigura că Parlamentul European și Consiliul pot încheia procedura legislativă la timp, înainte de expirarea regulamentului actual.

Pe lângă prelungirea regulamentului UE privind certificatul digital COVID-19 până în iunie 2023, Comisia Europeană propune câteva modificări limitate:

  • Includerea testelor antigen de laborator de înaltă calitate printre tipurile de teste pentru care se poate elibera un certificat. Acest lucru are ca scop lărgirea domeniului de aplicare a tipurilor de teste de diagnosticare, într-un moment în care testele COVID-19 sunt foarte solicitate.
  • Asigurarea că certificatele de vaccinare conțin numărul total corect de doze administrate în orice stat membru și nu doar în statul membru care a eliberat certificatul. Acest lucru este menit să răspundă preocupărilor practice exprimate de cetățeni cu privire la certificatele care indică un număr incorect de doze atunci când primesc doze de vaccin în diferite state membre.
  • Eliberarea certificatelor pentru persoanele care participă la studii clinice pentru vaccinuri împotriva COVID-19. Certificatul digital COVID-19 eliberat participanților la studii clinice poate fi apoi acceptat de alte state membre. Această măsură urmărește să încurajeze dezvoltarea și studiul continuu al vaccinurilor împotriva COVID-19

Utilizarea la nivel național a certificatelor digitale COVID-19 rămâne la latitudinea statelor membre. În același timp, în cazul în care un stat membru instituie un sistem de certificat COVID-19 în scopuri interne, acesta ar trebui să continue să se asigure că certificatul digital COVID al UE este, de asemenea, pe deplin acceptat în aceste scopuri. Dincolo de aceasta, Comisia încurajează statele membre să își alinieze perioadele de valabilitate naționale cu perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriei.

Pentru a se asigura că prelungirea este adoptată la timp înainte de 30 iunie 2022, data actuală de încheiere a Regulamentului UE privind certificatul digital COVID, Comisia invită Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid propunerea.

Până la 31 martie 2022, Comisia va publica, de asemenea, un al doilea raport privind Regulamentul UE al certificatului COVID-19. Primul raport a fost publicat la 18 octombrie 2021. După cum se menționează în primul raport, Comisia înaintează propunerea de astăzi înaintea celui de al doilea raport pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată înainte de actuala dată limită a regulamentului.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media