Geneva: După mai bine de șapte ore, discuțiile dintre SUA și Rusia în domeniul securităţii s-au încheiat

10 ianuarie 2022, 20:15 Ucraina 291
Secretarul adjunct de stat american Wendy Sherman și vice-ministrul rus de externe, Serghei Ribakov, la negocierile de la Geneva.  Sursa: Profimedia

SUA şi Rusia au încheiat consultările în domeniul securităţii de la Geneva, menite să găsească o cale diplomatică pentru atenuarea tensiunilor, pe măsură ce Rusia amenință cu acțiuni militare în Ucraina. Întâlnirea a durat mai mult de șapte ore, potrivit misiunii ruse de la Geneva. În cadrul unei conferințe de presă, discuțiile privind stabilitatea strategică au fost dificile, dar specifice, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.

„Conversația a fost grea, lungă, profesionistă, profundă, concretă, fără încercări de a înfrumuseța ceva, de a ocoli orice colțuri ascuțite. Am avut impresia că partea americană a abordat foarte serios propunerile rusești, și a făcut un studiu aprofundat", a spus diplomatul.

Ryabkov a mai spus că problema neaderării Ucrainei și Georgiei la NATO este o chestiune de securitate națională pentru Rusia, transmite Ria Novosti.

„Este absolut imperativ pentru noi să ne asigurăm că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO. Ne-am dori ca formula adoptată de summitul de la București din 2008 să fie retrasă și înlocuită cu următoarea: „Ucraina și Georgia nu vor deveni niciodată membre ale Alianța Nord-Atlantică. <...> Ne-am săturat să purtăm conversații goale, jumătate de promisiuni, de interpretări greșite, care se întâmpla adesea în negocieri cu ușile închise. Nu avem încredere în cealaltă parte. Avem nevoie de garanții semnificative din punct de vedere juridic, nu de promisiuni, ci de garanții”, a mai spus Serghei Ryabkov.

Diplomatul a subliniat că Moscova a explicat în detaliu Washingtonului logica propunerilor sale și a explicat de ce obținerea garanțiilor legale de neextindere a NATO este un imperativ absolut. Rusia consideră că alte probleme cheie sunt obținerea garanțiilor legale de nedesfășurarea acțiunilor militare în apropierea granițelor ruse, precum și refuzul „dezvoltării materiale a teritoriului statelor care au aderat la NATO în perioada de după 1997”.

Oficialii ruși le-ar mai fi spus omologilor americani că nu au de gând să invadeze Ucraina.

„Nu există niciun motiv să ne așteptăm la un fel de scenariu de escaladare”, a declarat Serghei Riabkov.

Partea americană susține că a transmis Rusiei că nu acceptă solicitările imperative ca Ucraina să nu fie admisă în NATO.

„Nu vom permite nimănui să schimbe politica NATO a ușilor deschise, care a fost întotdeauna esențială pentru alianța NATO”, a declarat Sherman. „Nu vom renunța la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu Statele Unite. Și nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO.”, a mai spus aceasta. „Pentru succesul negocierilor este nevoie de dezescaladarea tensiunilor de la granița ruso-ucraineană”, scrie Digi24.

„Statele Unite vor adopta sancțiuni financiare dure în raport cu Rusia, dacă aceasta va invada Ucraina”, a mai completat secretarul adjunct american.

Occidentul susţine că Moscova ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean de tipul celei din 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi a început să sprijine separatiştii din estul Ucrainei, ceea ce a dus la degradarea accelerată a relaţiilor dintre cele două ţări.

O întâlnire NATO-Rusia este prevăzută miercuri la Bruxelles, urmată de o reuniune joi la Viena a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pentru a-i include pe europeni, care se tem să nu fie marginalizaţi.

Occidentul şi Kievul acuză Rusia că a masat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unei potenţiale invazii şi l-au ameninţat pe Vladimir Putin cu sancţiuni „masive” şi fără precedent dacă va ataca din nou Ucraina.

Aceste sancţiuni ar putea ajunge până la a exclude Rusia din sistemul financiar internaţional ori a împiedica intrarea în funcţiune a gazoductului Nord Stream 2.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media