România, la 15 ani de la aderarea la UE: A primit cu aproape 45 de miliarde de Euro mai mult decât a contribuit

26 ianuarie 2022, 07:55 România 160
România/Imagine simbol.  Sursa: timesofindia.indiatimes.com

România a primit, în cei 15 ani care au trecut de la aderarea la UE (2007-2021), cu 44,7 miliarde de euro mai mult decât a contribuit la bugetul Uniunii Europene, relevă datele analizate de Profit.ro. Astfel, sumele primite de la bugetul UE au ajuns, la finalul lunii decembrie a anului trecut, la 68,75 miliarde de euro, în timp ce contribuția cumulată pentru această perioadă este de 24 miliarde de euro. Fondurile europene au reprezentat în acești 15 ani una dintre sursele importante de finanțare pentru proiecte derulate de autorități, locale sau centrale, dar și de mediul privat, relevă date analizate de Profit.ro.


Sumele de mai sus sunt doar cele accesate de România prin bugetele multianuale ale UE. La aceastea se adaugă alte 2 miliarde de euro prin NextGenerationEU (2021-2023), din care 1,85 miliarde de euro este suma încasată în decembrie anul trecut ca avans din granturile aferente PNRR, iar 123 milioane de euro reprezintă asistență de redresare pentru coeziune (ReactEU).

Anul trecut, poziția netă doar în relația cu bugetul multianual, fără PNRR, a fost de 3,58 miliarde euro, fondurile accesate fiind de 6,34 miliarde euro, iar contribuția, de 2,76 miliarde euro.

Sursa: Profit.ro

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media