Noile evoluții privind securitatea națională și regională, dar și aspirațiile europene, discutate de Președinta Maia Sandu la Conferința de Securitate de la München

20 februarie 2023, 09:22 Politică 112
Maia Sndu, la Conferința de Securitate de la Munchen.  Sursa: Președinția Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat, în perioada 17-19 februarie, la Conferința de Securitate de la München unde a avut mai multe întrevederi cu omologi, lideri de guverne, dar și de organizații internaționale. Discuțiile s-au axat în mare parte pe noile evoluții privind securitatea națională și regională, dar și aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

Președinta Maia Sandu a luat cuvântul în cadrul panelului de discuții „Dincolo de alianță: parteneriat pentru securitatea europeană”, alături de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen și Sauli Niinistö, Președintele Finlandei. Șefa statului a subliniat că războiul din țara vecină ne afectează grav, chiar dacă, datorită Ucrainei care ține armata rusă departe de hotarele noastre, nu avem în acest moment riscuri de ordin militar. Guvernarea de la Chișinău lucrează să asigure ordinea în țară și vrem să ne bucurăm de liniște și pace, ca să ne continuăm reformele.

Șefa statului a spus că pentru noi astăzi nu se pune problema renunțării la neutralitate, pe de altă parte, neutralitatea nu înseamnă că sectorul de apărare trebuie neglijat. Țara noastră trebuie să își consolideze capacitatea sa de apărare, inclusiv capacitatea de a gestiona atacurile hibride și cibernetice, propaganda și dezinformarea.

Sâmbătă, Președinta Maia Sandu a discutat cu doamna Secretar General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Helga Maria Schmid. Moldova mizează pe sprijinul OSCE ca să păstrăm calmul și stabilitatea în regiunea transnistreană în acest mediu geopolitic turbulent.

Șefa statului s-a văzut și cu alți înalți oficiali europeni: cu Comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, cu președintele fracțiunii Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bundestagul german, Alexander Dobrindt, dar și cu Șeful Cancelariei Federale Germane, Wolfgang Schmidt, pe care i-a asigurat că noul Guvern va continua reformele începute și va accelera procesul de aderare la UE. Președinta le-a mulțumit partenerilor europeni pentru susținerea și încrederea pe care o oferă țării noastre.

În marja evenimentului de la München, șefa statului a discutat și cu Ministra Afacerilor Externe a Canadei, Mélanie Joly, despre agenda reformelor pe care noul Guvern le va continua, cu accent pe sectorul justiției, securitate, și asigurarea ordinii publice. Discuțiile au vizat, de asemenea, și situația din regiunea transnistreană.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media