VIDEO/ Satul Floreni, motiv de dispută între Platforma DA și Partidul Șor în Consiliul Municipal Chișinău. Îmbrânceli între Andrei Năstase și Serghei Burgudji, în timp ce Alexandr Slusari se afla la tribuna CMC

15 iunie 2021, 11:46 Politică 902
Îmbrânceli între Andrei Năstase și Serghei Burgudji.  Sursa: captură video/ privesc.eu
Subiectul cu privire la includerea satului Floreni în componența municipiului Chișinău a stârnit dispute între consilierii Platformei DA și consilierii Partidului Șor. După ce a fost prezentată solicitarea de către o locuitoare a localității și susținerea acestei inițiative de Platfroma DA, aceasta a stârnit discuții în contradictoriu între Andrei Năstase, Valerii Klimenco și Serghei Burgudji.

„A fost elaborat un proiect de decizie de Platforma DA și un proiect de lege în Parlament de către Alexandr Slusari cu privire la extinderea municipiului Chișinău la cea de-a 19-a suburbie. Avem solicitarea locuitorilor din Floreni, avem solicitarea Consiliului Local Floreni. Avem disponibilitatea colegilor noștri de la nivel raional Anenii Noi. Toate argumentele de ordin social, economic, juridic au fost expuse într-o notă informativă la nivelul Parlamentului. Facem apelul către consilierii municipiului Chișinău, indiferent de culoarea politică pe care o reprezintă, să susțină acest demers al Platformei DA”, a declarat Andrei Năstase.

Locuitorii satului Floreni au fost prezenți la ședința CMC, care au argumentat poziția lor și de ce solicită includerea satului Floreni în componența CMC.

„Prezența noastră vine cu o mare rugăminte. De ani de zile vrem să aparținem Chișinăului. Faptul că facem parte din Anenii Noi aduce doar minusuri. To ce este legat de mdicină, probleme sociale, toate problemele le clarificăm contra plată în Chișinău. 70% dintre copiii noștri învață în Chișinău, copiii de vârstă preșcolară merg la grădinițe în Chișinău. Cu Anenii Noi suntem legați doar din punct de vedere documental,” susține o locuitoare a satului Floreni.

Într-o intervenție, consilierul Partidului Șor, Valerii Klimenko a spus că „dacă vom începe să luăm în municipiu alte localități, credeți că este corect față de chișinăuienii care finanțează și muncesc? Ei vă vor promite la următoarele alegeri includere altor 200 de suburbii. Cu acest subiect trebuie să se ocupe statul, nu autoritățile municipale.”

Drept replică locuitoarea a subliniat că „satul este dezvoltat, are apă, canalizare, infrastructură este ok”.

La tribuna CMC a fost prezent și deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, care a prezentat proiectul de lege cu privire la acest subiect și precizând că dacă va fi aprobat, satul Floreni ar putea deveni componentă a municipiului Chișinău în 2022.

În timpul intervenției lui Alexandr Slusari, un alt consilier la Partidului Șor, Serghei Burgudji, a dorit să ia cuvântul de la microfon, fiind nemulțumit de prezența lui Alexandr Slusari la ședința CMC, dar nu a fost lăsat. Andrei Năstase i-a spus că va lua cuvântul „atunci când Alexandr Slusari va termina discursul”.

Între timp, spiritele s-au încins, iar Alexandr Slusari a replicat „trebuie să întreb de voi unde să vin?”

Consiliera Platformei DA, Aliona Doroș a subliniat că „voința locuitorilor este prioritară”.

„Am elaborat acest proiect de decizie înregistrat în 10 iunie și având și avizul Direcției juridice. Susținem acest proiect în vederea faptului că solicitarea vine de la peste 4000 de locuitori”, a conchis Doroș.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media