Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism, în cinstea jurnalistei de investigație malteze, lansat oficial la Bruxelles

22 iunie 2021, 13:41 Carte 51
Jurnalista de investigație din Malta, Daphne Caruana Galizia.  Sursa: www.daphne.foundation

Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism va fi lansat oficial, astăzi, 22 iunie, la Bruxelles, scrie Press Club Brussels Europe. Matthew Caruana Galizia, unul dintre fiii lui Daphne Caruana, David Casa, chestor și deputat în Parlamentul European, și Heidi Hautala, vicepreședinte și deputat în Parlamentul European, vor participa la sesiune.

Premiul, oferit cu sprijinul Parlamentului European, este un omagiu adus jurnalistei de investigație malteze care a fost asasinată în octombrie 2017.

Acesta va recompensa jurnalismul care reflectă principiile şi valorile UE , precum demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului.

Pentru obținerea premiului pot candida jurnalişti profesionişti şi echipe de jurnalişti profesionişti de orice naţionalitate care vor prezenta articole aprofundate pe subiectele enumerate mai sus, care au fost publicate sau difuzate de o instituţie media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Lucrarea câştigătoare va fi selectată de un juriu independent, compus din reprezentanţi ai presei şi ai societăţii civile din cele 27 de state membre ale UE, precum şi din reprezentanţi ai principalelor asociaţii europene de jurnalism.

Premiul şi suma cu care este dotat, 20.000 de euro, demonstrează sprijinul ferm al Parlamentului European pentru jurnalismul de investigaţie şi pentru protecţia jurnaliştilor din întreaga lume.

Potrivit Fundației Daphne Caruana Galizia, jurnalista de investigaţie din Malta a fost ucisă într-un atac cu maşină capcană la 16 octombrie 2017. Ea a investigat profund secţiunea malteză a Panama Papers, dezvăluind faptul că o societate din Dubai, 17 Black, le-ar fi plătit 2 milioane de euro ministrului turismului la acea vreme Konrad Mizzi, şi a lui Keith Schembri, la acea dată şef de cabinet al premierului Joseph Muscat. Consorţiul de jurnalişti Daphne Project, care i-a reluat anchetele, a dezvăluit că 17 Black îi aparţine lui Yorgen Fenech.

Acest caz l-a forțat pe premierul maltez Joseph Muscat să demisioneze, fiind acuzat că a influențat ancheta şi şi-a protejat colaboratorii.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media