Un cuptor de ars piatra de var și monede de bronz tătărești din sec. XIV, descoperite la Costești

19 iulie 2021, 15:26 Descoperă 180
Sit arheologic la Costești-Gîrlea.  Sursa: Agenția Națională Arheologică

Un cuptor de ars piatra de var de mari dimensiuni, alcătuit din cuptorul propriu-zis și două gropi de aprovizionare cu combustibil, dar și monede de bronz tătărești din secolul al XIV-lea, descoperite în urma săpăturilor arheologice din anul 2021, efectuate în așezarea urbană din sec. XIV de la Costești-Gîrlea, cu prilejul lucrărilor de recontrucție a drumului Costești-Zîmbreni, scrie Agenția Națională Arheologică.

Instalația de foc se află pe partea dreaptă a drumului în curs de reconstrucție Costești-Zîmbreni, în marginea sudică a așa numitului „cartier al olarilor”, puternic afectată de alunecările de teren și de o fostă carieră de lut neautorizată.


„Cuptorul propriu-zis are formă tronconică, cu diamentrul în partea superioară circa 4 m, și adâncimea de aproximativ 1,8 m, iar gropile, situate una în partea de sud-vest și alta în partea de nord-est, sunt de formă rectangulară, cu dimensiunile de circa 1x1,5 m. Din cuprinsul cuptorului și a gropilor de aprovizionare cu combustibil s-au recuperate câteva monede de bronz tătărești din sec. XIV, mai multe cuie și ate piese de fier și o cantitate importantă de ceramică”, scrie Agenția Națională Arheologică.


Agenția Națională Arheologică consemnează că o groapă de aprovizionare cu combustibil a cuptorului a întretăiat o groapă menajeră din sec. XIV, iar cuptorul propriu-zis a suprapus și parțial distrus două morminte de înhumație datând din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XVI-XIV), dintre care unul prevăzut cu un inventar extrem de bogat și important, constănd din mai multe tipare de lut ars pentru turnant diferite piese de bronz și alte piese.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media