Procurorul-șef interimar Dumitru Robu a înaintat două cereri Parlamentului privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei „ȘOR” Marina Tauber în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală

21 iulie 2022, 10:22 Justiție 273
Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Politic ȘOR.  Sursa: Replica Media

Parlamentul va examina două cereri privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei din fracțiunea parlamentară a Partidului politic „Șor” – Marina Tauber.

Cererile privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală au fost adresate astăzi președintelui Parlamentului de către procurorul general interimar Dumitru Robu.

Comisia juridică, numiri şi imunități va examina cele două cereri și va prezenta plenului Parlamentului rapoartele pe marginea acestora.

Dacă cererile vor fi susținute de legislativ, vicepreședinta „ȘOR” va rămâne a treia oară fără imunitate parlamentară.

Conform art. 95 din Regulamentul Parlamentului, în cazul în care deputatul a comis o infracţiune sau o contravenţie, Procurorul General poate cere Parlamentului ridicarea imunităţii acestuia pentru a efectua măsuri procesuale de reţinere, percheziţionare, arestare sau trimitere în judecată. Cererea de ridicare a imunităţii deputatului se înaintează pentru fiecare infracţiune sau contravenţie separat.

Amintim că, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a înaintat la ședința Parlamentului din 19 mai patru cereri prin care a solicitat ridicarea imunității parlamentare a deputatei fracțiunii Partidului Șor, Marina Tauber, și colegului acesteia de partid, deputatul fugar Ilan Șor.

Cei doi acum sunt cercetați în baza a două articole din Codul Penal: art. 243, p.3, litera a și b - spălarea banilor săvârşit de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală în proporţii deosebit de mari, și art. 190, p. 5 - escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari.

Ilan Șor nu a fost prezent la nici o ședință a noului Parlament și a fost lipsit de salariul de deputat. Șor a plecat din țară în vara lui 2019, cand PD a cedat puterea. Dat în căutare internațională pentru fraude de proporții deosebit de mari, Șor evită să spună unde se află de fiecare dată când este întrebat.

Cât privește Marina Tauber, deputata a rămas în legislatura precedentă fără imunitate parlamentară, alături de colega acesteia Reghina Apostolova. Cele două au fost reținute și anchetate în dosarul fraudei bancare, însă, în octombrie 2020, deputatele au fost scoase de sub urmărire penală.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media