Reacția lui Stoianoglo, după încheierea urmării penale pe un capăt de acuzare: „Nu m-am gândit niciodată că Procuratura va ajunge la o asemenea decădere morală”

1 decembrie 2021, 15:24 Justiție 349
Alexandr Stoianoglo, arest.  Sursa: Replica Media

Procurorul general suspendat a venit cu o reacție după ce a fost finalizată urmărirea penală pe un capăt de - depășirea atribuțiilor de serviciu. Într-o postare pe Facebook, Alexandr Stoianoglo respinge cele incriminate precum că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și astfel a prejudiciat bugetul Procuraturii.

Stoianoglo susține că atunci când a venit în fotoliul de șef al Procuraturii Generale le-a cerut procurorilor controversați să părăsească sistemul, inclusiv fiind și în cazul lui Chitoroagă.

Șeful suspendat al PG explică că a semnat doar cererea de demisie a lui Chitoroagă și ordinul de la direcția resurse umane privind eliberarea din funcție.

„(...) asta e tot ce am făcut. În ordin, pe lângă concediere, contabilitatea ar fi trebuit să facă toate calculele legate de plățile în legătură cu încetarea raporturilor de muncă. Normal că nu am făcut niciun calcul, iar toate acestea se fac după formulele de către serviciile Procuraturii Generale.

Toate acestea în limbaj juridic se numesc relații de muncă și nu pot fi considerate în niciun fel penale. Totodată, suma plătită în plus corespundea în totalitate plăților datorate, însă specialiștii direcției resurse umane nu au interpretat tocmai corect prevederile legii referitoare la suspendarea activității procurorului demis. Evident, vorbim despre o eroare tehnică și în niciun caz despre acțiunile deliberate ale angajaților din contabilitate. Nu am nimic de-a face cu asta. Un an mai târziu, această eroare a fost depistată. La inițiativa mea, a fost efectuată o verificare oficială, care a ajuns la concluziile pe care le-am exprimat mai sus — doar o eroare tehnică. Ordinul de plată a fost imediat anulat de mine, iar întreaga sumă a fost returnată Procuraturii. Adică nu s-a produs nici un prejudiciu nici bugetului, nici Procuraturii”, a explicat Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo se arară sigur că infracțiunea de care este acuzat nu implică prejudiciu, iar rezultatul procedurii judiciare va fi unul în favoarea sa.

„Principalul lucru pentru autoritățile de astăzi este să se justifice, în primul rând, față de partenerii lor, societății pentru nelegiuirea pe care au săvârșit-o împotriva mea și să arate tuturor că există un caz în instanță cu privire la procurorul general și, prin urmare, nu-și poate îndeplini îndatoririle în continuare”, a mai punctat procurorul general suspendat.


Amintim că, procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a informat, luni, 29 noiembrie, despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

La 25 noiembrie, procurorul de caz, Victor Furtună, într-un comunicat de presă, a declarat că au fost stabilite „probe pertinente cauzei penale” care ar confirma învinuirea înaintată șefului suspendat al PG.

În prezent, procurorul general suspendat se află în arest la domiciliu, măsura fiind prelungită pe data de 3 noiembrie cu încă 30 de zile.

Totul după ce la 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea acestuia din funcție.

Tot atunci, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Pe 18 noiembrie 2021, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a emis o scrisoare deschisă către șefii misiunilor diplomatice și internaționale, acreditate în Republica Moldova, în care s-a plâns că este supus presinuilor și a avertizat că ar avea loc „concentrarea puterii de stat în mâinile unui grup îngust de politicieni”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media